Regulamentul de avansare a fost intocmit in luna iunie, in perioada cand s-a negociat si cel cu participatia la profit.
Prevederile lui sunt cunoscute de atunci.
Daca l-ati fi citit atent, ati fi vazut ca spune clar ca, pentru 2018, vom discuta aplicarea lui dupa 15 oct., dupa ce vom avea niste cifre concrete referitoare la fondul de salarii (consumat pe trei trimestre respectiv estimare pentru ultimul trimestru).
Am parcurs acesti pasi, a fost convenita o suma disponibila pentru acest capitol, care ar fi insemnat avansarea cu 10% a cca. 300 salariati, la salariul de baza mediu.
Au fost stabilite si etapele de parcurs, pe cele scrise in Regulament.
Nebunia a inceput odata cu inscrierile, cand toata lumea a dat buluc : peste 1000 la exploatare, peste 500 la TESA.
Prea putini dintre cei inscrisi s-au gandit ca nu va fi tocmai usor sa obtii nota 8 respectiv 9, ca barem, pe un examen-concurs organizat de administratie.
Cand au fost intocmite tematicile si bibliografiile, am stiut ca vor trece de barem sub 5% din cei inscrisi.
Administratia a propus, pentru exploatare, organizarea unei probe teoretice eliminatorii avand la baza o tematica/bibliografie in mare parte teoretica (regulamente, notiuni de electrotehnica/mecanica din manuale din liceu/profesionala, alte carti de specialtate plus destule prevederi din legislatia de mediu/SU/SSM), urmata de proba practica.
De ex., la el sef tura bibliografia cuprindea 37 pozitii, adica mai vasta decat la Trofeu si cu barem mai mare (8 fata de 7).
Nici pe TESA, cu mici exceptii, nu au fost intocmite tematici/bbliografii care sa poate evidentia ce stie, cum gandeste si cum pune in practica un salariat.
Nu am fost de acord cu acest lucru, desi puteam sa nu fim intrebati, fiindca regulamentul prevede doar modalitatea de sustinere a examenului nu si implicarea sindicatului in modul de organizare efectiv.
In aceste conditii, plecand si de la imposibiltatea organizarii examenului la exploatare pentru 1000 salarati sub forma (strict) de proba practica asa cum am scris in regulament, am convenit sa nu-l aplicam pentru 2018.
Au fost unii care doreau sa nu mai facem nimic, au fost altii (putini) care au fortat examenul intr-o forma care sa ne arate cat de prosti suntem s altii care au dorit sa amanam totul pentru 2019.
Am fost cativa, atat la sinidcat cat si la administratie, care am tinut sa respectam ce am convenit si am gasit o alta forma de a creste salariile macar la o parte din salariatii care merita acest lucru, si pentru 2018.
Am pastrat bugetul odata convenit si am aplicat alt articol din CCM, cu amendamentul ca majorarea salarului poate fi intre 4 si 10% din salariul de baza individual., rezultand o crestere medie mai mica pentru mai multi salariati.
Vom incerca sa revizuim regulamentul astfel incat sa fie mai usor aplicabil pentru 2019, nu stiu daca vom si reusi.
Stiu ca nicodata nu vor fi multumiti toti salariatii.
Nu vor fi multumiti toti nici daca s-ar obtine o indexare de 50%, fiindca unii nu se uita la cat au ei in buzunar, ci mai ales la cat au altii.
Teoretic, de cresterea salariala care intra in vigoare azi, ar trebui sa beneficieze doar salariatii buni si foarte buni dn fiecare loc de munca, in limita fondului disponibil.
Faptul ca vor fi si pilosi printre beneficiari, este o meteahna romaneasca, manifestata mai pregnant in unele zone ale tarii.
Metoda "sacosa" se poate/se va intampla si la examen, in conditiile in care este organizat local, nu-i asa ?
Prn urmare, dragi colegi nemultumti de actuala metoda, de conjuctura, poate ca ar fi fost mai bine sa nu facem nicio crestere.
Poate ca la vara voi fi si eu plictisit si nu voi mai avea nervi sa ma cert cu administratia sa organizeze un concurs pe care sa-l pot controla intr-o anumita masura si voi lasa sa se desfasoare asa cum era pe vremuri si cum se intampla peste tot in lume : un examen in urma caruia obtii o marire de salariu e un examen pe care seful il face asa cum vrea el.
As vrea sa vad atunci cat de multumiti veti fi.