Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Ziarul Bursa – 27.03.2008 – Sindicaliştii vor „Hidroelectrica” la Bursă, nu în compania energetică naţională

martie 27, 2008
By

BURSA 27.03.2008

Sindicaliştii vor „Hidroelectrica” la Bursă, nu în compania energetică naţională

Integrarea „Hidroelectrica” în viitoarea companie energetică naţională nu este pe placul sindicaliştilor din societate. Aceştia susţin că experienţa fostului Conel, care integra toa­te companiile din domeniul energetic, nu a fost una bună, iar sistemul nu era eficient. Sindicatele din „Hidroelectrica” susţin varianta de privatizare prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti, menită să transparentizeze activitatea şi să aducă un capital important pentru investiţii.
Decebal Surlea, secretarul general al Federaţiei Sindicale „Hidrosind”, ne-a declarat: ” este o societate profitabilă şi are nevoie de investiţii majore pentru actualele capacităţi de producţie. Dacă va fi integrată în viitoarea companie, va ajunge să subvenţioneze, din nou, grupurile termo, ca pe vremea Conel-ului. Atunci, era cea care încasa şi redistribuia banii din energia vândută, care ajungeau la societate foarte greu. Aşa vor să facă autorităţile şi acum şi să pună lider al consorţiului. Pe vremea Conel-ului, nimeni nu ştia cu exactitate sumele încasate”.
Domnia sa ne-a precizat că lipsa de transparenţă în fundamentarea deciziei de constituire a viitoarei companii energetice naţionale este de natură să-i îngrijoreze pe salariaţii „Hidroelectrica”. Potrivit secretarului general al „Hidrosind”, prin această încercare se încalcă obiectivele strategice şi planul de acţiune stabilit de Comisia Europeană în documentul de Politică Energetică Europeană Comună, la care România a aderat la Summit-ul de la Bruxelles din martie 2007. Sunt încălcate grav cerinţele privind întărirea pieţei prin separarea activităţilor, reglementarea eficientă, trans­parenţa sectorului, anga­jamentele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi promovarea resurselor regenerabile.
În opinia sindicaliştilor, viitoarea companie va accentua situaţia actuală de criză din sis­temul energetic naţional prin soluţionarea de către „Hidroelectrica” a producţiei de energie în termocentralele nerentabile, cu consecinţe grave asupra mediului şi promovării resurselor regenerabile.
Angajaţilor „Hidroelectrica” le este teamă că ANRE (reglementatorul pieţei de energie) va fi folosit de factorii politici pentru stabilirea discreţionară a tarifelor şi cotelor de energie livrate către furnizori, într-o piaţă aşa-zis complet liberalizată.
Decebal Surlea a completat: „Va continua şi perpetuarea ideii false că energia electrică produsă în hidrocentrale este ieftină. Costul resurselor regenerabile este foarte ridicat, sectoarele de râu rentabile sunt deja amenajate. Din considerente de mediu şi de utilizare eficientă şi economică a resurselor de apă este necesară continuarea amenajării potenţialului hidroenergetic cu costuri ridicate. Ajutorul de stat acordat fie sectorului termo fie exploatărilor miniere se face pe seama dublării termenelor de recuperare a investiţiilor în sectorul hidro, respectiv 30 ani în România faţă de 15 ani în ţările europene. Acest lucru marchează decisiv preţul energiei electrice livrată consumatorilor finali”.
Salariaţii din „Hidroelectrica” ameninţă că vor recurge la toate formele de lupta si vor face toate demersurile necesare către Comisia Europeană şi organismele internaţionale din domeniu pentru a împiedica promovarea viitoareia companii naţionale. Federaţia sindicală „Hidrosind” au trimis o scrisoare deschisă premierului Călin Popescu Tăriceanu în care arată motivele pentru care se împotrivesc acestui proiect. Sindicaliştii au mai trimis o scrisoare şi către comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, în care arată că proiectul de constituire a companiei naţionale încalcă legislaţia europeană. Ei au cerut comisarului să investigheze cu atenţie această problemă.

Alina Toma Vereha