Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Ziarul Bursa – 13.05.2008 – Interese ascunse în jurul viitoarei companii energetice nationale

mai 14, 2008
By

Interese ascunse în jurul viitoarei companii energetice nationale

BURSA 13.05.2008

Daca sindicatele se razboiesc public, totusi, la nivel oficial, MEF si AVAS nu se cearta pe viitoarea companie energetica nationala. Autoritatile au fost retinute în afirmatii, spunând doar ca proiectul este înca în dezbatere publica si ca se iau în calcul mai multe variante. Atât MEF cât si AVAS promit ca energia va fi vânduta transparent, pe piata libera, si viitoarea companie nu va recurge la practici anticoncurentiale. În fapt, „Hidroelectrica” este printre putinele companii producatoare ramase în subordinea MEF. Complexurile Turceni si Rovinari au trecut deja în ograda AVAS, odata cu celebra ordonanta OPSPI. Daca va fi înfiintata compania nationala, AVAS va conduce, în calitate de actionar majoritar si „Hidroelectrica”, a carui energie ieftina promite profituri uriase.

     Proiectul Guvernului de a înfiinta o companie energetica nationala penduleaza între doua grupuri de interese: de o parte sunt AVAS, „Electrica” si sindicatele din cadrul acestei companii de distributie si furnizare a electricitatii; în cealalta tabara este Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), cu „Hidroelectrica”, complexurile energetice „Turceni” si „Rovinari” si sindicatele aferente. Marul discordiei este, potrivit unor surse sindicale, energia ieftina a „Hidroelectrica” si contractele încheiate de companie cu anumiti furnizori privati, prin negociere directa, în anii trecuti. Producatorii Turceni si Rovinari mai au si ei astfel de contracte.

     AVAS a propus ca viitoarea companie sa fie creata prin preluarea de catre „Electrica” a actiunilor producatorilor de electricitate „Hidroelectrica”, „Turceni” si „Rovinari”. Sindicatele din „Electrica” sustin ca, odata cu aparitia noii companii vor înceta contractele încheiate de „Hidroelectrica” si „baietii destepti” din energie.

     MEF vrea o organizare de tip holding, în care societatile componente sa nu-si piarda identitatea. Producatorii de energie, în special „Hidroelectrica”, doresc sa fie lasati în pace sa-si vada de treaba, ca si pâna acum. Daca sindicatele din „Hidroelectrica” ameninta Guvernul cu instanta de judecata în cazul în care aproba proiectul AVAS, salariatii de la Turceni si Rovinari tac mâlc si promit colegilor de la „Hidrosind” o sustinere din umbra, mai afirma sursele citate.

     Sindicalistii din „Hidroelectrica” sunt convinsi ca disparitia societatii „este o prostie” si ca structura tip holding este mai buna, pentru ca permite o listare mai rapida a companiei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Ei cred ca, astfel, ar disparea si presiunile politice asupra companiei, care s-au manifestat în anii trecuti si i-au afectat profiturile, întrucât a trebuit sa vânda energia sub pretul de pe piata libera.

     Potrivit „Hidrosind”, tocmai disparitia „Hidroelectrica” ar îngropa adânc contractele directe cu furnizorii privati si s-ar reveni la subventia încrucisata, prin care banii din energia hidro ar fi utilizati pentru investitiile din sectorul termo si din cel de distributie.

     Aripa din „Electrica” a sindicatelor din domeniul energetic sustine ca adevarul este exact pe dos. O structura tip holding ar ascunde, în continuare, contractele bilaterale directe, care vor fi în vigoare pâna în 2012. Disparitia societatii ar anula aceste contracte. În plus, ei îi acuza pe sindicalistii din „Hidroelectrica” ca au închis ochii ani de zile la contractele încheiate pe sub masa de producatorul celei mai ieftine energii cu anumite firme private de furnizare.

     Potrivit sindicatelor din „Electrica”, viitoarea companie energetica nationala detine doar o treime din productia de energie a tarii si doar trei din totalul de opt mari companii de distributie a electricitatii. Din acest motiv, Comisia Europeana si-a dat acordul pentru constituirea campionului national, care nu va fi o structura monopolista si va respecta regulile pietei. În viziunea AVAS, viitoarea companie va fi, de asemenea, listata la BVB si va putea „lupta” cu societatile private de productie, care vor construi capacitati importante pâna în 2012.

Alina Toma Vereha