Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Ziarul Bursa – 11.04.2008 – Noul gigant energetic de stat, criticat de sindicalistii „Hidroelectrica”

aprilie 11, 2008
By

Noul gigant energetic de stat, criticat de sindicalistii „Hidroelectrica”

BURSA 11.04.2008

Federatia Sindicala Hidroelectrica „HIDROSIND” critica înfiintarea, de catre Guvernul României, a Companiei Energetice Nationale si someaza oprirea proiectului, prin petitii înaintate Comisiei Europene.

     Potrivit liderilor sindicali, noua structura concentreaza jumatate din productia de energie electrica din România, determinând „un abuz de pozitie dominanta pe piata” si „o lipsa de transparenta în formarea preturilor”, care „în fapt acorda un ajutor de stat mas­cat exploatarii carbunelui energetic inferior, cu consecinte dramatice asupra mediului”.

     Noua platforma administrativa integreaza trei structuri de producere a energiei electrice: „Societatea Comerciala de Producere a Energiei Electrice „, „Complexul Energetic Turceni” si „Complexul Energetic Rovinari”, sub controlul a trei filiale de distributie-furnizare apartinând Societatii Comerciale de Dis­tributie si Furnizare a Energiei Electrice „Electrica”, se arata în documentul înaintat de sindicalisti Comisarului European pentru Concurenta, Neelie Kroes.

     „Guvernul României încearca sa-si ascunda incapacitatea de a reforma sectorul energetic si incapacitatea de a-si respecta obligatiile asumate în foaia de parcurs post-aderare si în programele de politica energetica comuna”, declara liderii sindicali în petitia adresata Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

     În petitia adresata Comisarului European pentru Energie, Andris Piebalgs, reprezentantii „HIDROSIND” explica: „Sectorul energiei regenerabile din România subventioneaza direct prin contracte bilaterale si indirect prin tarife reglementate stabilite de Agentia Nationla de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.), principalele surse de producere a energiei electrice cu emisii de gaze cu efect de sera. În acest sens, Guvernul României initiaza o hotarâre care va avea ca efect vinderea activelor statului catre cercuri economice apropiate puterii”.

     Semnatarii petitiei subliniaza: „Actiunea Guvernului vizeaza, în opinia noastra, privatizarea cu active a unor parti din , situându-se în zona infractionalitatii economice, ca urmare a lipsei de transparenta a acestei actiuni care pune în pericol siguranta sistemului energetic românesc”.