Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Ziarul Bursa – 08.05.2008 – Sindicatele „Hidroelectrica” vor să blocheze în instanţă înfiinţarea companiei energetice naţionale

mai 28, 2008
By

Sindicatele „Hidroelectrica” vor să blocheze în instanţă înfiinţarea companiei energetice naţionale

BURSA 08.05.2008

Sindicaliştii din cadrul „Hidroelectrica” au anunţat, ieri, că vor organiza, sâmbătă, 17 mai, un miting de protest faţă de înfiinţarea companiei energetice naţionale. Ilie Roşu, preşedintele Federaţiei Sindicale a Hidroelectrica „Hidrosind”, a declarat, într-o conferinţă de presă, că sindicaliştii sunt împotriva înfiinţării acestei companii prin preluarea de către „Electrica” a acţiunilor producătorilor de electricitate „Hidroelectrica”, Turceni şi Rovinari.
Salariaţii „Hidroelectrica” sunt adepţii soluţiei listării unui pachet de până la 49% din acţiunile companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi păstrarea pachetului majoritar în proprietatea statului. Ilie Roşu a explicat: „Listarea la Bursă va elimina presiunile politice asupra societăţii şi vor putea fi atrase, în timp, fonduri de până la 2 miliarde de euro pentru marile investiţii planificate. Astfel, societatea va putea să-şi vândă energia transparent, pe piaţa liberă, la preţurile plătite pe piaţă, nu să accepte preţuri mici pentru menţinerea, în scopuri populiste şi electorale, a tarifelor pentru populaţie sau pentru servirea clienţilor politici. De energia hidro trebuie să beneficieze toată lumea, care ar trebui să ştie că investiţiile în modernizarea şi construcţia de capacităţi hidro sunt costisitoare şi nu pot fi recuperate decât prin tarif”.
Sindicaliştii din „Hidroelectrica” sunt hotărâţi să atace în instanţă hotărârea de înfiinţare a campionului naţional, în cazul în care Guvernul va adopta proiectul prin ordonanţă de urgenţă. „Hidrosind” avertizează şi Parlamentul să nu accepte un astfel de experiment în sectorul energetic naţional. Ilie Roşu susţine că „Hidrosind” va face toate demersurile către Comisia Europeană faţă de înfiinţarea acestei companii şi va acuza deschis Parlamentul României de complicitate cu Guvernul României în ameninţarea siguranţei energetice naţionale. Astfel federaţia sindicală solicită Parlamentului să dea o moţiune simplă dacă Guvernul aprobă ordonanţa cu privire la compania energetică naţională.
În urmă cu două zile, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că viitoarea companie naţională de electricitate va fi gata în foarte scurt timp.
Ilie Roşu consideră că transparenţa formării preţurilor pentru piaţa reglementată şi transparenţa încheierii contractelor pe piaţa liberă vor elimina suspiciunile legate de activitatea societăţii. „Ne-am săturat ca să fie cenuşăreasa sistemului energetic. Societatea trebuie lăsată în pace să-şi facă investiţiile şi să-şi ducă la îndeplinire planul de afaceri aprobat pe 25 de ani”, a adăugat preşedintele „Hidrosind”.
Domnul Roşu susţine: „Noua structură nu face decât să refacă vechiul CONEL şi să încurajeze subvenţiile mascate a sectorului termo cu banii din zona hidro. Astfel Hidroelectrica nu va dispune de fondurile necesare pentru investiţiile costisitoare pe care şi le-a programat. Conducerea companiei va dispune de fonduri discreţionar, iar banii vor ajunge greu la producători. În plus, structura nou creată va concentra peste 50% din producţia de energie electrică din România, lucru care va determina un abuz de poziţie dominantă pe piaţă, lipsa de transparenţă în formarea preţurilor, generarea lipsei de concurenţă şi neglijarea utilizării resurselor de apă”.
Sindicaliştii din „Hidroelectrica” cred că populaţia este minţită că viitoarea companie va furniza energie mai ieftină în noua formulă. Viitoarea companie va putea vinde energia la preţuri discreţionare, pentru maximizarea profiturilor, fără să asigure transparenţa formării preţurilor între producători. „Nu există garanţii că producătorii vor vinde energia prin bursă la proprii furnizori. Există tentaţia ca aceste contracte să se încheie direct, pentru maximizarea profiturilor în zona de furnizare. Este şi motivul pentru care suntem reticenţi şi la ideea de holding, cu păstrarea identităţii companiilor care vor forma viitorul campion energetic”, a adăugat Ilie Roşu.
„Hidrosind” a trimis, recent, petiţii către Comisia Europeană, Comisarului European pentru Concurenţă Neelie Kroes, Comisarului European pentru Energie Andris Piebalgs, dar şi primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, în care arată motivele respingerii proiectului de constituire a companiei energetice naţionale. Sindicaliştii susţin că o astfel de societate integrată vertical contravine legislaţiei europene şi celei româneşti aliniate la normele UE.