Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Insolvenţa retrogradează Hidroelectrica cu încă două trepte

iunie 30, 2012
By

 Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro

Moody’s: Ratingurile pentru datorii pe termen lung au ajuns la nivelul Caa1, cu perspectivă negativăAgenţia Moody’s a retrogradat ieri ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung şi pentru default cu două trepte, la nivelul „Caa1”, cu perspectivă negativă, şi a retras totodată calificativele, ca urmare a intrării în insolvenţă a companiei. Potrivit acesteia, decizia de revizuire în scădere a ratingurilor finalizează procedura de evaluare începută pe 20 iunie 2012.
„Retrogradarea cu două trepte a ratingurilor Hidroelectrica la nivelul Caa1 vine după confirmarea intrării voluntare în insolvenţă a companiei, de către Tribunalul Bucureşti, pe 20 iunie 2012”, a declarat în comunicatul remis presei Richard Miratsky, vicepreşedinte la Moody’s, arătând că ratingul „Caa1” reflectă riscul semnificativ de default (încetare de plăţi) şi lipsa de predictibilitate a evoluţiilor viitoare la Hidroelectrica, în cadrul procedurilor de insolvenţă.
La 20 iunie, când instanţa s-a pronunţat în privinţa declanşării procedurii de insolvenţă asupra Hidroelectrica, agenţia Moody’s a coborât cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la „Ba1” la „B2”. Mai mult, agenţia a mai anunţat că a atribuit perspectivă negativă, avertizând că ar putea urma o nouă retrogradare.
Cinci zile mai târziu, agenţia publica o analiză prin care arăta că intrarea Hidroelectrica în insolvenţă influenţează negativ situaţia financiară a Guvernului şi implicit profilul de credit al României, deoarece creşte probabilitatea plăţii datoriilor companiei de la bugetul de stat şi întârzie privatizarea.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la cererea Consiliului de Administraţie. Potrivit sindicatului Hidrosind, cererea a fost motivată prin existenţa unor creanţe către „Apele Române” – 200 mil. lei, Nuclearelectrica – 28 mil. lei, CE Turceni – 30 mil. lei şi dividende neacordate acţionarilor – 200 mil. lei.
În legătură cu datoriile neplătite către „Apele Române”, Hidrosind sublinia, la 20 iunie, că „Hidrosind şi Hidroelectrica se află în proces cu Guvernul României, fiind atacată legalitatea HG 1202/2010 prin care se măreşte de 4 ori redevenţa la apa uzinată”.
Potrivit liderului de sindicat, Nicolae Aurariu, pentru datoriile neplătite către CE Turceni există deja „un acord de reeşalonare a plăţilor”, iar pentru cele datorate Nuclearelectrica „în bugetul Hidroelectrica sunt constituite provizioane”.
„Dividende pentru profitul din 2010 neplătite la stat (Ministerul Economiei) în valoare de 206 milioane lei – cea mai mare datorie, dar care va fi recuperată ultima în cadrul procedurii de insolvenţă! Este ridicol că statul îşi pune în insolvenţă o societate aflată în autoritatea sa pentru o datorie pe care tot el trebuie să o încaseze… când o fi!”, nota Nicolae Aurariu în comunicat.