Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

05.10.2014 – informare dosare plati compensatorii, decizii concediere iunie-iulie 2013.

octombrie 6, 2014
By

Solutia pronuntata pe 01 octombrie in dosarele de plati compensatorii val 2, 3 ati vazut-o, probabil, cu totii.

S-a admis actiunea asa cum am formulat-o (plata salariilor compensatorii actualizate cu dobanda legala si rata inflatiei) sub conditia, acolo unde este cazul, a respingerii actiunilor in instanta avand ca obiect contestatie impotriva deciziilor de concediere. Prin urmare, cei care mai au pe rol  dosare de anulare a deciziei de concediere nu beneficiaza, deocamdata, de plata salariilor compensatorii.

Recursul este in 7 zile de la comunicare, nu de la pronuntare. Putem face recurs si noi si Hidroelectrica abia dupa ce hotararea este redactata si comunicata oficial Sindicatului si Hidroelectrica de catre instanta.

Termenul in care se comunica hotararea depinde de fiecare complet in parte. Am avut hotarari comunicate la o luna de la pronuntare  (plati compensatorii val 1 – pronuntare in iunie 2013, comiunicare in iulie), avem altele care nu sunt comunicate nici dupa 4 luni (dosar decizii concediere Executiv, val 1). Nu putem face decat sa cerem urgentarea comunicarii hotararii, dar asta abia dupa ce expira termenul legal si nu garanteaza nimeni ca vom fi ascultati.

Chiar daca este supusa recursului, hotararea este executorie. Asta inseamna ca, imediat dupa comunicare, putem cere punerea ei in aplicare. Daca Hidroelectrica refuza plata drepturilor conform hotararii, va trebui sa cerem executarea silita.

Executarea silita poate fi facuta prin Sindicat sau direct de catre dvs., deoarece solutia pronuntata spune ca “Obligă pârâta la plata către reclamanţii PERSOANE FIZICE …”. Daca cererea de executare va fi facuta prin Sindicat, vom avea nevoie de mandatele dvs. Procedura executarii dureaza, in mod normal, 4-6 saptamani. Cine nu doreste sa urmeze aceasta procedura va trebui sa astepte pana se judeca si recursul.

Ar mai fi si varianta unei intelegeri intre Sindicat si Administratie, daca administratorul judiciar si administratorul special vor intelege ca oricum trebuie sa plateasca aceste drepturi, mai devreme sau mai tarziu. Ar fi de dorit ca fiecare dintre dvs sa va inscrieti in audienta, grupuri-grupuri, si sa le cereti acest lucru. Ar fi bine sa inteleaga ca amanarea platii nu inseamna decat marirea cheltuielii pe care o are de suportat Hidroelectrica (datorita actualizarii sumelor cu rata inflatiei si cu dobanda legala) si ca, la un moment dat, cineva ii va trage la raspundere pt aceasta cheltuiala suplimentara. Ar fi bine ca fiecare dintre dvs sa semnaleze aceste lucruri, in scris, Departamentului pt Energie. Si poate nu ar strica si o pichetare, in plina campanie electorala …

Referitor la cei care mai aveti pe rol dosare pentru anularea deciziei de concediere, se impun cateva precizari suplimentare.

Cauza dvs. a fost aparata ca si a celorlalti fosti salariati, dovada cea mai buna fiind sentintele pt cei din valul 1, cand nu a fost facuta nicio diferentiere prin hotararile pronuntate. Din pacate, in justitia din Romania, practica unitara nu este deloc unitara. Nu au fost pierdute cereri de renuntare, tot ce am primit a fost depus la dosare. Sunt 2 erori in dosarul 9125, care nu ne apartin si care vor fi corectate.

Majoritatea dosarelor privind anularea deciziilor de concediere se vor solutiona la fond (Tribunal) in urmatoarele 4-5 luni. Avand in vedere termenele (amintite mai sus) pe care le mai au / avem de parcurs pana la punerea in aplicare a sentintei pentru cei care nu au dosare de concediere pe rol, toti cei care sunteti inca implicati in dosarele de anulare decizie de concediere mai aveti timp suficient sa luati o hotarare in cunostinta de cauza.

Cei carora vi se va respinge actiunea de anulare a deciziei de concediere, veti putea cere imediat plata salariilor compensatorii, in baza sentintei pronuntate in dosarele de plati compensatorii, adica tot prin executare silita, daca Hidroelectrica nu va plati de buna voie.

Cei care veti castiga … va puteti intoarce la munca imediat ce primiti comunicarea hotararii, fiindca si aceasta este executorie, beneficiind de plata tuturor drepturilor salariale de la data concedierii si pana la data reincadrarii efective; Hidroelectrica va face apel iar daca il pierdeti, pierdeti locul de munca, dati inapoi ce ati primit la reangajare (nu si  drepturile salariale pt perioada in care ati muncit) si primiti salariile compensatorii datorate la momentul iunie/iulie 2013. Daca veti fi castigatori pana la capat, ramaneti cu drepturile deja incasate si cu un loc de munca. O noua (eventuala) disponibilizare va fi facuta dupa CCM-ul de la acea data.

In acelasi timp, mai aveti si varianta renuntarii la actiunea privind decizia de concediere, in orice moment. Dupa ce instanta ia act de renuntare in dosarul de concediere, la proximul termen pe care-l aveti in dosarul respectiv, puteti cere plata salariilor compensatorii. Termenele pt dosarele de concediere vi le cunoasteti fiecare.

Alegerea este a dvs., functie de cat mai rezistati si de cat de mult va doriti sa va intoarceti in Hidroelectrica. Doar ca, odata ce renuntati la actiune in dosarul de concediere, nu veti mai putea deschide o alta actiune pe acest aspect.

Cheltuieli de judecata :

Pentru faza de fond, onorariul catre casa de avocatura Cincan&Constantin a fost achitat de catre fiecare departament, cu unele restante, atat pt dosarele de plati compensatorii, cat si pentru dosarele de concediere. Au fost achitate si sumele pt recurs plati compensatorii val 1. Pentru faza de apel la dosarele de concediere, onorariul perceput pana in prezent este de 1000 lei + TVA / persoana, fiindca dosarele au fost disjunse pe fiecare persoana in parte (exceptie  Tg. Jiu val 1, unde dosarul a ramas compact).

In acelasi timp, administratia a hotarat deschiderea unor actiuni pe cale separata pentru recuperarea cheltuielilor de judecata pentru dosarele in care actiunile noastre sunt respinse, de la fiecare fost salariat in parte (nu de la Sindicat). Actiunile vor fi deschise in teritoriu, functie de domiciliul fiecarui fost salariat. Nu cunosc cuantumul sumeloir, stiu doar ca avocatii domnului Borza au un contract de 100 euro/ora + TVA. Instanta poate hotari admiterea cererii de acordare a cheltuielilor de judecata, admiterea in parte sau respingerea (de ex, noua tocmai ne-au fost respinse, in dosarele de plati compensatorii …).

Pentru alte informatii / precizari, va stau la dispozitie, ca de obicei.

Nicolae Aurariu.

.