Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Hidroelectrica rupe contractul cu cel mai deştept dintre băieţii deştepţi

iulie 21, 2012
By

20 iul, 15:34 | ECONOMICA.net

 

Hidroelectrica a denunţat contractul pe care îl avea cu Alpiq, cel mai mare dintre traderii de energie, cunoscuţi drept „băieţi deştepţi”. Este al treilea trader privat cu care Hidroelectrica rupe contractele, în ultimele două săptămâni.

Ce ofereau cei mai mari băieţi deştepţi pentru a-şi prelungi contractele cu Hidroelectrica (update 20 iul, 17:57)
Alpiq şi Energy Holding au avut oferte considerate de neacceptat pentru Hidroelectrica pe care le puteţi vedea mai jos. Contractul cu Alpiq a fost, deja, denunţat. Cu Energy Holding încă se poartă negocieri.Ultima ofertă pe care Alpiq o înaintase reprezentanţilor Hidroelectrica prevedea un preţ de 140 de lei/MWh pentru energia deja consumată în prima jumătate a acestui an, 180 de lei pentru trimestrul 3 şi 185 de lei pentru trimestrul 4, potrivit unui document ajuns în posesia ECONOMICA.NET. Din 2013 şi până în 2018, preţul ar urma să fie calculat printr-o formulă care să adune 185 de lei la raportul dintre preţul mediu PZU(preţul zilei următoare de pe bursă) din trimestrul 4 2012 şi preţul mediu PZU din trimestrul 1 2013. Oferta nu este acceptabilă pentru Hidroelectrica, au spus surse apropiate negocierilor. Vezi toate ofertele AICI

Hidroelectrica a denunţat, azi, contractul cu traderul de energie Alpiq pentru că negocierile privind ajustarea contractelor sale bilaterale cu compania de stat nu au ajuns la niciun rezultat, spun surse apropiate discuţiilor. Compania cu acţionariat elveţian, prin cele două subsidiare Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries, avea cele mai mari cantităţi contractate dintre toţi traderii de energie –  2,9 Twh/an la un preţ de 130 de lei/MWh, cu doar 5 lei peste costul de producţie al Hidroelectrica. Singura firmă cu cantităţi mai mari contractate este Alro Slatina, însă cel mai mare producător de aluminiu al României este şi cel mai mare consumator de curent din ţară – circa 15% din consumul naţional.

Potrivit unui raport al administratorului special al Hidroelectrica, în cei peste şase ani de când curg contractele cu cele două companii, Hidroelectrica ar fi înregistrat o pierdere de circa 850 de milioane de lei, difrerenţa dintre preţul de piaţă al energiei şi cel din contractele bilaterale.

Câţi bani a pierdut Hidroelectrica din contractele cu cei mai mari „băieţi deştepţi”

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat pentru ECONOMICA.NET că încă se discută pe marginea contractelor cu Alpiq. „Nu (s-a reziliat) încă. Dacă se va întâmpla, va exista un comunicat oficial în acest sens” a spus Borza.

Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a decis intrarea în insolvenţă a companiei în 20 iunie pe motivul oficial că situaţia fluxurilor de numerar era dezastruoasă cu deficite care se măreau an de an.  Neoficial, s-a încercat creşterea preţului energiei pe care o primesc băieţii deştepţi şi diminuarea cantităţilor livrate pentru că de aici ar veni cele mai mari pierderi la Hidroelectrica. În declaraţiile date, administratorul judiciar Euro-Insol, prin Remus Borza, şi administratorul special Remus Vulpescu, şeful OPSPI, au susţinut la unison că, în cazul în care băieţii deştepţi nu acceptă condiţiile lor, vor denunţa contractele.

Recent, Hidroelectrica a denunţat contractul cu Euro P.E.C. traderul care se găsea pe locul cinci în topul „băieţilor deştepţi” după cantităţile livrate pentru că firma, după ce că plătea un preţ foarte mic pentru curentul primit, nu-şi mai plătise energia de la începutul acestui an. Euro P.E.C. şi-a declarat imediat insolvenţa aşa că Hidroelectrica îşi va recupera doar cu greu ce i se cuvine.

După contractul cu Euro P.E.C., Hidroelectrica a mai reziliat şi contractul cu alt trader de energie electrică, EFT, care ocupa locul trei în topul băieţilor deştepţi, după cantităţile de energie pe care le primea.

Un business plecat de la afacerile lui Buzăianu

Potrivit propriului web-site, “Alpiq şi-a început activitatea în România la sfârşitul anului 2007, când a achiziţionat compania Buzmann Industries, un furnizor important de energie de pe piaţa liberalizată de energie din România. În iulie 2009, Ehol Distribution, un alt furnizor de energie cunoscut, a intrat în familia Alpiq”

Deşi niciodată nu a fost recunoscut oficial, presa a spus că ambele firme care au fost achiziţionate de Alpiq, Buzmann şi EHOL sunt creaţia celebrului Bogdan Buzăianu, fondatorul Energy Holding, primul trader privat ce a încheiat contracte bilaterale şi pe termen lung cu Hidroelectrica.