Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Creditele s-au scumpit

iulie 5, 2012
By
Articol preluat din ziarul Puterea.
de Ştefan Etveş

Insolvenţa Hidroelectrica afectează grav companiile de stat pe partea de creditare. Dobânzile la împrumuturile contractate de societăţile de stat vor creşte cu 2-3 puncte procentuale, din cauza deciziei şoc de introducere a Hidroelectrica în insolvenţă, ne-au declarat surse bancare. Oamenii de afaceri afirmă că băncile pot intra în acţionariatul societăţilor de stat dacă acestea nu rambursează împrumuturile.Conducerile companiilor de stat care trăiesc din împrumuturi sunt îngrijorate după ce au primit semnale că băncile ar putea majora dobânzile la credite cu 2-3%. Mai multe societăţi şi companii din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii care au deschise linii de credit  (şi care au mari probleme financiare) ar putea intra în imposibilitate de plată, pentru că nu-şi permit o scumpire a împrumuturilor. „Imediat după anunţul privind insolvenţa Hidroelectrica, conducerile companiilor de stat care au diverse linii de creditare au primit semnale negative de la bănci prin care sunt anunţate că ar putea plăti dobânzi majorate la următoarele împrumuturi. Situaţia de la Hidroelectrica afectează relaţiile bancare. Chiar dacă se deschid diverse linii de credit, datoriile se tot rostogolesc”, ne-au declarat surse oficiale din Ministerul Transporturilor.AOAR: Băncile pot intra în acţionariat dacă nu îşi primesc banii

Şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, ne-a confirmat că insolvabilitatea Hidroelectrica afectează companiile de stat care se împrumută de la bănci. „Banca Naţională a României dă dreptul băncilor să intre în acţionariatul companiilor împrumutate, timp de doi ani, dacă acestea nu rambursează creditele. Bancherii au posibiltatea să demonstreze cum se face afacerea şi cum se pot înapoia banii. Noi urmărim cu atenţie posibilitatea vânzării unor active deţinute de Hidroelectrica în vederea redresării financiare a companiei. Fondul Proprietatea a fost foarte docil în privinţa situaţiei de la Hidroelectrica”, a spus Cristian Pârvan.

FMI: Insolvenţa Hidroelectrica, risc de pierdere a încrederii pieţelor în România

 Echipa de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) avertizează, într-un raport suplimentar de evaluare asupra economiei ţării noastre, că insolvenţa Hidroelectrica poate să ducă la riscuri de pierdere a încrederii pieţelor în România, informează site-ul www.cursdeguvernare.ro. „Autorităţile au plasat producătorul de stat de energie Hidroelectrica în insolvenţă (bankrupcy – n.r.), pe 18 iunie. Guvernul a anunţat că procedurile de insolvenţă vor fi folosite pentru a anula contractele bilaterale de energie, încheiate sub preţul pieţei. Această insolvenţă neaşteptată ridică îngrijorări cu privire la viabilitatea vânzării de acţiuni convenite ca reper structural pentru sfârşitul lunii octombrie. Aceasta poate ridica, de asemenea, riscuri pentru încrederea generală a pieţei în România şi în viabilitatea vânzării de pachete de acţiuni şi de la alte companii de stat”, se arată în Informarea  suplimentară a FMI.