Înfiinţarea companiei naţionale Energetice şi implicit reorganizaea sectorului energetic propuse în Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2010, aprobate în septembrie 2007 determină distrugerea „Hidroelectrica” şi falimentarea sectorului energetic românesc, susţine Federaţia Sindicatelor Hidroelectrica (HIDROSIND). Ca replică la aceste acuzaţii, Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului a declarat, într-un comunicat de presă remis ieri redacţiei: „Ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Guvernului, AVAS are dreptul să iniţieze proiecte de documente de politici publice şi proiecte de acte normative, în vederea adoptării/aprobării de către Guvern, conform atribuţiilor şi domeniului său de activitate”. Astfel, proiectul privind înfiinţarea Companiei Naţionale Energetice este în analiză la Consiliul Concurenţei, atât din punct de vedere al ajutorului de stat, cât şi din punct de vedere al concentrării.
AVAS adaugă că printre obiectivele strategice în domeniu sunt continuarea procesului de restructurare şi privatizare în sectoarele energetice, termice şi ale gazelor naturale, precum şi continuarea procesului de restructurare pentru sectorul de lignit, în vederea creşterii profitabilităţii şi a accesului pe piaţa de capital. Totodată, AVAS declară că sunt posibile regrupări ale unităţilor de producere aflate în prezent în cadrul „Hidroelectrica”, „Nuclearelectrica”, „Termoelectrica”, a complexurilor energetice şi a altor producători de energie electrică şi termică. În comunicat se mai specifică: „Este posibilă şi privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu asigurarea continuităţii activităţii de către investitorii privaţi sau integrarea unuia sau mai multor complexe energetice într-o companie energetică naţională, aflată sub controlul statului”.
Strategia de înfiinţare a unei companii naţionale energetice presupune consolidarea unor producători competitivi la nivel regional. După cum a fost prevăzut în strategie, statul va păstra pachetul de control asupra principalelor unităţi de producere a energiei electrice, totalizând o putere instalată suficientă pentru a putea asigura siguranţa energetică a ţării.
Nataşa Negru
07.08.2008
|