Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

22 aprilie 2012 – Comunicat de presa Hidrosind : Energy Holding refuza concilierea, Hidrosind merge mai departe.

aprilie 22, 2012
By

Referitor la concilierea initiata de Hidrosind privind contractele de energie incheiate de Hidroelectrica in afara pietei OPCOM.

Comunicat

Conform celor transmise mijloacelor media la inceputul lunii aprilie, vineri 20 aprilie 2012 a inceput procesul de conciliere initiat de Hidrosind intre S.C. Hidroelectrica si o parte din societatile cu care aceasta a incheiat contracte bilaterale de furnizare a energiei in afara OPCOM, in vederea revocarii prin intelegerea partilor contractante a Actelor Aditionale incheiate in 2010 prin care s-a decis prelungirea contractelor de furnizare a energiei electrice incheiate anterior.

Au raspuns invitatiei reprezentantii S.C. Energy Holding S.R.L. Alte doua societati convocate pentru data de 20 aprilie, la ore diferite, nu s-au prezentat; acestor societati Hidrosind le-a transmis noi convocari pentru data de 18 mai 2012. A patra societate este convocata pentru data de 23 aprilie.

Hidrosind, asistata de casa de avocatura CINCAN & CONSTANTIN, a reluat catre partile prezente ( Hidroelectrica si Energy Holding ) sustinerile din invitatia la conciliere aratand ca, in actualele conditii de functionare a pietei de energie, clauza din Actul Aditional incheiat in anul 2010 la contractul initial, prin care este prelungita valabilitatea acestuia, este lovita de nulitate, intrucat intentia partilor este aceea de a scoate in continuare cantitati importante de energie produsa de SC Hidroelectrica SA in afara pietii concurentiale, desi legea contine prevederi imperative in sensul tranzactionarii cantitatilor angro pe aceasta piata.
S.C. Energy Holding S.R.L., prin reprezentantii sai legali, a respins orice pretentie formulata in convocarea la conciliere directa rezervandu-si dreptul de a formula orice aparari in fata instantei, in cazul in care va fi initiata o procedura juridica.

Fata de refuzul exprimat de Energy Holding, Hidroelectrica – reprezentata de doi membri ai Consiliului de Administratie, asistati juridic, observa ca finalizarea acestei concilieri nu este posibila intrucat orice contract, guvernat de principiul consensualismului poate inceta fie prin acordul partilor fie din alte cauze reglementate legal si/sau contractual.

Fata de atitudinea celor doua parti contractuale, Hidrosind precizeaza urmatoarele :
 va continua demersurile in instanta pentru a solicita constatarea nulitatii absolute a clauzei respective si acoperirea eventualelor prejudicii create;
 va solicita sesizarea Curtii Europene de Justitie in interpretarea normelor comunitare ce reglementeaza piata de energie;
 va intreprinde toate procedurile legale pentru sesizarea Consiliului Concurentei si a Comisiei Europene in vederea analizarii acestei situatii.

22 aprilie 2012
FILIALA HIDROELECTRICA HIDROSIND
Secretar General
Nicolae Aurariu

EXTRAS DIN CONVOCAREA LA CONCILIERE.

„[…] modalitatea de vanzare a energiei electrice de catre SC HIDROELECTRICA SA catre vechii sai parteneri contractuali, incepand cu anul 2007, cand a intrat in vigoare legea energiei si mai ales de cand ROMANIA a devenit membru al UNIUNII EUROPENE, este in totala contradictie cu principiul fuctionarii pietei libere concurentiale.

Prin adoptarea Legii nr. 13/2007 a fost conturata o piata concurentiala in domeniul energiei electrice – OPCOM – unde urma sa fie tranzactionata intreaga cantitate de energie. Astfel piata reglementata, potrivit legii, trebuia sa fie treptat inlocuita cu piata libera concurentiala, potrivit cerintelor Uniunii.
In aplicarea legii 13/2007 au fost adoptate mai multe Ordine ale Ministerulului Economiei, ultimul dintre acestea – Ordinul 445/2009 – stabilind in mod clar, ca intreaga cantitate de energie electrica en gros va fi tranzactionata pe piata concurentiala organizata de OPCOM.”

„[…]desi legislatia interna si internationala era clara in ceea ce priveste tranzactionarea energiei produse, in anul 2010 a intervenit un Act aditional la contractul initial incheiat prin care s-a prevazut printre altele si prelungirea incepand cu anul 2014 a valabilitatii conventiei incheiate anterior anului 2007.

O astfel de clauza prin care este prelungita valabilitatea contractului, este lovita de nulitate, intrucat intentia partilor este aceea de a scoate in continuare cantitati importante de energie produsa de SC HIDROELECTRICA SA in afara pietii concurentiale, desi legea contine prevederi imperative in sensul tranzactionarii cantitatilor en gros pe piata concurentiala organizata de OPCOM.
Prelungirea contractului incalca flagrant si prevederile Ordinului 445/2009 al Ministrului Economiei care, in art. 1 al. 2, stipuleaza fara echivoc, ca doar cantitatea de energie aferenta contractelor in derulare este exceptata de la tranzactionare pe piata OPCOM.
Aceasta exceptie nu poate fi insa extinsa si asupra acelor cantitati de energie care ar face obiectul unei prelungiri, intrucat este evident ca prelungirea in cauza ar reprezenta o fraudare a legii, prin incercarea vadita de sustragere de la norma legala.”