Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

25 aprilie 2012 : Comunicat Comisia Europeana

aprilie 25, 2012
By

Comisia inițiază investigații aprofundate cu privire la tarifele preferențiale la energie electrică acordate mai multor întreprinderi de către Hidroelectrica, producătorul de energie hidroelectrică din România .


25/04/2012 12:36:49

Comisia Europeană a inițiat cinci investigații aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica S.A., producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziționat sau a vândut energie electrică la tarife preferențiale mai multor comercianți de energie electrică, clienți industriali și producători de energie electrică, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcționare, prin creșterea veniturilor acestora sau printr-o combinație a celor două elemente, astfel încălcând normele UE în materie de ajutoare de stat. Inițierea unei investigații aprofundate permite părților terțe interesate să prezinte observații cu privire la măsurile respective, fără a anticipa concluziile finale ale investigației.

Vicepreședintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurență, dl Joaquín Almunia, a declarat: „Subvențiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcționare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenței tot atât de semnificativ ca și cel provocat de subvențiile directe. Trebuie să verificăm dacă tarifele preferențiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienții care au beneficiat de acestea în comparație cu concurenții lor de pe piața internă”.

Comisia dorește să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenționat în mod indirect clienții vânzând acestora energie electrică la prețuri sub nivelul pieței sau achiziționând de la aceștia la prețuri peste nivelul pieței. Hidroelectrica este controlată de către statul român și există indicii potrivit cărora statul ar fi influențat deciziile de a încheia aceste contracte în condițiile date.

În decembrie 2009 și decembrie 2010, în urma licitațiilor publice de pe piața angro de energie electrică a României, OPCOM, Hidroelectrica a încheiat două contracte bilaterale cu producătorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract având ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrică pe an, la prețuri care par să se situeze sub nivelul pieței.

ALRO Slatina are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an la un preț foarte apropiat de costul de producție al Hidroelectrica, preț care urmează a fi indexat anual pe baza cotației aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).
Contractele între Hidroelectrica și opt comercianți de energie electrică, unele contracte datând din 2004, precum și contractele între Hidroelectrica și doi producători industriali au fost încheiate la prețuri care par a fi sub nivelul prețului practicat pe piață. Pe de altă parte, în contractele încheiate cu doi producători de energie termică, Hidroelectrica a cumpărat energie electrică la prețuri care par a fi mai ridicate decât prețurile practicate pe piață.

Așadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite în definitiv statului, toate aceste contracte par să fi fost, în mare măsură, în avantajul întreprinderilor selectate, în timp ce concurenții au trebuit să plătească prețurile practicate pe piață.

Context

O parte a contractelor au fost încheiate înainte de aderarea României la UE. Cu toate acestea, pe baza dispozițiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a României, Comisia are competența de a investiga prețurile la energie electrică care au fost aplicate în baza acestor contracte.

În trecut, Comisia a tratat câteva cazuri de ajutoare de stat cu privire la subvențiile indirecte acordate prin tarife preferențiale la energie electrică (a se vedea, de exemplu, IP/09/1750, IP/07/1727 sau IP/11/864).

De îndată ce aspectele legate de confidențialitate vor fi clarificate, versiunea neconfidențială a deciziilor va fi pusă la dispoziție în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul DG Concurență, cu următoarele numere de caz SA.33451, SA.33475, SA.33581, SA.33623 și SA.33624. State Aid Weekly e-News conține lista noilor decizii referitoare la ajutoarele de stat publicate pe internet și în Jurnalul Oficial.

Preluare de pe site oficial al Comisiei Europene – reprezentanta din Romania.