Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Ziarul Ziua – 15 martie 2007 – Sindicatul HIDROSIND solicita anularea proiectului privind restructurarea Termoelectrica si fuziunea cu Hidroelectrica

martie 15, 2007
By
Sindicatul Hidrosind al salariatilor companiei Hidroelectrica a solicitat presedintelui Basescu, CSAT si mai multor institutii anularea proiectului Ministerului Economiei privind restructurarea Termoelectrica si fuziunea cu Hidroelectrica.
„Am trimis petitii catre presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT), premierul Tariceanu, mai multe ministere si partide politice si le-am cerut sa stopeze proiectul de Ordonanta de Urgenta (OUG) privind stergerea unor datorii ale Termoelectrica si fuziunea unor termocentrale cu Hidroelectrica”, a declarat, ieri, presedintele Hidrosind, Ilie Rosu, intr-o conferinta de presa. Proiectul de OUG prevede disparitia Termoelectrica, unele dintre termocentrale urmand sa devina producatori independenti de energie, patru centrale termoelectrice (Paroseni, Braila, Borzesti si Doicesti, practic, termocentralele care produc cea mai scumpa energie) urmand sa fuzioneze cu Hidroelectrica. „Prin absorbtia unei parti a Termoelectrica gradul de indatorare a Hidroelectrica creste, ratingul societatii are de suferit, iar listarea la bursa a companiei, daca acest lucru va mai fi posibil, se va face in conditii defavorabile pentru Hidroelectrica si pentru economia romaneasca”, a spus Rosu.

Potrivit acestuia, o data cu modificarea structurii companiei Hidroelectrica, organismele financiare care au creditat societatea vor solicita executarea garantiilor de stat pentru creditele cu garantie suverana, rambursarea integrala anticipata a creditelor bancare fara garantie guvernamentala prin blocarea conturilor, sistarea sau incetinirea lucrarilor de investitii si modernizare aflate in curs de de finalizare. „Aceste implicatii pot conduce la un efort financiar de circa 500 milioane euro in acest an si intrarea in incapacitate de plata a Hidroelectrica sau subventionarea de la buget, daca se doreste continuarea activitatii in domeniul hidro”, a mentionat liderul sindical.

Totodata, reprezentantii Hidrosind considera ca termenul pana la care proiectul de act normativ se afla in dezbatere publica (n.r.-16 martie) este prea scurt. „Proiectul de OUG ar trebui sa fie pus in dezbatere publica numai dupa ce va fi finalizata strategia energetica. Nu ne opunem stergerii datoriilor Termoelectrica, dar credem ca exista alte solutii pentru continuarea activitatii la termocentrale decat fuziunea cu Hidroelectrica”, a mai spus Ilie Rosu. Printre solutiile enuntate se regasesc preluarea sucursalelor termo de catre autoritatile locale sau privatizarea.

„Vom recurge la toate formele de lupta sindicala pentru a opri aceasta incercare a Ministerului Economiei de subminare a economiei nationale si solicitam discutarea in regim de urgenta in cadrul CSAT a strategiei si politicii energetice nationale”, au mai spus liderii sindicatului Hidrosind.

„Hidroelectrica detine un rol primordial in strategia energetica a Romaniei. Ministerul nu va face nimic care sa afecteze stabilitatea sistemului energetic national”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
 Gabi MOROIANU