Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

29 noiembrie 2011 : Conferinta de presa Hidrosind

noiembrie 29, 2011
By
Hotel Armonia, Str. Calea Mosilor nr.112, sector 2, Bucuresti.
data : marti, 29.11.2011,
ora  : 12:30
Subiecte abordate :
1. Erorile managementului Hidroelectrica in anii 2010-2011;
2. Actiuni concertate impotriva Hidroelectrica in scopul desfiintarii acesteia;
3. Pot fi stopate contractele cu ” baietii destepti ” !?
—————————————————————————
Materialul prezentat presei :
.
A. ERORILE MANAGERIALE

Seceta prelungita din 2011 a generat mari dificultati pentru Hidroelectrica. In opinia Hidrosind, daca se manageriaza corect astfel de situatii, ele pot fi depasite cu destul de mare usurinta.

Ca urmare a faptului ca Hidrosind are acces restrictionat la materialele Consilului de Administratie al Hidroelectrica, am profitat de publicarea pe site-ul Fondului Proprietatea a Raportului Anual al Administratorului pentru 2010 si am incercat sa facem o analiza a managementului societatii la nivelul anului 2010 si implicatiile pentru 2011.

Constatarea ? o preocupare cvasi-permanenta pentru infiintarea celor doua companii energetice ( despre a carei finalitate nu mai are sens sa vorbim ), ceea ce a favorizat erori manageriale majore, intre care precizam :

1. vanzarea energiei pe piata reglementata sub costurile de productie;
2. contractarea unei cantitati de energie electrica pentru 2011 peste ceea ce poate produce Hidroelectrica;
3. incheierea contractului cu ArcelorMittal Steel in 29.12.2010;
4. prelungirea contractului cu ALRO Slatina pana in 2018, in care vanzatorul (Hidroelectrica) preia integral riscurile contractului;
5. exportul de energie ( prin intermediul Electrica ) sub pretul mediul de pe OPCOM;
6. prelungirea contractelor cu “baietii harnici”.

B. DISCREDITAREA HIDROELECTRICA

In conditiile in care Guvernul Romaniei se angajeaza fata de FMI pentru listarea la bursa a Hidroelectrica, campania initiata impotriva Hidroelectrica in momentul de fata are ca tinta reducerea valorii de piata a acestei companii si oferirea ei “pe tava” persoanelor care au acumulat sume importante de-a lungul anilor.

Aceasta constatare rezulta din faptul ca “ vinovatul “ pentru incheierea si prelungirea contractelor cu “ baietii destepti “ este doar Hidroelectrica. Numele ministrilor care, de-a lungul anilor, sunt responsabili pentru stabilirea componentei Consiliilor de Administratie si numirea Directorului General la Hidroelectrica sunt pomenite doar in treacat si uitate repede.

Aceste contracte au aparut in 2004, in plina perioada de monitorizare a FMI, prin abuz de putere al ministerului asupra deciziilor manageriale la nivelul Hidroelectrica, abuz manifestat prin hotarari de guvern de incredintare directa, de stabilire a modalitatilor de finantare a lucrarilor, etc

Nici Dan Ioan Popescu si nici Adriean Videanu nu banuiau probabil ca se incheie / prelungesc contracte care pe termen lung ar putea fi paguboase pentru Hidroelectrica ?! probabil ca de aceea a fost numit Mihai David la sefia societatii, probabil ca de aceea au fost prelungite aceste contracte in 2010…

C. CONTRACTELE CU “ BAIETII DESTEPTI “

Nimeni nu cunoaste continutul acestor contracte. Doar ca, periodic, in presa mai apare cate o informatie, cate o clauza.

Opinia noastra ca aceste contracte, fiind contracte comerciale, nu au caracter secret; ele pot fi doar confidentiale, pentru ca prin natura lor pot servi ca suport in obtinerea unor credite comerciale. Iar atunci cand actionarul este 80% statul roman prin MECMA, este imposibil ca ministrul sa nu cunoasca continutul lor.

Ne ingrijoreaza faptul ca mare parte din organismele cu putere de decizie din Romania legate direct sau indirect de sectorul energetic incearca sa opreasca aceste contracte dar, cu toate acestea, ele sunt prelungite in mod samavolnic si ticalos, chipurile de catre … Hidroelectrica.

Propunerile noastre sunt foarte simple :

1. Renuntarea la aceste contracte. Hidrosind poate sa acorde sprijin tehnic, am demonstrat faptul ca detinem forta si expertiza pentru astfel de lupte;
2. Reducerea pretului la energia electrica din cosul pentru populatie : daca in momentul de fata Hidroelectrica livreaza in acest cos aprox. 4.5 TWh ( din cei 12 TWh ) la 72 lei/MWh iar pretul final al cosului este de aprox. 160 lei, propunerea noastra este ca Hidroelectrica sa livreze 12 TWh la 150 lei/MWh iar productia suplimentara pe piata OPCOM. Pentru aceasta ar trebui ca toate contractele bilaterale sa fie anulate in instanta, iar noi consideram acest lucru ca fiind posibil.
Pentru toate acestea, cerem public sprijinul Presedintelui Romaniei, care a militat constant pentru apararea intereselor Hidroelectrica si ale consumatorilor.

FILIALA HIDROELECTRICA HIDROSIND
Bucuresti,
29.11.2011.