Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

29 august 2012 : Conferinta presa Hidrosind

august 29, 2012
By

HIDROELECTRICA  SUNTEM NOI !!!

Pentru sinteza, click aici.

Ce inseamna 100 de milioane euro sau 438 milioane lei cheltuiti de Hidroelectrica intr-un an de zile pentru cei peste 5000 angajati ai sai ?

– aprox 98 milioane lei contributii platite de Hidroelectrica la statul roman, adica impozit, CAS, CASS, somaj;

– alte aprox 95 milioane lei platite de salariati catre statul roman, adica din nou impozit, CAS, CASS, somaj;

protectia sociala, inclusiv ajutoarele medicale pentru decese, pentru boli deosebit de grave sau interventii chirurgicale costisitoare, etc;

cheltuiala cu formarea profesionala, obligatie exclusiva a angajatorului, conform codului muncii;

– si mai inseamna un venit mediu lunar de cca. 3500 lei cu care pleaca salariatul acasa, incluzand aici toate sporurile si primele de care poate beneficia un salariat, o medie de la muncitorul de rand si pana la cel mai bine platit director; foarte departe de cei 1643 euro anuntati de administratorul judiciar.

 Ce reprezinta aceasta cheltuiala in costul energiei electrice ?

 – 14,7% din totalul cheltuielilor de exploatare ale Hidroelectrica

– 30 lei pentru fiecare MWh sau 30 lei pentru fiecare 1.000 ( o mie ) KWh produsi in hidrocentrale

Adica 50 lei pentru fiecare 1650 KWh, acesta fiind consumul mediu anual al unei familii de 3 persoane in Romania !

 Domnule administrator judiciar !

 Poate ca ar fi bine sa concediati toti salariatii Hidroelectrica pentru ca fiecare familie de trei persoane din Romania sa economiseasca 50 de lei intr-un an de zile ! automatizati complet, din comisionul incasat de dvs, hidrocentralele, barajele, digurile, statiile de transformare, statiile de pompe, castelele de echilibru si supravegheati-le dvs ! cu ce costuri ulterioare ? cu ce riscuri ?

 “Rezolvarea problemei salariatilor” va costa statul roman 200 milioane lei annual plus 5200 ajutoare d esomaj pentru somerii de lux de la Hidroelectrica….

 Pe dumneavoastra, cel care ati curatat Hidroelectrica de hoti si incompetenti va rugam sa cititi cu mare atentie propriul raport din care reiese, totusi, ca vinovatii sunt in afara Hidroelectrica. Va rugam sa-i numiti explicit. Un sfat prietenesc : incercati sa nu mai aruncati cu noroi in salariatii Hidroelectrica. Intre spusele dvs si cele scrise in raport exista contradictii fundamentale. Riscati, vorba lui Arghezi, sa deveniti un narcisist acuzator : “ nu-si mai face bine poprul datoria “!

Dumneavoastra, care traiti din falimentul altora, cel care dati cu pixul in stanga si in dreapta, cel care ati ajuns in doua luni de zile sa folositi un limbaj trivial si un comportamenmt dictatorial fata de salariatii Hidroelectrica, va atragem atentia ca daca vreti sa fiti sprinit si daca vreti cu adevarat ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa, schimbati-va atitudinea !!!

Veti avea sprijinul nostru si o sa reusim impreuna. Noi am reusit de 10 ani incoace sa mentinem intreaga aceasta societate, cu sprijinul societatii civile si cu al mijloacelor media din sectorul economic si nu din cel social. De 10 ani ne-am calit in lupta impotriva abuzurilor politice si administrative si vrem sa asiguram, in primul rand opinia publica, ca reluarea furaciunilor la Hidroelectrica nu va mai fi posibila indiferent de presiunile asupra noastra. Si asta pentru ca stim foarte bine care este starea de spirit a salariatilor.

Dumneavoastra, domnule administrator, sunteti invitatul nostru.

Va invitam sa petreceti o saptamana intr-un loc de munca izolat, in varful muntelui sau in adancul pamantului. Doar la lumina neonului, in vibratii si zgomot de 90 decibeli. Deaparte de prieteni. Sa vorbiti cu cucuveaua si vulpea (nu cu vulpescu). Poate atunci veti intelege ce inseamna spor de izolare. Sau munca de noapte, cu regulamentul de exploatare in locul unei blonde platinate. Sau spor pentru consemn in centrala. Sau Paste si Craciun fara Pasca, fara miel sau purcel, fara vin sau tuiculita fiarta. Poate atunci veti intelege de ce in ultimii trei ani au murit 42 salariati in Hidroelectrica ( in 9 sucursale din care avem date) la o varsta medie de 52.65 ani. Sau de ce unii vor sa plece anticipat acasa, cu ceva bani in plus in buzunar, dupa 40 de ani de munca, stiind ca nu o sa mai traiasca cat sa se bucure cu adevarat de pensie.

Pentru ca 37% din salariati sufera de hipertensiune, alti 12% de cardiopatii cronice si alti 24% de boli ale ochilor sau urechilor. Si nu din cauza ca se distreaza prin discoteci, ci din cauza “conditiilor” de munca : zgomot, vibratii, camp electromagnetic, iluminat artificial, umiditate, curenti de aer, temperaturi scazute. Dar ce mai conteaza uzura fizica si psihica : megawatt-ul sa traiasca !

Acesti oameni sunt acuzati ca primesc o data in viata, daca apuca, un “bonus” daca le moare mama, sau tata, sau copilul de care nu mai au timp sa se ocupe. Fiindca se ocupa sa mearga treaba in Hidroelectrica. Inclusiv prin munca suplimentara neplatita, cu zecile de mii de ore. Ca sa poata fiecare partid politic aflat la guvernare sa-si aduca “specialistii” in Hidroelectrica ? Care uita sa mai plece odata cu plecarea de la guvernare a celor care i-au adus, fiindca sunt adevarati “specialisti” : sunt transpartinici!

 Ce ar trebui sa facem ?

Sa avem grija de sanatatea, inclusiv mentala, a salariatilor si a familiilor lor, asa cum facem in prezent ?

Sau sa dam afara un tata sau un sot care are copilul (sau sotia) bolnav(a) de cancer ?

Pentru ca pe un om cu grave prbleme in familie, daca nu-l ajuti mai bine-l dai afara, fiindca va apasa pe butoane gresite.

 Pentru ca ne-“specialistii”, cei care au cladit sistemul energetic, sunt din ce in ce mai putini. In urma lor vin si mai putini, fiindca scoli profesionale nu mai avem, nici scoli de maistri, iar inginerii se duc prin tarile calde. Pentru ca-i platim tot mai prost. Pentru ca nu salariile din Hidroelectrica sunt mari, ci salariile din Romania sunt mici !

 Pentru ce tot acest atac direct al administratorului judiciar la adresa salariatilor Hidroelectrica ?

 Pentru ca acestia indraznesc sa aiba niste drepturi care nu sunt la limita saraciei, ca ale majoritatii romanilor, pentru ca isi cunosc valoarea si nu stau cu capul plecat, pentru ca incearca sa transmita si altor salariati, inclusiv din mediul privat, ca forta unei intreprinderi este data de oameni, de salariatii sai, nu de conducerile acestora, mai ales cand aceste conduceri se tot schimba si se tot perinda prin fotolii comandate politic. Cunostintele, suportul tehnic si  activitatea de zi cu zi sunt asigurate de salariati, nu de cate un afacerist pana ieri necunoscut care, copiind sabloane matematice, se considera peste noapte specialist in energie si isi face publicitate gratuita pe spinarea altora : in doua luni a invatat exploatare, piata de energie, investitii, retehnologizare, chiar si microcoroziunea otelului este o bagatela pentru domnia sa!

 Noi incercam sa spunem ca politica sociala nu este o rusine, ea sta la baza stabilitatii statului. Ea trebuie promovata, nu distrusa. Faptul ca in unele companii exista o protectie a salariatului mai buna trebuie sa constituie o baza pentru extinderea ei, inclusiv in mediul privat. Nu trebuie sa facem jocul puterii, indiferent de culoarea acesteia, distrugand activitatea sindicala, pornind campanii impotriva salariatilor.

 Salariatii mai sunt atacati si pentru ca, de-a lungul timpului, prin sindicatul care-i reprezinta s-au opus cu succes desfiintarii Hidroelctrica. De catre Tariceanu prin a lui mega companie. De catre Videanu-David prin ai lor campioni energetici. Si se opun in continuare vanzarii pe nimic a actiunilor Hidroelectrica, sau privatizarii acesteia. Sau aducerii unor falsi profesionisti la conducere. Probabil ca am inceput in sfarsit sa fim tratati cu atentia cuvenita, sa fim luati in seama. Probabil ca unii au constientizat ca nu pot scapa de noi altfel.

 Alt motiv al atacului : deturnarea atentiei de la impasul in care se afla procedura insolventei, asa cum incercam sa-i lamurim pe initiatorii acesteia inca de la inceput : nu stim ce se va intampla in Adunarea Creditorilor, unde creantele sunt mult mai mari decat se anticipa si detinerea controlului de catre statul roman este o iluzie, nu stim daca politicul va fi de acord cu rezolvarea celorlalte grave probleme : cosul reglementat, costu apei, costul investitiilor complexe. Nu stim nici macar cand vom iesi din insolventa, daramite cum vom iesi !

 Revenim si reluam vechile noastre observatii.  Va rugam sa nu va insusiti paternitatea lor. Inainte de a incepe lupta cu balaurul numit Contractul Colectiv de Munca trebuie sa rezolvati urmatoarele probleme:

– cosul reglementat, care a fost creat nu pentru subventionarea consumatorului casnic ci pentru subventionarea unor firme a caror identitate ar trebui publicata de dumneavoastra; de asemenea, a fost creat nu pentru subventionarea producatorilor cu costuri mari ci pentru ca nu avem noi curajul sa recunoastem aceste costuri, sa recunoastem utilitatea publica a unor producatori cu costuri mai mari;

– toate formele de cos pentru energie electrica la export sunt subventii pe care consumatorul roman le acorda in numele “spiritului de solidaritate europeana” cu toti cetatenii europeni si cu intermediarii romani promovati politic;

–  investitiile nerentabile impuse politic;

– preluarea controlului administrativ asupra Hidroserv-urilor in defavoarea actionarului Hidroelectrica, pentru facilitarea incredintarilor directe catre terti;

– abuzul politic de incredintare directa a contractelor de retehnologizare, masura prin care se deformeaza costurile si se sprijina iesirea din criza a statelor europene prietene si surori.

 Nu trebuie sa demonstram nimanui ca meritam leafa pe care o primim. Si nici nu trebuie sa ne rusinam. Trebuie doar sa ne vedem de treaba. Si in nici un caz nu vom pleca fruntea in fata unor administratori care ne considera responsabili de situatia dezastruoasa a Hidroelectrica (din cauza salariilor nesimtite) sau ne asociaza cu baietii destepti (ca organizatie sindicala). Acestor vremelnice personaje trebuie sa le reamintim un singur lucru : au ce sa administreze in momentul de fata  doar datorita noua, salariatilor. Hidroelectrica exista fiindca existam noi.

Bucuresti,

29 august 2012.

 Sindicatul Hidroelectrica HIDROSIND.