Dupa cum stiti, dosarele aflate pe rol privind contestarea deciziilor de concediere sunt in diverse faze. In cateva (putine, din pacate) am castigat la Tribunal, unele sunt in faza apelului, altele sunt abia la primul termen.
Din punctul nostru de vedere, solutiile date de instantele de judecata nu sunt cele mai corecte. Prin urmare, casa de avocatura care ne reprezinta a identificat noi cai de atac pentru cei care doresc sa continue judecata in aceste dosare. Strategia respectiva va este prezentata in textul de mai jos, transmis de doamnele avocat. Aveti cateva sanse in plus, dvs. veti decide daca le folositi sau nu.
Nicolae Aurariu.
———————————————————————————————————————————————————————
In atentia persoanelor disponibilizate in valurile I / II / III din anul 2013 si care au procese pe rolul TRIBUNALULUI BUCURESTI pentru nulitatea deciziei de concediere
1. Pe data de 8 octombrie 2014, Tribunalul Bucuresti reia judecata in dosarul avand ca obiect opozitia impotriva deschiderii procedurii insolventei
In cazul in care instantele vor decide ca opozitia este intemeiata, va fi desfiintata hotararea de intrare in insolventa. In aceasta situatie, impotriva hotararii prin care s-a respins cererea de nulitate a deciziei de concediere, se poate promova o cale extraordinara de atac – REVIZUIREA – intrucat a fost desfiintata hotararea judecatoreasca in baza careia societatea a intrat in insolventa si ca atare dispare cauza concedierii colective.
2. In toate dosarele ce sunt in curs de judecata, avand ca obiect nulitatea deciziei de concediere, vom ridica exceptia de neconstitutionalitate, impotriva dispozitiilor legii insolventei referitoare la concedierea colectiva.
Exceptia de neconstitutionalitate nu va conduce la suspendarea dosarelor, continuandu-se judecata.
In cazul in care ar fi admisa exceptia de catre Curtea Constitutionala, chiar daca pana atunci s-a pierdut definitiv procesul, inclusiv in faza de apel, judecata se reia prin calea de atac a REVIZUIRII si astfel instantele vor fi obligate sa aiba in vedere dreptul la consultarea si informare in caz de concediere colectiva, care a fost incalcat in anul 2013 de catre societate si care conduce la nulitatea deciziei.
Trebuie avut in vedere ca o eventuala solutie pozitiva a CURTII CONSTITUTIONALE va avea efecte doar asupra acelor dosare care vor ajunge inclusiv in faza apelului, neputand profita celor care renunta la promovarea caii de atac, in cazul in care pierd la TRIBUNALUL BUCURESTI.
3. Pentru dosarele care vor fi respinse definitiv, respectiv si in apel (nu si pentru cele in care se renunta la promovarea apelului), SCA CINCAN & CONSTANTIN va promova plangere impotriva Statului Roman la CEDO, pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, daca persoana in cauza doreste acest demers.
Aceasta procedura nu presupune un cost suplimentar pentru onorariu, singurul cost fiind acela cu copiile xerox si trimiterea actelor prin posta catre CEDO. In cazul in care plangerea este admisa, atunci vom solicita plata unui onorariu de succes modic.
4. In cazul persoanelor care vor pierde definitiv procesele, inclusiv in faza apelului (nu si pentru cei care vor renunta la aceasta cale de atac), SCA CINCAN & CONSTANTIN va sprijini o actiune in despagubiri impotriva Statului Roman, in temeiul normelor de drept comunitar, pentru incalcarea Directivei 98/59/CE privind dreptul fundamental la consultare si informare, drept ce a fost negat prin legea insolventei valabila in anul 2013.
Tratatul Uniunii prevede o asemenea posibilitate, iar persoanele care doresc sa promoveze o asemenea actiune vor fi sustinute de catre SCA CINCAN & CONSTANTIN, fara plata vreunui onorariu. Doar in cazul in care procesul se va castiga, vom solicita plata unui onorariu de succes modic.
SCA CINCAN & CONSTANTIN
.