Hidrosind a incheiat un acord cu Ministerul Economiei, Hidroelectrica si administratorul judiciar desemnat provizoriu in procedura insolventei.
Acordul vizeaza protejarea societatii in sensul pastrarii activelor sale si a integritatii actualei structuri, care confera stabilitate si siguranta sistemului energetic national, a locurilor de munca si a drepturilor salariatilor.
Ne ingrijoreaza dorinta de a face bine fara sa cunosti suficient un sistem, ceea ce poate conduce la o situatie mult mai proasta decat cea actuala. Pentru ca lipsa calificarii nu poate suplini dorinta de a face bine. Vom fi intotdeauna aproape de cei care doresc binele societatii dar care au si mijloacele profesionale de a face acest bine.
Semnarea acestui acord nu ne exonereaza de obligatia morala de a monitoriza atent masurile luate de administratorul judiciar si de aceea vom urmari daca administratorul chiar doreste acest lucru. Ii dorim succes dar suntem convinsi ca doar salariatii societatii sunt cei care cunosc binele acesteia.
Astazi nu ne este clar daca s-au cuantificat efectele deciziei cu privire la solicitarea insolventei Hidroelectrica, decizie care este una evident fortata si care, cel putin asupra noastra, genereaza responsabilitati suplimentare.
Asiguram colegii nostrii din celelalte societati afectate de aceasta decizie ca nu vom ceda si nu vom face niciodata compromisuri neonorabile care sa afecteze locurile de munca si dezvoltarea economica a Romaniei.
Principalii creditori ai Hidroelectrica, bancile sau sindicatele bancare, trebuie sa puna presiune pe Guvernul Romaniei pentru a se reveni la situatia normala.
Un grup restrans din Ministerul Economiei contesta expertiza unor organisme internationale : KPMG, MOODYS, BM, BERD, s.a.m.d., servind pe tava rezultate financiare surprinzator de bune fata de statutul de tara europeana a Romaniei. Guvernul Romaniei, CSAT, SRI se fac responsabile de ezitarile si efectele unor astfel de decizii nefundamentate socio-economic.
Sistemul energetic national este ultima resursa semnificativa si emblematica a unei tari din sud-estul Europei. Renuntarea la pozitia de monopol si administrarea ineficienta a societatilor din acest sector de catre statul roman semnifica disparitia economica a unei tari, a culturii si traditei tehnice romanesti si condamna taranul roman sa revina la lampa cu petrol. Reindustrializarea publica si privata a Romaniei, extrem de profitabila si efiecienta in aceste momente, este subordonata acum grupurilor de interese mafiote, anticulturale, atehnice si antieconomice care au acaparat puterea politica in Romania.
Din nefericire, exploziile sociale majore nu mai sunt posibile intr-o Europa comunitara iar societatea civila in Romania este anesteziata si isi preumbla intelectul in automobile cu ecartament foarte mic.
Ramane simbolul Piata Universitatii, la care cca 40000 de salariati din Hidroelectrica si industria orizontala vor trebui sa apeleze in situatia limita a unor decizii eronate.
Va rugam sa ramaneti alaturi de noi si va promitem ca nu va vom insela asteptarile.
Asiguram Guvernul Romaniei si administratorul judiciar ca vor primi sprijinul necesar, dar asteptam in primul rand o cuantificare a deciziilor asupra Hidroelectrica si a economiei romanesti.
Domnule Prim Ministru, domnule Presedinte !
Va rugam lasati disputele personale si treceti la o analiza comuna a acestei situatii de criza majora la nivelul economiei romanesti, la nivelul relatiilor cu organismelor internationale si cu bancile comerciale din Uniunea Europeana. E timpul sa intelegeti ca salariatii din Hidroelectrica reprezinta cu adevarat o forta si ca trebuie sa tineti seama de ei.
P.S.
Aceasta declaratie este un semn de respect si pretuire fata de Parintele Energeticii Romanesti Dorin Pavel care-si duce somnul de veci in cimitirul din Lancran, Alba, Romania.