... prin care se cere demisia mebrilor acestuia si a Directorului General, ca urmare a managementului defectuos de care dau dovada..
NOTA
Cu privire la : Managementul Societatii comerciale de producere a energiei electrice in hidrocentrale, Hidroelectrica SA
Prezentarea situatiei actuale
Seceta indelungata a “obligat” conducerea Hidroelectrica SA sa ia “masuri urgente” pentru reducerea costurilor ca si cum aceasta preocupare are ceva in comun cu seceta. Incalcand prevederile Contractului colectiv de munca Directorul general al Hidroelectrica SA a hotarat prin abuz de putere sa emita o Decizie prin care sa reduca o serie de drepturi salariale care aduc o economie de cca. 400.000 lei/luna. In cateva sucursale aceasta economie a fost “compensata” voiniceste prin angajari pe criterii politice. De buna seama ca o mare parte din salariatii vizati de curbele de sacrificiu impuse de domnul Trihenea au semnat actele aditionale modificate, poate umiliti, dar cu mandria ca din putinul lor contribuie decisiv la sprijinirea societatii aflata intr-o criza majora.
Dorim sa informam membrii CA ca salariatii au sustinut in permanenta societatea, au inteles situatia grea, de criza prin care trece tara si fara mediatizare au sprijinit familii nevioase, au marit profitul Hidroelectrica pentru ca statul sa colecteze mai mult, au acceptat sa faca economii la fondul de salarii dar fara diminuarea drepturilor salariale, au aceptat sa nu se revolte pentru ca nu s-au indexat salariile atunci cand societatea avea profit. Atitudinea noastra denota faptul ca noi mancam o paine “ pe durata nedeterminata” din Hidroelectrica, nu am acceptat ca societatea sa fie distrusa si nu vom ramane pasivi la incercarile de falimentare a societatii.
Acesta situatie ne-a impins catre o analiza mai atenta a documentelor publice cu privire la Hidroelectrica SA. Am fost surprinsi sa descoperim grave si primejdioase erori manageriale. Prezentam mai jos o parte din ele.
Starea de fapt
– Consiliul de administratie a actionat impotriva intereselor societatii sprijinind fara rezerve Hotararile de guvern prin care se incerca desfintarea Hidroelectrica SA, pag 2-7 din Raportul administratorilor. Mai mult de jumatate din sedintele CA au vizat distrugerea societatii in paralel cu “re-brenduirea” Hidroelectrica SA, ca atare nu suntem surprinsi sa descoperim erori manageriale majore.
– Avizarea transmiterii fara plata a activelor CHEmp Bixad si MHC Iod II din patrimoniul Hidroelectrica in patrimoniul comunelor Bixad jud. Covasna, respectiv Zetea jud. Harghita si in administrarea consiliilor locale. Care este valoarea “cadoului” si de ce a fost facuta transmiterea fara plata este intrebarea la care va trebui sa raspunda membrii CA care au avizat si cei ai AGA care probabil au aprobat acesta decizie.
– Din pagina 36 a Raportului administratorilor rezulta ca membrii CA au avut cunostinta despre vanzarea energiei electrice pe piata reglementata sub costul mediu de productie aducand un prejudiciu important societatii. Pretul reglementat in 2010 a fost de 72 lei/MWh, costul mediu de productie a fost de 82,51 lei/MWh, iar costul mediu incluzand si energia cumparata a fost de 94,77 lei/MWh. In anul 2010 Hidroelectrica a livrat pe piata reglementata 4.091.574 MWh. Fata de costurile medii pierderea Hidroelectrica SA este de peste 40 milioane lei, fata de pretul mediu din piata (cca. 160 lei/MWh) pierderea Hidroelectrica SA este de peste 350 milioane lei.
– Hidroelectrica produce in anul hidrologic mediu cca. 17,4 TWh, iar pentru anul 2011 are contracte in derulare pe piata concurentiala de 15,2 TWh, toate sub pretul din piata, iar pe piata reglementata intre 4,2 TWh si 4,8 TWh (cosul se inchide prin Hidroelectrica astfel incat energia care iasa sa nu depasesca valoarea de 160 lei/MWh). Rezulta ca Hidroelectrica SA a contractat pentru 2011 o cantitate de energie de peste 19 TWh. Adaugati la acesta decizie hidrologia anului 2011 si veti intelege spre ce prapastie ati condus Hidroelectrica SA. Aceasta decizie nu este o simpla eroare, este o crima impotriva societatii. Dorim sa va reamintim ca membrii CA au fost de acord la sfarsitul anului cu incheierea contractului cu Arcelor Mittal angajand o cantitate de energie de 1,7 TWh pe care Hidroelectrica nu o putea produce. Societatea este impinsa spre faliment de dumneavoastra pentru a sprijini o alta societate care transfera profitul din Romania in afara tarii. Competenta unei astfel de analize revine CSAT si organelor abilitate.
– In opinia noastra Contractul de furnizare energie electrica incheiat cu Acelor Mittal in 29.12.2010 este indreptat impotriva intereselor Hidroelectrica SA si susceptibil de a fi un ajutor de stat acordat netransparent. Comitetul Executiv al Hidrosind va analiza constituirea salariatilor din Hidroelectrica drept parte intervenienta in procesul intentat de Fondul Proprietatea membrilor CA. La data cererii de oferta Hidroelectrica nu mai dispunea de energie pe care sa o poata contracta si a ales din cele trei oferte din piata oferta cea mai dezavantajoasa pentru societate.
– Prelungirea contractelor de furnizare incheiate in perioada 2001-2004, in afara pietei de energie electrica, cu inca cinci ani pana in anul 2018 aduce grave prejudicii societatii. Avand in vedere dorinta noastra de a face public acest document si necunoscand toate clauzele acestor contracte nu facem publica valoarea prejudiciului, dar este lesne de calculat ca urmare a declaratiilor facute in presa de conducerea Hidroelectrica SA. Oricum precizam ca este o valoare naucitoare daca facem calculul comparand cu pretul din piata. Dorim sa facem o remarca suplimentara : ca multumire pentru prelungirea contractelor unul dintre beneficiarii acestui favor acordat cu gentilete de managementul Hidroelectrica SA s-a adresat si a obtinut de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei anularea clauzei de forta majora. In acesata situatie vina managementului Hidroelectrica SA este cu atat mai mare.
– Investitii nerentabile sau cu indicatori de eficienta economica redusa sub marjele de profit obtinute din dobanzile bancare.
– Avizarea/aprobarea unor escaladari ale valorii devizelelor generale prin care se incurajeaza risipa resurselor financiare.
– Sponsorizari uneori indoielnice ca urmare a faptului ca ele ar trebui sa aduca un beneficiu de imagine societatii, beneficiu care nu este in nici un caz vizibil
– Sprijinirea mascata, dar comandata politic a ministerelor si dorim sa ne oprim aici cu detaliile pana la organizarea unei conferinte de presa.
Concluzii
Hidrosind nu poate ramane complice si partasa la aceste decizii. Vom apela la mijloacele de actiune permise de legislatia in vigoare, vom folosi toate metodele prin care sa oprim acest atac indreptat impotriva Hidroelectrica SA.
O prima masura pe care o propunem este aceea ca in termen de o saptamana membrii CA si Directorul general al Hidroelectrica sa-si prezinte demisia. In situatia in care Consiliul de Administratie al Hidroelectrica nu isi va prezenta demisia vom adauga elemente suplimentare celor prezentate anterior si vom face uz de toate mijloacele de care dispunem pentru demiterea CA. Apreciem ca intarzierea depunerii demisiilor de catre dumneavoastra devine tot mai periculoasa pentru Hidroelectrica SA si pentru intreg sectorul energetic.
Presedinte HIDROSIND
Decebal SULEA