Discutiile purtate cu administratia in saptamana tocmai incheiata le stiti. Adica, urma sa fie convocata AGA extraordinara care sa se pronunte pe subiectul „cu Borza – fara Borza”. Convocatorul pentru sedinta care urma sa se desfasoare luni 16.12.13 a fost intocmit de catre secretariat AGA si inaintat in timp util.
Doar ca, vineri 13 … dupa ora 16:00, in sucursale s-a primit convocatorul Directoratului Hidroelectrica pentru comisia de negociere :
Fondul Proprietatea nu are timp de discutii care vizeaza peste 4200 salariati. Avand o persoana din conducerea Fondului ca membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica (doamna Oana Truta, selectatata conform prevederilor OUG 109 privind managementul corporatist) face jocurile de doua ori. Precizez ca inainte de sedinta CS din data de 10.12.13, domnul Borza ne-a „amenintat” ca, daca nu vom fi de acord sa continuam negocierile cu domnia sa i calitate de presedinte al CS, doar AGA va putea hotari acest lucru, iar AGA se va intalni abia peste o luna …
Prin urmare, convocarea AGA extraordinara, la insistentele noastre, a fost facuta de forma, se stia ce urmeaza : blatul pe fata. Probabil ca asta e situatia si va trebui sa ne obisnuim cu noua realitate : Hidroelectrica este condusa de Fondul Proprietatea impreuna cu persoane care urmaresc interese de moment. Interesul momentan este ca Hidroelectrica sa aiba un profit cat mai mare, o schema de personal cat mai redusa, salarii compensatorii cat mai mici pentru a putea disponibiliza cat mai usor salariati in orice moment si un sindicat cat mai slab, daca se poate deloc, care sa nu le mai dea batai de cap si sa nu-i mai cheme in instanta pentru prostiile si hotiile trecute, prezente si viitoare. Toate astea pentru a putea pregati in liniste marele plan : listarea la bursa. In aceasta ecuatie, salariatii (vai, resursa cea mai importanta a societatii …) nu-si au locul.
Dupa listare, cand statul va mai pierde 15%, vom fi si mai puternic la mana altora. Adica vom fi obligati sa ne luptam pe mai multe fronturi deodata. Sper ca membrii Consiliului de Supraveghere, oameni onesti si integri pana la proba contrarie, sa ia cat mai repede pulsul real al adevaratelor probleme cu care se confrunta aceasta societate si sa se implice cu adevarat in rezolvarea acestora.
Acum, intrebarea care se pune este simpla : ce vom face noi, liderii, de marti incolo la negocierea colectiva ?
Deocamdata avem un mandat. Veti hotari dvs. daca ramane valabil.
Eu sper ca raspunsul va fi un DA majoritar si hotarat.
Nicolae Aurariu.