Stimate Doamne,
Ne permitem să vă adresăm aceste rânduri pentru a vă semnala un abuz şi o nedreptate. Facem apel în primul rând la calitatea umană a domniilor voastre, la atributele de femeie şi mamă.
Suntem un grup de femei recent devenite mame sau pe cale de a deveni, salariate ale SC Hidroelectrica SA, diferite filiale, care am primit preaviz de concediere, deşi contractele noastre individuale de muncă sunt suspendate pentru concediul de creştere şi îngrijire a copilului sau în timpul concediului prenatal, preaviz emis de administratorul judiciar al SC Hidroelectrica SA. Toate demersurile iniţiate de sindicat către Preşedintele României, Primul Ministru şi Comitetul Creditorilor pentru a arăta modul în care este administrată SC Hidroelectrica SA au rămas fără răspuns.
Vă rugăm să constataţi că în România, cel puţin la SC Hidroelectrica SA, statul nu ocroteşte familia, aşa cum generos se formulează în Constituţie, ba dimpotrivă, se îndreaptă cu indiferenţă şi dispreţ împotriva mamelor şi a copiilor lor. Cum altfel să explicăm faptul că au fost disponibilizaţi şi colegi unici întreţinători de familie, ca şi unele dintre noi, în afara oricăror criterii de competenţă profesională?
Statul român este condus şi reprezentat de soţii dumneavoastră care, prin îngăduinţa lor faţă de deciziile administratorului judiciar al SC Hidroelectrica SA, se fac vinovaţi pentru complicitate în urma căreia, prin derogare de la lege şi dreptate, am fost lăsate fără mijloace de existenţă, noi şi copiii noştri, unii nenăscuţi încă. În numele cărei legi sau raţiuni poţi concedia o femeie însărcinată sau o mamă care îşi creşte pruncul?
Noi nu vrem să repetăm gesturile unor colegi care şi-au pus capăt zilelor şi au devenit subiect la rubrica de fapte diverse! Noi trebuie să naştem şi trebuie să ne creştem copiii! De ce acest stat îi condamnă la umilinţa sărăciei, de ce în România nu mai este loc pentru ei? De ce trebuie să ne căutăm dreptatea la CEDO, când simpla lege a bunului-simţ ar fi de ajuns?
În calitatea domniilor voastre de femei, de mame şi de oameni, vă rugăm să vă alăturaţi cauzei noastre, atât pe plan naţional, cât şi pe plan european, pentru a lua atitudine publică împotriva acestui abuz fără precedent.
Textul original poate fi vazut aici.
.
Dragi mamici, sau viitoare mamici,
Sunt toate sansele de a castiga in instanta anularea deciziei de concediere ( art. 60. alin.1 din Codul Muncii) problema se pune la integrarea pe locul si functia detinuta anterior emiterii deciziei de concediere, atata timp cat acesta a fost suprimat din organigrama si statul de functii. Angajatorul, conf. art. 262 din Codul Muncii este obligat sa puna in executare o hotarare definitiva si irevocabila, altfel raspunde penal, sau dupa caz, amendat.Avem increderea in sindicat si-n avocatele noastre, ca nu vor lasa acest lucru sa ramana doar scriptic.Sa exercite presiuni, astfel incat organigramele sa fie modificate si sa inlature probabilitatea unei noi concedieri pe timpul reorganizarii judiciare.AVEM INCREDERE IN VOI!!!!!
[…] Sursă: Hidrosind […]