Între legalitate și interes la Hidroelectrica, statul de drept este doar o lozincă electorală !?
Prin Hotararea ICCJ din 16.02.2015, inculpații Borza Remus-Adrian și Munteanu Nicoleta, practicieni in cadrul firmei de insolvență EURO Insol SPRL care administrează Hidroelectrica, au fost condamnați la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de CONFLICT DE INTERESE, în urma încheierii a 34 de contracte de asistență juridică între EURO Insol și Societatea Civilă Profesională de Avocați „Borza și Asociații”, la care cei doi sunt asociați. În baza aceleiași hotărâri, se interzice inculpaților exercitarea drepturilor prevăzute de art.64 alin.2 lit.a teza a II-a, lit.b şi c din Codul penal anterior, ca pedeapsă accesorie. Chiar dacă ambele pedepse sunt cu suspendare, conflictul de interese este dovedit și rămâne.
Tot la capitolul CONFLICT DE INTERESE, deocamdată nesesizat și cercetat, este posibil să se încadreze și calitatea de administrator judiciar pe care EURO Insol SPRL o deține concomitent la Hidroelectrica și UCM Reșița, cele două societăți având multiple relații contractuale.
La capitolul INCOMPATIBILITATE putem nota menținerea domnului Borza Remus-Adrian ca practician in insolvență la Hidroelectrica, cu toate că a deținut calitatea de membru și apoi președinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica în perioada mai – noiembrie 2013. Sunt incălcate astfel prevederile OUG 86/2006 privind organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă, care spune : “ Nu poate fi numită în calitate de practician în insolvenţă la o persoană juridică persoana care a deţinut calitatea de administrator, asociat, acţionar, director sau membru în consiliul de administraţie ori alte funcţii sau poziţii similare la acea persoană juridică”.
Constatăm că două conflicte de interese, dintre care unul dovedit și sancționat, plus o incompatibilitate, sunt doar noțiuni juridice abstracte și nesemnificative pentru un avocat care declară nonșalant, în public, că Hidroelectrica ia în calcul achiziția de noi capacitați energetice în Senegal, deoarece acolo nu-l poate ajunge nici mâna lungă a justitiei, nici a reglementatorului.
Refuzul domnului Borza de a pleca din Hidroelectrica este de înțeles, un asemenea gest de onoare l-ar costa câteva milioane de euro, prin returnarea comisionului de succes pentru ieșirea din insolvență. Nu poate fi, însă, înțeleasă și acceptată lipsa de reacție a acționarilor Hidroelectrica.
Solicitam reprezentanților statului roman să-și exercite prerogativele și să ceară în Adunarea Creditorilor înlocuirea administratorului judiciar la Hidroelectrica SA. Dacă dorim cu adevărat o societate curată, e timpul să-i mulțumim domnului Borza pentru indeplinirea misiunii pentru care a fost numit și să intrăm în legalitate.
Nicolae Aurariu,
Sindicatul Hidroelectrica Hidrosind,
Departamentul Caransebes.
P.S.
Aceasta scrisoare este publica, o puteti gasi pe Hotnews.
.