Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Solicitare aplicare OUG 36/2013, in sprijinul salariatilor ce vor fi concediati in anul 2014.

iunie 23, 2014
By

Deocamdata este doar o incercare, punerea ei in aplicare depinde mult de administratie.

Sper sa se concretizeze, totusi.

Despre ce este vorba : o prevedere legala aparuta anul trecut (OUG 36/2013) din pacate prea tarziu pentru colegii nostri disponibilizati in 2013 (Normele metodologice de aplicare au aparut abia la sfarsitul lui iulie 2013), spune ca salariatii concediati colectiv in baza unui plan de disponibilizare de la societatile cu capital majoritar sau integral de stat, regii, etc. beneficiaza de asa numitul venit de completare, pe langa ajutorul de somaj si platile compensatorii stabilite prin CCM aplicabil.

Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Perioada pentru care se aplica se stabileste functie de vechimea in munca. Fondurile respective sunt din bugetul asigurarilor pentru somaj. Detalii gasiti in textele de lege atasate mai sus.

Avand in vedere prevederile AA nr.1 la CCM pe 2014, care pot fi transpuse ft usor intr-un plan de disponibilizare, subsemnatul a solicitat administratiei (vezi adresa) efectuarea demersurilor necesare pentru aplicarea OUG 36/2013, aprobata intre timp prin Legea 259/2013, pentru a veni astfel in sprijinul salariatilor care vor fi concediati in acest an. O prima discutia am avut-o in data de 16 iunie, intre 4 ochi, continuarea in formula completa in data de 19 iunie, cu ocazia negocierilor de care vorbeam in postarea precedenta.

Conditia obligatorie este intocmirea planului de disponibilizare, care trebuie aprobat apoi de Guvern. Domnul Borza a fost destul de reticent fata de succesul acestei initiative, am consemnat totusi ca vom face impreuna demersurile necesare.

Ar fi pacat sa nu fie asa, dam mult prea multi bani la buget, macar o parte trebuie sa se intoarca si in sprijinul celor afectati de masurile luate de administratorul judiciar.

Voi reveni cu amanunte, cand si daca va fi cazul.

Nicolae Aurariu.

.