Serie de articole preluate din ziarul Bursa.
www.bursa.ro
Ofertă îmbunătăţită de la Alro pentru energia hidro
Alro şi-a îmbunătăţit preţul oferit pentru energia furnizată de Hidroelectrica, după ce, săptămâna trecută, negocierile nu s-au finalizat cu un consens, ne-a declarat Remus Vulpes-cu, administratorul special al producătorului de electricitate.
Domnia sa ne-a precizat: „Noi la Hidroelectrica am înţeles că urmează să primim o ofertă îmbunătăţită de la Alro, în urma întâlnirii de la Palatul Victoria, dintre premierul Victor Ponta şi minis-trul Economiei, Daniel Chiţoiu. Noi ştim că Alro este cel mai mare consumator de energie, pe care o foloseşte în procesul de producţie al aluminiului. În negocieri nu l-am tratat ca pe un simplu furnizor pentru că industria de aluminiu susţine mii de locuri de muncă”.
Victor Ponta a anunţat, ieri, într-o scurtă declaraţie de presă, că Ministerul Economiei şi structurile componente au pregătit strategiile necesare pentru sprijinirea companiilor Alro şi Oltchim, astfel încât să fie păstrate locurile de muncă în Slatina, Râmnicu Vâlcea şi Piteşti. Domnul Ponta a precizat, citat de Agerpres: „Am avut cu ministrul Chiţoiu două întâlniri, după ce m-am întors la inaugurarea segmentelor de autostradă, cu cei de la Alro şi de la Oltchim. În ambele locuri sunt probleme economice, generate, în cazul Alro, de liberalizare şi noua legislaţie în energie, iar la Oltchim sunt probleme istorice care vor fi finalizate prin privatizare. În ambele situaţii, Ministerul Economiei şi structurile componente au pregătit strategii pentru sprijinirea lor. Cel mai important lucru în ceea ce mă priveşte a fost garantarea sprijinului guvernamental, în limitele impuse de Comisia Europeană şi de piaţă, în limitele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană”.
„Cel mai important lucru în ceea ce mă priveşte a fost garantarea sprijinului guvernamental, în limitele impuse de Comisia Europeană şi de piaţă, în limitele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Cel mai impotant este să salvăm locurile de muncă de la Slatina, Râmnicu Vâlcea şi Piteşti”.
Administratorii Hidroelectrica aşteaptă, în aceste zile, ofertele finale de la toate companiile cu care producătorul de energie a încheiat contracte directe. În mai multe rânduri, administratorii au lăsat să se înţeleagă că nu acceptă preţuri sub 180-200 de lei/MWh în cadrul contractelor cu „băieţii deştepţi”. În prezent, furnizorii plătesc, în medie, 130 de lei/MWh.
Ziarul BURSA a publicat, recent, citând surse apropiate negocierilor, că Alro ar fi oferit 140-180 de lei-MWh, în funcţie de evoluţia cotaţiilor aluminiului la London Metal Exchange (LME). Negocierile au eşuat pentru că administratorii Hidroelectrica nu mai doresc ca preţul energiei pentru Alro să mai varieze în funcţie de aceste cotaţii, ci să fie unul fix, indexat la evoluţia pieţelor OPCOM.
* Plata energiei în avans
Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a declarat că în cadrul negocierilor a solicitat furnizorilor plata în avans a energiei livrate: „Le putem acorda discoun-turi nu numai în funcţie de cantitate, ci şi de modalitatea de plată. Ei pot plăti în avans pe o lună, trei luni, şase luni sau un an, pentru a le face reduceri mai mari. De asemenea, am solicitat şi plata retroactivă pe 2012 a diferenţei între preţul actual şi cel pe care închidem negocierile”.
Până în prezent, administratorii s-au înţeles numai cu Electromagnetica, care a acceptat să plătească retroactiv diferenţa între preţul actual (140 de lei/MWh) şi noul tarif (198 de lei/MWh).
* 256 de lei/MWh, preţul obţinut de Hidroelectrica pe OPCOM
Hidroelectrica a tranzacţionat, ieri, cu succes, primele sale cantităţi de energie scoase la vânzare pe piaţa PCCB a OPCOM (operatorul bursei noastre de energie). Energia (două pachete de câte 12.240 MWh) va fi livrată la orele de vârf, în perioada 1 august – 31 decembrie 2012.
Repower Furnizare România SRL a cumpărat un pachet cu 255,77 de lei/MWh, cu plata lunii contractuale în avans. CEZ Trade România SRL a achiziţionat celălalt pachet cu 256,5 lei/MWh, cu plata în avans a întregii cantităţi.
La licitaţii au fost între 16 şi 21 de participanţi.
În funcţie de evoluţia negocierilor contractelor bilaterale şi prognoza producţiei în perioada următoare, Hidroelectrica va oferta pe OPCOM întreaga cantitate de energie disponibilă.
Există, la CSAT, dosare cu privire la pierderile de peste 300 milioane euro de la „Hidroelectrica”, în care apar şi numele unor înalţi demnitari, inclusiv foşti miniştri, a declarat miercuri seară Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri la Grupul pentru Dialog Social (GDS), fără a mai oferi şi alte detalii.
O creştere a preţului mediu ponderat pe piaţa reglementată de energie de la 72,27 lei/MWh la 125 lei /MWh, cu aproape 80%, ar putea fi considerată oportună pentru Hidroelectrica, în condiţiile în care majorarea va avea loc prin redistribuirea corectă a costurilor şi tarifelor în piaţă de către ANRE, fără ca această măsură să afecteze consumatorul final.
Remus Vulpescu a declarat, ieri, citat de Agerpres: „Primul aspect ce trebuie înţeles în contextul solicitărilor Hidroelectrica privind preţul stabilit pe piaţa reglementată este că majorările cerute nu vor afecta consumatorii finali, populaţia. Este vorba despre o redistribuire corectă a componentelor pe cost, a tarifelor, care vizează producătorii, transportatorii, distruibuitorii, furnizorii. Din redistribuirea componentelor de cost şi din redimensionarea pieţei reglementate vor rezulta sume prin intermediul cărora producătorii vor putea livra la un preţ egal cu cel de producţie. Toţi producătorii, deşi unii nu sunt foarte vocali, se plâng de această problemă”.
Domnia sa a spus că ANRE a promovat reguli nu foarte atent stabilite pentru anul 2012: „Spre exemplu, Hidroelectrica videa cu 98 lei/MWh în 2011 pe reglementat, iar pentru 2012 a fost stabilită suma de 72 lei/MWh. Iar cantitatea a crescut de la 4,4 milioane TWh la 5,5 milioane MWh. Există o cantitate ce se regăseşte pe piaţa reglementată şi nu ar avea de ce să aparţină acestui segment, ar trebui să fie pe piaţa liberă”.
Vulpescu a precizat că marii consumatori industriali ar trebui să se aprovizioneze din piaţa liberă, nu de pe segmentul reglementat.
Hidroelectrica a formulat cereri de acţionare în instanţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), solicitând emiterea unei decizii care să prevadă cantităţi obligatorii mai mici pentru Hidroelectrica pe piaţa reglementată şi un preţ fundamentat pe baza costurilor reale de producţie.
„Rezilierea contractului cu Hidroelectrica ne-a creat un disconfort în relaţiile cu creditorii noştri”
ADRIAN COMŞA, DIRECTORUL EURO P.E.C. GALAŢI
* Cele două societăţi pe care Adrian Comşa le are în Galaţi au încheiat anul 2011 pe plus
* Omul de afaceri speră să obţină aceleaşi rezultate financiare şi la finele acestui an
Pentru prima dată după rezilierea contractului pe care societatea Euro P.E.C. Galaţi l-a avut încheiat cu Hidroelectrica, directorul Adrian Comşa explică care au fost repercusiunile acestei decizii asupra afacerii sale. „Rezilierea contractului cu Hidroelectrica ne-a creat un disconfort în relaţiile cu creditorii noştri, îngreunându-ne foarte mult negocierile pentru obţinerea cash-flow-ului necesar desfăşurării în bune condiţii a activităţii curente.
Bineînţeles că relaţiile cu partenerii noştri de furnizare a energiei electrice au avut de suferit dar sperăm că vom depăşi momentul dificil şi vom ajunge la un rezultat favorabil pentru ambele părţi”, a declarat pentru ziarul BURSA, Adrian Comşa, directorul Euro P.E.C. Galaţi.
Domnia sa a adăugat că, după rezolvarea situaţiei actuale cu Hidroelectrica, va stabili o nouă strategie de achiziţionare a energiei chiar dacă această activitate i-a provocat în acest an pierderi majore. „Din cauza clauzei de forţă majoră invocata de Hidroelectrica, forţă majoră neacceptată decât în proporţie foarte mică, de 10-15% de către partenerii noştri cărora le furnizăm energie electrică, activitatea de furnizare a energiei electrice ne-a provocat o pierdere de 3 milioane de euro”, a explicat Adrian Comşa.
Cu toate acestea, Euro P.E.C Galaţi a reuşit să încheie anul 2011 cu un profit net de 2.186.433 lei, adică aproape dublu faţă de rezultatul financiar înregistrat în urmă cu un an, când profitul a fost de doar 1.174.105 lei.
„Am reuşit această performanţă datorită seriozităţii şi a bunului renume de care am dat dovadă de-a lungul anilor, precum şi a preocupării de a asigura clienţilor noştri lucrări, produse şi servicii de calitate. Domenii precum construcţiile civile, instalaţii (reţele de canalizare, amenajări hidrotehnice etc.), realizarea de staţii de transformare şi reţele electrice, în care societatea are peste 60 de angajaţi, au putut să echilibreze balanţa, acoperind pierderile suferite din activitatea de furnizare energie electrică”, a explicat directorul Euro P.E.C .
Pe de altă parte, societatea gălăţeană şi-a crescut, anul trecut, şi numărul angajaţilor, care a ajuns, în 2011, la 81, faţă de 39, câţi avea în 2010.
Amintim că luna trecută Hidroelectrica a decis sistarea furnizarea energiei către Euro PEC Galaţi, din cauza unei datorii de circa 37 de milioane de lei pe care societatea gălăţeană o acumulase către producător. Euro PEC Galaţi este unul din cei zece „băieţi deştepţi” cu care Hidroelectrica are încheiate contracte directe de furnizare a energiei pentru o cantitate anuală de circa 320.000 MWh la un preţ de 141 lei/MWh (valabil din 2011).
* Profit şi la Menarom PEC Galaţi
Pe plus a încheiat anul 2011 şi Menarom PEC, care se ocupă cu furnizarea de echipamente destinate industriei navale, profitul companiei ridicându-se la 976.351 de lei faţă de 1.007.146 de lei, cât a avut în 2010. „Menarom P.E.C a reuşit, datorită produselor de calitate recunsocute pe plan internaţional, să îşi menţină exporturile în Norvegia, Olanda, Grecia, Germania, o proporţie de 95% din producţie fiind destinată pieţei de export. Menţinerea clienţilor tradiţionali şi atracerea de noi parteneri a fost posibilă în primul rând datorită faptului că întreg profitul obţinut în ultimii 4 ani a fost reînvestit în dezvoltarea şi retehnologizarea capacităţilor de producţie”, a precizat Adrian Comşa, directorul Menarom PEC.
Domnia sa a ţinut să adauge că afacerile merg în continuare destul de bine, astfel încât ambele societăţi pe care le conduce pot încheia şi acest an cel puţin cu acelaşi profit.
Nu suntem ostili în negocierile cu Hidroelectrica
„ELSID” SA ŞI „ELECTROCARBON”
Redăm în continuare precizările primite, care reflectă istoria negocierilor dintre cele două companii şi Hidroelectrica.„Administratorul special al Hidroelectrica SA (n.r. Remus Vulpescu) afirmă: «Cei mai ostili sunt Electrocarbon şi Elsid Titu, companii cu care Hidroelectrica are procese mai vechi pentru că au refuzat majorarea preţurilor. Din cauza acestor procese, ei iau şi acum energia hidro la preţul de 103 lei/MWh». Domnia sa a subliniat că, din cauza acestei ostilităţi, există şanse mari să fie denunţate şi contractele cu Elsid şi Electrocarbon.
Această afirmaţie, în afara inexactităţii ei, este de natură să creeze o imagine distorsionată asupra comportamentului subscriselor în relaţia contractuală cu SC Hidroelectrica SA şi să determine inclusiv prejudicii de imagine, cu efecte asupra relaţiilor noastre contractuale cu partenerii noştri contractuali.
Dorim să precizăm că cele două societăţi:
– desfăşoară activităţi privind producerea produselor destinate industriei metalurgice feroase şi neferoase (ca şi Alro),
– au împreună un număr de aproape 1000 de salariaţi,
– consumă cu scop prooductiv energia şi NU se ocupă de revânzarea acesteia.
În realitate, subscrisele nu am manifestat o atitudine ostilă faţă de Hidroelectrica în cursul executării contractelor de furnizare a energiei electrice ci, dimpotrivă, am avut iniţiativa negocierilor pentru stabilirea preţului contractual pentru anul 2012.
Astfel, la data de 8 decembrie 2011, subscrisele am trimis în atenţia conducerii Hidroelectrica SA solicitări scrise de stabilire a unei întâlniri de negociere a preţului contractual pentru anul 2012 – cereri înregistrate sub nr. 1058/8 decembrie 2011 (SC Electrocarbon SA), respectiv 5518/8 decembrie 2011 (SC Elsid SA). În loc de răspuns, am primit adresa Hidroelectrica – nr. 25724/12.12.2011 – prin care ni se transmitea o notificare privind intenţia de reziliere a contractului bilateral derulat între Hidroelectrica SA şi societăţile noastre.
O astfel de scrisoare poate îndeplini condiţiile pentru a fi calificată drept negociere ostilă, iar nu maniera noastră de a purta negocierile.
Ulterior, tot în 12 decembrie 2011 (adresa nr. 25728/ 12.12.2011), erau invitaţi toţi partenerii contractuali (inclusiv Elsid şi Electrocarbon) la negocieri în perioada 13-15 decembrie 2011, continuate în perioada 19-21 decembrie 2011 şi ulterior, în mai multe runde de întâlniri, în decembrie 2011 şi în anul 2012.
Mai mult, cu privire la anul contractual 2010, trebuie menţionat că subscrisele (Elsid şi Electrocarbon) am oferit Hidroelectrica SA preţul solicitat de 120 lei/MWh, însă aceasta a refuzat încheierea actului adiţional, procedând, la data de 20 august 2010, sub nr. 16143 (adresa către SC Elsid SA), respectiv sub nr. 16142 (adresa către SC Electrocarbon SA) la emiterea unor noi notificări, prin care, în mod succint, ni se aducea la cunoştinţă că, începând cu data de 1 septembrie 2010, ora 00.00, ni se vor sista livrările de energie electrică.
În acest context subscrisele ne-am adresat instanţelor de judecată competente pentru a sancţiona comportamentul abuziv al Hidroelectrica SA şi pentru a restabili forţa juridică a contractelor încheiate cu aceasta.
Cât priveşte preţul contractual pentru anul 2012, în urma negocierilor purtate pentru o perioadă care a depăşit deja şapte luni de zile, am manifestat pe toată această durată o atitudine conciliantă, venind în toate cazurile în întâmpinarea solicitărilor Hidroelectrica SA de a participa – constructiv – la nenumărate şedinţe de negociere, în cadrul cărora echipele de negociere succesiv desemnate de Hidroelectrica au prezentat noi şi noi variante de încheiere a actelor adiţionale, renunţând la propunerile anterior făcute de reprezentanţii Hidroelectrica (şi nere-cunoscând efectele acelor propuneri).
Trebuie menţionat faptul că am oferit încă din luna ianuarie 2012 – înregistrat sub nr. 594/13 ianuarie 2012 la Hidroelectrica – un preţ de 160,25 lei/MWh, preţ acceptat de către Hidroelectrica SA prin scrisoarea nr. 1591/27.01.2012 şi ulterior nerecunoscut de aceasta prin noile comisii de negociere desemnate.
Mai mult, am acceptat şi preţul propus de Hidroelectrica prin procesul verbal de negociere din 9 februarie 2012 – de 162 lei/ MWh, (peste preţul mediu al cosului de energie din tariful reglementat A33) iar reprezentanţii Hidroelectrica au refuzat încheierea unui act adiţional care să modifice preţul contractual în acest sens.
Considerăm că inconsecvenţa Hidroelectrica SA în cursul acestor negocieri, manifes-tată nu numai prin schimbările în componenţa comisiei de negociatori, cât şi în schimbarea mandatului acordat acestora de la o rundă la alta, a determinat imposibilitatea semnării actelor adiţionale la preţurile negociate – superioare celor din anul anterior – generând în mod artificial pierderi financiare însemnate pentru Hidroelectrica, prin neîncasarea pentru 6 luni a diferenţei dintre preţul contractual negociat pentru 2012 şi preţul contractual al anului anterior pentru fiecare client în parte.
Aşadar, departe de a fi manifestat o atitudine ostilă, subscrisele am fost în toată această perioadă de timp animate de dorinţa de a ajunge la o soluţie amiabilă, imposibil de atins datorită modului de negociere al Hidroelectrica SA”.
Emil Crişan ne-a declarat că Elsid şi Electrocarbon nu consideră încheiate negocierile cu administratorii Hidroelectrica. Domnia sa ne-a precizat că preţul de 162 de lei/MWh este maximul oferit de cele două companii în negocierile actuale cu Hidroelectrica astfel încât Elsid şi Electrocarbon să se poată menţine competitive pe piaţă. Contractele societăţilor cu Hidroelectrica mai sunt valabile încă şase luni. (A.T.)
*
Elsid SA Titu este deţinut de Metaleuroest SRL Câmpina. Compania din Câmpina aparţine lui Mihai Anastasescu (50%) şi lui Mihai Emil Tufan (50%).
Electrocarbon Slatina este controlată de Vivaio Câmpina (50,8%). Ceilalţi acţionari sunt Metaleuroest Câmpina (21,3%) şi Ekomin Titu (20,59%).