Presedintele Traian Basescu transmite electoratului si partidelor care s-au grabit sa-si anunte potentialii premieri ca dreptul de desemnare a sefului Executivului ii revine.
In replica, pesedistii si liberalii insista ca seful statului trebuie sa respecte majoritatea parlamentara care se va forma dupa alegeri. „Vreau sa ii informez pe romani preventiv: Nici cand un partid obtine 51%, persoana nu poate fi impusa presedintelui, ci doar partidul. Daca un partid obtine 51%, acel partid este indreptatit, conform Constitutiei, are dreptul garantat sa dea prim-ministrul, dar, cand vine vorba de persoana, este o discutie care trebuie facuta cu presedintele si acceptul presedintelui, pentru ca asa-i cladita Constitutia”, a spus Basescu, intr-un interviu acordat lui Paul Grigoriu, in ultima emisiune realizata de acesta la postul public de radio. Basescu a mentionat ca este posibil sa nominalizeze ca premier pe unul dintre cei trei oameni politici desemnati de partide in acest sens, adaugand insa ca la fel de posibil este sa nu faca acest lucru. „Niciodata nu va putea spera vreun om sa devina prim-ministru, cat timp eu sunt presedinte, daca stie ca a participat la o discutie cu oameni de afaceri, in care s-a stabilit, in afara cadrului institutional al acestei tari, sa se formeze marea companie energetica. Deci daca este vreunul dintre cei trei candidati (la functia de premier – n.red.) care stie ca a participat la astfel de discutii, impreuna cu importanti magnati, cu asa-zisi moguli, sa le spunem, sa isi ia gandul de la posibilitatea de a deveni prim-ministru al Romaniei”, a afirmat Basescu. Precizarile sale au venit dupa ce, joi seara, tot presedintele a spus ca, plecand de la realitatea constitutionala, este „obligat” sa spere ca, daca niciun partid nu obtine in alegeri 51% din voturi, optiunea pentru desemnarea premierului ii va apartine, asa cum s-a intamplat si in 2004. „Sper sa fiu mai norocos, ca Romania sa fie mai norocoasa”, a spus presedintele. In schimb, Basescu a avertizat partidele care spera ca dupa alegeri vor forma o majoritate cu alte partide si isi vor putea impune un premier, sa-si ia gandul de la o astfel de idee. „Ii invit sa citeasca Constitutia si sa renunte si la ideea ca daca nu ni-l pune, cine stie ce facem. Sa aiba in vedere ca cel putin eu – si sper sa o faca si ei – nu consider facultativa Constitutia Romaniei”, a mai spus seful statului.
Parerile partidelor Declaratiile sefului statului au starnit reactii acide in randul principalilor lideri politici. Norica Nicolai, vicepresedintele PNL, a declarat ca Traian Basescu „a intrat in campanie si lucreaza la limita si prin ignorarea Constitutiei”, in timp ce reprezentantul PSD, Cristian Diaconescu, a spus, potrivit Mediafax, ca presedintele are, constitutional, optiunea desemnarii premierului in urma consultarii cu partidele cu reprezentare parlamentara, dar respectarea majoritatii parlamentare care se formeaza dupa alegeri este obligatorie. Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, i-a dat dreptate lui Basescu, afirmand ca declaratiile acestuia sunt „perfect consistente cu Constitutia”. Stolojan a apreciat ca PSD si PNL nu vor putea propune un premier doar pentru ca vor forma majoritatea in Parlament, pentru ca in prezent, in Romania, nu este inregistrata decat o alianta, cea intre PSD si PC. „E dreptul lui (al sefului statului-n.r.) constitutional sa nominalizeze un prim-ministru. Visele de marire ale lui Geoana vor fi spulberate, nu apuca sa fie nimic”, a spus si C.V. Tudor (PRM).
Ce spune Constitutia: ARTICOLUL 103 (1): Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
Irina S. CHIROIU