Articol preluat din Ziarul Financiar.
editia 20 iunie 2012
Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop
Cele mai mari bănci din România au în bilanţ împrumuturi de zeci sau sute de milioane de lei acordate Hidroelectrica, dar nu au ştiut despre intenţia companiei de a intra în insolvenţă.
Astfel, anunţul a aruncat în aer întreg sistemul bancar, iar şefii băncilor locale trebuie să se gândească ce fac acum cu creditele acordate companiei: dacă cer rambursarea anticipată, dacă vor fi obligaţi să le provizioneze şi să înregistreze pierderi. În joc sunt împrumuturi de 2,15 mld. lei (aproape 500 mil. euro).
Compania nu i-a notificat pe bancheri privind intenţia de a cere insolvenţa, potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu. El a declarat ieri că au existat discuţii doar cu debitorii care au de încasat sume pentru care există întârzieri de peste 90 de zile, respectiv Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, acţionarii companiei, care nu şi-au încasat dividendele pe 2010.
Bancherii au fost convocaţi ieri la o întâlnire la Ministerul Economiei pentru a fi informaţi privind situaţia companiei.
Analiştii spun că băncile se află într-o situaţie delicată. „Nu cred că băncile creditoare au fost avertizate înainte de insolvenţa Hidroelectrica. Dacă cererea este aprobată şi Hidroelectrica intră în insolvenţă, atunci băncile creditoare vor fi nevoite să constituie provizioane pentru împrumuturile acordate companiei, fapt ce le va afecta profiturile pentru anul în curs. Dacă compania se restructurează şi iese din insolvenţă, atunci băncile vor elibera provizioanele şi se vor folosi de lichidităţi”, spune Adriana Marin, şeful departamentului de analiză al UniCredit CAIB Securities România.
Hidroelectrica avea la finalul anului trecut datorii pe termen scurt la bănci de 1,1 mld. lei, reprezentând linii de finanţare pe termen de până la un an, dobânzi, şi rate la creditele pe termen lung. Sumele datorate pe termen lung băncilor se ridicau la 1,4 mld. lei, potrivit situaţiilor financiare. BRD, cu circa 390 mil. lei, UniCredit Bank Austria, cu 309 mil. lei, şi ING, cu circa 250 mil. lei, erau cei mai mari creditori ai companiei. BCR are de recuperat circa 190 mil. lei, iar Banca Transilvania a acordat chiar la finalul anului trecut un credit de 120 mil. lei, din care compania a tras deja 94 mil. lei.
Hidroelectrica mai avea un credit contractat anul trecut de la BERD pentru investiţii în modernizarea hidrocentralelor, în valoare de 110 mil. euro, care ar putea fi blocat.
„De exemplu, Hidroelectrica trebuia să acceseze un împrumut important de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru retehnologizarea hidrocentralei Bicaz. Cel mai probabil, el va fi blocat. Pe de altă parte, acum nişte bancheri sunt cu pistolul la tâmplă pentru că au bani de recuperat”, spun oamenii din domeniu.
Potrivit informaţiilor disponibile, datoriile Hidroelectrica au crescut cu circa 30% anul trecut, la 3,88 mld. lei (910 mil. euro). Datoriile pe termen scurt ale companiei au crescut cu 53%, la 2,64 mld. lei (600 mil. euro), la finalul lui 2011. Datoriile comerciale se ridicau la 1,12 mld. lei, dintre care 419 mil. lei sunt datorii faţă de furnizorii de energie şi faţă de Apele Române, companie căreia Hidroelectrica trebuie să-i plătească peste 200 mil. lei. Peste 500 mil. lei sunt datoriile faţă de furnizorii de imobilizări, adică faţă de companiile care derulează lucrări pentru Hidroelectrica.
Preşedintele Hidroelectrica a declarat ieri că nu există întârzieri la plata creditelor, dar că nu există bani pentru plata apei industriale pe care Hidroelectrica o foloseşte la producerea energiei.