Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Fraternizare hidro

iunie 28, 2012
By
deLuminiţa Moroianu

 

Autorităţile încearcă să acopere gafa insolvenţei Hidroelectrica şi trec la acţiuni de înduioşare a contestatarilor. Prima fază publică – fraternizarea cu sindicatele din Hidroelectrica, ce au ieşit în stradă ca să denunţe decizia de insolvenţă pentru că sunt afectate direct. La ora actuală, marea preocupare a guvernanţilor este de a minimiza impactul insolvenţei companiei energetice, care, spun ei, nu este atât de grav pentru Hidroelectrica, dar care, în fapt, produce efecte în lanţ în întreaga economie naţională.

 Hidrosind, sindicatul din Hidroelectrica, a pichetat, miercuri, 27 iunie 2012, sediul Ministerului Economiei şi al companiei, ca protest faţă de intrarea în insolvenţă a societăţii. Sindicaliştii consideră că această procedură le poate afecta locurile de muncă şi salariile.

 Decebal Sulea, preşedintele Hidrosind, a precizat că sindicatul a înaintat recurs în instanţă în urma deciziei Tribunalului Bucureşti de a accepta cererea companiei de intrare în insolvenţă. El a susţinut că cererea se bazează pe nelegalităţile făcute de Consiliul de Administraţie (CA) atunci când a decis insolvenţa. Potrivit acestuia, o astfel de decizie se putea lua cu 4 voturi din 5 posibile ale membrilor CA, dar doi dintre ei au avut mandat numai pentru renegocierea contractelor, nu şi pentru insolvenţă. Pe de altă parte, Adunarea Generală a Acţionarilor nu a mandatat CA să poată lua decizia de insolvenţă, susţine Decebal Sulea.

 Cea mai puternică reacţie la protestul sindicaliştilor a avut-o Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care a dat asigurări că Hidroelectrica nu va fi vândută pe bucăţi şi că până la finalul anului intenţionează să finalizeze procesul de reorganizare a companiei. Într-o atmosferă de stadion, în zgomot de vuvuzele şi eşarfe fluturânde, Remus Vulpescu, cu un fular Hidrosind atârnat de gât, a declamat poziţia autorităţilor faţă de companie, punctând: „Hidroelectrica este a poporului”.

 Doar propuneri şi sugestii

 Oficialul OPSPI a anunţat că marţi a fost numit administrator special al Hidroelectrica. „CA şi-a încetat atribuţiile prin numirea mea. Însă Fondul Proprietatea, Ministerul Economiei, adică reprezentanţii în CA, pot formula propuneri, sugestii, cereri”, a precizat Vulpescu. Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Economiei, cu 80% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea.

 Chiar dacă explicaţia oficială pentru cererea de insolvenţă este lipsa de lichidităţi, toată lumea susţine că aceasta a fost modalitatea prin care să se scăpe de contractele cu „băieţii deştepţi”. Primul contract, cu Europec, cel mai mic de altfel, a fost denunţat. Vulpescu a precizat că această procedură juridică nu prevede cale de atac. „Este un mit că «băieţii deştepţi» plătesc în avans”, a mai spus Remus Vulpescu, precizând că energia electrică livrată acestora până la 30 iunie 2012 este achitată. Între timp, s-a constatat că Transelectrica are o datorie către Hidro de peste 40 milioane de lei.

articol preluat de pe www.puterea.ro