Autor Subiect: Modificari legislative - prima de vacanta  (Citit de 18922 ori)

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Modificari legislative - prima de vacanta
« : Iulie 07, 2017, 01:03:31 a.m. »
OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta s-a modificat, prin OUG 46/30.06.2017.

In forma valabila anterior, puteam beneficia de prima de vacanta sau vouchere, conform prevederi CCM, pana la expirarea acestuia (vezi extras mai jos).

OUG intrata in vigoare de la 01 iulie 2017 spune ca :
Art. 2 .... acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie, în perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018, o singură indemnizaţie de vacanţă sau o singură primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

Este o prevedere legislativa care incalca CCM si vom proceda in consecinta.
In plus, produce si o discriminare majora intre salariati.
Calea legala de atac este sesizarea CCR.
Pana la solutionare, va trebui sa convingem angajatorul sa respecte CCM in vigoare.
Pentru a clarifica unele intrebari deja aparute, precizez ca nu se va aplica retroactiv, adica nimeni nu va fi obligat sa returneze prima de vacanta incasata pentru perioada ianuarie-iunie 2017.
Problemele apar de la 01 iulie, incercam sa le rezolvam, inclusiv la forurile superioare, dar nu se va intampla peste noapte.

Aveti atasata OUG 8/2009 actualizata, cu marcarea articolelor modificate.

Extras din OUG 8/2009 dinainte de ultima modificare :
Art. 1(1)
Societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, precum şi regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, numai sub forma voucherelor de vacanţă, în conformitate cu prevederile art. 1.
 
*) Prin excepţie de la prevederile art. 1(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările ulterioare, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, precum şi societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori deţin o participaţie majoritară, pot acorda angajaţilor proprii prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, în conformitate cu prevederile art. 1 şi a contractului colectiv de muncă în vigoare, până la data expirării acestuia, în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate.

« Ultima Modificare: Iulie 07, 2017, 01:11:53 a.m. de Administrator »

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #1 : Iulie 08, 2017, 12:07:28 a.m. »
Cei care ar trebui sa ia prima de vacanta pe 10 iulie ce vor lua vaucher sau prima asa cum prevede CCM?
Daca administratia nu respecta CCM, cand se va termina procesul la CCR peste 6-12 luni, sumele datorate celor care au luat vauchere, se vor returna cu dobanda si inflatie?
Pana cand vom plati noi incompetenta guvernantilor si a celor din subordinea lor?Ne-am saturat sa ni se insulte inteligenta in mod constant.Poate ca ar trebui sa facem si niste plangeri penale celor din guvern pentru incompetenta cu care emit aceste ordonante, care afecteaza negativ viata salariatilor si numai chef de munca nu mai au.Ar trebui sa existe o cale ca si dansii sa plateasca penapentru neglijenta in serviciu, fiindca asta inseamna sa emiti niste ordonante care incalca Constitutia si afecteaza viata oamenilor.Ce spuneti, nu am dreptate?

Offline buimacitu

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 9
    • Vezi Profilul
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #2 : Iulie 10, 2017, 01:42:43 p.m. »
noi cei care am achizitionat bilete de tratament din timp(ca asa se procedeaza, te ingrijesti din timp), bilete la baile din romania, ce vom face cu voucherele de vacanță? ni se va deconta contravaloarea biletelor ?? :'( ???

marius

  • Vizitator
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #3 : Iulie 10, 2017, 01:54:59 p.m. »
Conform OG la fiecare salariat se va da 1 voucher de vacanta (sau bani) in val max de 1.450 lei,care inseamna bataie de joc!Cit poti sta intr-o statioune cu acesti bani?1 zi,doua zile,max 3 zile?????

Sindicalist

  • Vizitator
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #4 : Iulie 10, 2017, 04:19:23 p.m. »
Pai ce acuma te-ai prins drag coleg ,sintem bataia lor de joc de mult timp...stai sa vina 2018 cu minimul pe economie . Apropo sa nu uitati pentru toti colegi sa ii votati din nou referitor la lideri vostri ,pina ies la pensie ,ca doar sint numiti pe viata lideri... Sa nu cumva sa nu ii votati ca o veti duce bine. ;) Iar voi la traba asta cu binele nu prea va pricepeti, ca ati dus-o rau mai tot timpul.

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #5 : Iulie 10, 2017, 05:19:49 p.m. »
Dle administrator ce insemna ca nu se intampla peste noapte, ca va trebui sa asteptam pronuntarea CCR ca sa mai luam prima de vacanta conf.CCM?
Ce s-a hotarat in legatura cu prima de vacanta
-se da sub forma de vaucher urmand ca dupa pronuntarea CCR sa fie data si diferenta?
-se da sub forma de bani la datele stabilite in PV comisie mixta?
Intreb fiindca este vara si majoritatea pleaca in vacanta si ar vrea sa stie pe ce se bazeaza.

Sindicalist

  • Vizitator
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #6 : Iulie 11, 2017, 08:07:16 a.m. »
Doamna " mihaela " la Hidroelectrica din pacate nu te mai poti baza pe nimic . Legile ;Codul munci ; CCM...   etc ,sint facute numai sa le respectam noi ,ei nu respecta absolut nimic.  Va sugerez sa vizati ceva similar in sectorul privat ,veti avea o renumeratie mult mai buna si fara batai de cap ,iar munca va va fi apreciata si respectata. Ei totul fac dupa bunul lor plac , vezi plata orelor suplimentare  atunci cind vor si cind pot; distribuirea tiketelor de masa atunci cind vor muschi lor....nu conteaza lege ,absolut nimik ; prima de vacanta uite prima ,nu e prima ....au mai facut jocul acesta de multe ori cu bani opriti din salariu  cu state de plata 0 lei ,apoi bani dati din nou inapoi exact cum vrea muschiul lor....asa ca nu ma mira absolut nimik. Bataie de joc la adresa salariatilor ca aici mai rar veti intilni ,si uite stam ,in timp ce foarte multe societati cauta personal calificat si cu experienta  .  Nu facem greva vezi Doamne nu avem voie, pai voie nu avem la nimik decit sa muncim moka.Lideri corupti mina in mina cu administratia, si  doar citiva corecti,si  uite asa in 2018 posibil sa ne ajunga minimul pe economie din urma cu bonuri de 9 lei, va fi vai de noi...    Domnul Borza a taiat din drepturi cu specificatia numai pe perioada insolventei ceva normal daca stam si ne gindim ca totusi societatea era in insolventa . A mai ridicat cineva vreun deget sau a spus vreo vorba?, in a le cere inapoi la iesirea din insolventa ? Dar sa mai facem greva.....nimeni nimic deci ne meritam soarta atit timp nu schitam macar un gest in a fi renumerati corespunzator.Nici lideri cit nici angajati.
« Ultima Modificare: Iulie 11, 2017, 06:44:08 p.m. de Sindicalist »

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #7 : Iulie 11, 2017, 07:57:35 p.m. »
Domnii Directori nou numiti impreuna cu managerii in smecheria lor ca sa nu spun ca Bastus in nemernicia lor, vor sa scoata castanele din foc cu mana Hidrosind.Nu vor sa-si asume ca CCM este legea partilor si se fac  ca nu cunosc prevederile Codului Muncii

Art. 243. - (1) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.
(2) Neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.
rt. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.

Mai amintesc si de discriminarea intre salariatii care au incasat prima de vacanta inainte de 1 iulie si cei care ar fi trebuit sa o incaseze dupa 1 iulie.
Nu vor sa apara inaintea ministrului ca nu se conformeaza OUG 46/2017 si au emis o adresa prin care suspenda acordarea primelor de vacanta dupa 1 iulie, aruncand astfel pisica in ograda Hidrosind, provocat acum sa fie sau sa nu fie de acord cu semnarea unui act aditional la CCM pentru punerea de acord cu OUG 46/2017, care ne taie (a cata oara) ilegal si neconstitutional din drepturi.

Offline FANFANNN

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 85
    • Vezi Profilul
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #8 : Iulie 11, 2017, 09:46:13 p.m. »
Nu e nimic, Sindicatul va merge la sedinta cu noii directori si va semna,
Nu va face nici o sesizare privind incalcarea CCM.
Si Directoratul nu va plati primele de vacanta. Si de platit platim noi prostii cand ne venise randul la tura sa mergem la mare.
Multumim Hidrosind ca ai grija de noi.

Offline Unclean

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 25
    • Vezi Profilul
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #9 : Iulie 12, 2017, 12:53:14 a.m. »
1. De acord cu mihaela...daca codul muncii permite ca CCM sa fie mai favorabil pt angajati, fiind intelegerea dintre parti, de ce ar trebui sa "fim in acord cu OUG"?

2. Domnule Aurariu, daca totusi trebuie sa se faca un aditional la CCM pt punerea in acord cu OUG, va rog solicitati in schimb ca pe acelasi aditional sa uite de Mercer si sa se implementeze reglajul de clase propus de hidrosind, impreuna cu indexarea promisa de administratie si cu tichetele de 15 lei.
In buget au fost prevazute aceste cheltuieli si in acest fel poate acei bani pierduti prin oferirea tichetelor se vor regasi in salariu.

Probabil nu castigam nimic, dar macar ne mai reducem din pierderi.

« Ultima Modificare: Iulie 12, 2017, 12:56:01 a.m. de Unclean »

marius

  • Vizitator
Suntem sau nu bugetari????
« Răspuns #10 : Iulie 12, 2017, 09:48:20 a.m. »
Asta e cam asa....Cind se vrea a se adopta masuri ce ne defavorizeaza suntem bugetari!Cind se impun masuri ce ne-ar ajuta nu mai suntem bugetari!
Sa explic:
1.Voucher de vacanta unul la 2 ani de 1.450 lei/salariat!!!!!!SUNTEM BUGETARI!!!!!!!!
2.Indexare anuala a salariului minim pe economie la bugetari!!!!!NU MAI SUNTEM BUGETARI!!!!!!!
DECI!!!!!CINE PUNE PICIORUL IN PRAG VIS-A-VIS DE SITUATIA ASTA???SUS CHILOTII,JOS CHILOTII!!!!!!!!!
O FIRMA CARE PRODUCE NU ESTE BUGETARA!!!!!!!!!!!!CE E ASA GREU DE INTELES??????????
DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE VOUCHERELE DE VACANTA NU SE POT APLICA IN HIDROELECTRICA!!!!!!!!!
SAU GRESESC?????????

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Re: Modificari legislative - prima de vacanta
« Răspuns #11 : Iulie 12, 2017, 06:24:32 p.m. »
Am o propunere
Cei care au semnat adresa prin care se suspenda acordarea primelor de vacanta, respectiv Directorul si cei doi membrii in directorat , managerul dep.juridic, director resurse umane etc, sa fie sanctionati pentru neglijenta in serviciu si sa achite din salariul propriu dobanda aferenta sumelor ce trebuiau acordate ca prima de vacanta la datele stabilite in PV comisie mixta, adica datele de 10 si 22 ale lunii, sume care nu au fost inca acordate.
Astfel cu cat intarzie acordarea lor cu atat vor avea de platit mai mult.Cumva trebuie sa plateasca incompetenta cu care au gestionat aceasta situatie.
Nu se poate ca incalcarea Constitutiei, Cod Muncii, CCM sa nu aiba nici o consecinta ca sa nu mai spun de incalcarea Codului etic al Hidroelectrica .
Singura consecinta este ca salariatii platesc, fiindca nu beneficiaza de drepturile lor din CCM.
Sa plateasca si ei!

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Sesizare ITM pentru neplata primelor de vacanta
« Răspuns #12 : Iulie 12, 2017, 06:38:13 p.m. »
Salariul, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, reprezintă contraprestația muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă. Acesta se plătește în bani, cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul de muncă sau în regulamentul intern al angajatorului.

Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și orice alte adaosuri și legea permite ca plata acestuia să se facă și prin virament bancar. Orice întârziere nejusitificată a plății salariului poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Plata salariului se dovedește prin semnarea statelor de plată și orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plății către salariat. Aceste state de plată împreună cu orice alte documente justificative se păstrează și se arhivează de angajator în aceleași condiții și termeni ca pentru actele contabile, în conformitate cu prevederile legale.

Sesizarea unui ITM – În cazul neplății salariului, cea mai simplă metodă ar fi sesizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă. Sesizarea poate fi făcută direct sau în scris și este o operațiune scutită de taxă. Această sesizare trebuie să conțină numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa completă, datele de identificare ale angajatorului însoțite de adresa locurilor în care acesta își desfășoară activitatea. În plus, referirile din sesizare trebuie să conțină ziua, luna și anul, iar informațiile trebuie să fie cât mai concise și solicitările să fie clar precizate.

Atunci când salariatul depune sesizarea, aceasta nu trebuie însoțită de dovezi, întrucât autoritățile vor controla angajatorul și îi vor solicita acestuia toate informațiile și documentele necesare în vederea soluționării cererii salariatului.

Aceste sesizări ar trebui sa fie confidențiale și în timpul controlului nu este dezvăluit motivul către angajator, așa că salariații nu ar trebui să aibă temeri cu privire la eventuale repercusiuni.


Offline FANFANNN

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 85
    • Vezi Profilul
Re: Sesizare ITM pentru neplata primelor de vacanta
« Răspuns #13 : Iulie 12, 2017, 11:11:27 p.m. »
E foarte corect
Insa Sindicatol nu vrea sa depuna sesizari la ITM.
La ITM se pot depune sesizari inclusiv echipamentul de protectie , banalele salopete neacordate de ani de zile.
De ce nu ne apara sindicatul?
De ce platim cotizatie ?

Sindicalist

  • Vizitator
Re: Sesizare ITM pentru neplata primelor de vacanta
« Răspuns #14 : Iulie 13, 2017, 11:56:57 p.m. »
Pentru domnul Aurariu liderul Hidrosind :  1 -se poate da o data cit mai fixa privind repunerea dosarului pe rol ? ,avind in vedere  in septembrie se reincepe activitatea la tribunal. 2-cind se va rezolva diferentele de clase pe acelasi post doresc o data cit mai clara ? 3-plata orelor suplimentare .Cind va catadicsi  Hidroelectrica a le plati normal la plata orelor lucrate in luna respectiva si dublu asa cum le plateste majoritatea societatilor din aceasta tara, conform codului munci ?.Cele trei probleme trebuie abordate cit mai curind ,iar unele nu mai suporta aminare ,destul ,am fost mereu dusi cu vorba. Cer pe aceasta cale tuturor colegilor sa abordare o atitudine de  pretuire a munci prestate de ei la justa valoare si sa lase deoparte atitudinea de slugarnicie si supusenie fata de sefi, cit si de nepretuire a munci lor prestate catre Hidroelectrica,sa isi ceara drepturile cuvenite  in mod normal .Cit si schimbarea liderilor locali acolo unde situatia o cere. Nu poti cere ca un singur om pe nume Aurariu sa se bata pentru toata lumea iar noi sa luam atitudinea strutului.Trebuie sa luam si noi atitudine asupra nedreptatilor ce ni se intimpla in primul rind cu schimbarea liderilor ce nu isi merita locul, a liderilor "nemuritori".
 La vremuri noi ,oameni noi.
« Ultima Modificare: Iulie 15, 2017, 08:17:40 a.m. de Sindicalist »