OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta s-a modificat, prin OUG 46/30.06.2017.
In forma valabila anterior, puteam beneficia de prima de vacanta sau vouchere, conform prevederi CCM, pana la expirarea acestuia (vezi extras mai jos).
OUG intrata in vigoare de la 01 iulie 2017 spune ca :
Art. 2 .... acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie, în perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018, o singură indemnizaţie de vacanţă sau o singură primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
Este o prevedere legislativa care incalca CCM si vom proceda in consecinta.
In plus, produce si o discriminare majora intre salariati.
Calea legala de atac este sesizarea CCR.
Pana la solutionare, va trebui sa convingem angajatorul sa respecte CCM in vigoare.
Pentru a clarifica unele intrebari deja aparute, precizez ca nu se va aplica retroactiv, adica nimeni nu va fi obligat sa returneze prima de vacanta incasata pentru perioada ianuarie-iunie 2017.
Problemele apar de la 01 iulie, incercam sa le rezolvam, inclusiv la forurile superioare, dar nu se va intampla peste noapte.
Aveti atasata OUG 8/2009 actualizata, cu marcarea articolelor modificate.
Extras din OUG 8/2009 dinainte de ultima modificare :
Art. 1(1)
Societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, precum şi regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, numai sub forma voucherelor de vacanţă, în conformitate cu prevederile art. 1.
*) Prin excepţie de la prevederile art. 1(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările ulterioare, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, precum şi societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori deţin o participaţie majoritară, pot acorda angajaţilor proprii prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, în conformitate cu prevederile art. 1 şi a contractului colectiv de muncă în vigoare, până la data expirării acestuia, în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate.