Buna dimineata.
Asa cum am mai scris deja, pentru anul 2022, conform Legii 317/2021 – Legea bugetului de stat, la Hidroelectrica S.A. este posibila majorarea cheltuielilor de natura salariala bugetate pentru anul precedent cu indicele de inflatie prognozat pentru anul 2022, care este 6.5% iar pentru anul 2023 este de 3.7%. Tot conform legii, Hidroelectrica este obligata sa inainteze BVC spre aprobare in termen de 45 de zile de la data publicarii legii bugetului de stat.
Avand in vedere ca negocierile initiate de administratie la finalul anului trecut s-au incheiat fara o intelegere si CCM Hidroelectrica s-a prelungit prin efectul Legii 55/2021 privind starea de alerta, Sindicatul a initiat o noua negociere a CCM, revendicarile cu care am pornit la negociere fiind aceleasi pe care le stiti - cele din noiembrie 2021.
Sedinta de deschidere a fost pe data de 03 februarie.
La aceeasi data angajatorul si-a indeplinit obligatia oficiala de consultare a sindicatului pe proiectul de BVC pentru anul 2022, discutii preliminare avand loc si in perioada anterioara.
In perioada 3-12 februarie au avut loc sedintele comisiei de negociere.
La data prezentei, BVC 2022 este aprobat de catre Directorat, avizat de Consiliul de Supraveghere, inaintat catre ministerele abilitate in vederea aprobarii prin HG.
Anvelopa salariala in care trebuie sa ne incadram pentru anul 2022 fiind limitata conform celor de mai sus, am ales ca, din solicitarile salariatilor si implicit ale sindicatului, sa concretizam in primul rand indexarea salariilor pentru acoperirea inflatiei respectiv majorarea/introducerea unor drepturi salariale identice pentru toti angajatii.
Rezultatele negocierii - le veti gasi pe mail Hidroelectrica (outlook), le veti primi si prin intermediul liderilor dvs.
Probabil ca veti considera ca este insuficient.
Raportat la rezultatele Hidroelectrica, asa si este.
Totusi, in conditiile date, in care legea ne limiteaza drastic, consider ca rezultatul negocierii este cel putin rezonabil.
CCM-ul ne-ar fi dat dreptul la o indexare cu 7.8% de la 01 ianuarie (aceasta fiind rata inflatiei raportata de INS in luna decembrie 2021, pentru perioada noiembrie 2020-noiembrie 2021), dar legea bugetului de stat a schimbat totul si a impus un procent mai mic, de 6.5%.
Avand in vedere ce inseamna aplicarea legii fata de aplicarea CCM, contradictie prin care deja am trecut si nu am avut castig de cauza, orice discutie pe acest subiect este doar retorica.
Anticipand o intrebare pe care o vor pune multi salariati, spun acum si de ce am ales sa negociem un CCM pe doi ani : pentru stabilitate.
Pur si simplu nu putem estima de pe acum ce restrictii vom avea in anul 2023 pe parte de salarizare si nici pe ce venituri ne vom putea baza.
In contextul crizei energetice actuale, este foarte posibil sa ne intoarcem la pret de productie reglementat in anul 2023 si sa fim obligati sa livram o cantitate mare de energie la pret putin peste costurile de productie.
Sunt presiuni pentru reglementare si pentru anul in curs, din fericire am vandut deja mare parte din cantitatea de energie pe care o putem produce si nu ne va afecta foarte puternic eventuala reglementare pe ce a ramas disponibil.
CCM-ul urmeaza sa fie avizat de catre Directorat si aprobat de catre CS, apoi trebuie semnat de catre ambele parti (administratie si sindicat), urmand sa fie inregistrat la ITM inainte de 01 martie.
In acest punct ne aflam acum.
Daca acesti pasi nu sunt parcursi in totalitate, o vom lua de la capat cu negocierile, la 45 de zile dupa incetarea starii de alerta si vom avea (sau nu) un CCM prin iunie-iulie, in baza aceluiasi BVC, fiindca legea nu o mai schimba nimeni.
Daca aveti intrebari concrete, va rog sa le adresati.
Voi raspunde in prima fereastra de timp liber.
Cu stima.
Nicolae Aurariu,
Presedinte Hidrosind.