Stadiul negocierilor CCM :
Administratia a convocat comisia de negociere in data de 25.10.2021.
Propunerea : incheierea unui act aditional la CCM avand ca obiect prelungirea acestuia cu 6 luni, pana la 30.06.2021.
In afara art. privind durata CCM, solicita modificarea art. referitor la majorarea anuala a salariilor cu rata inflatiei, prin introducerea unei conditionari, respectiv aprobarea BVC.
Prima sedinta de negociere a fost in data de 08 nov., au mai fost alte 2 sedinte, urmatoarea va fi in perioada 7-8 dec.
Procesele verbale de sedinta pot fi consultate la liderii de departamente, asa cum unii dintre dvs. deja au facut-o.
Propunerea initiala a Sindicatului (cu mentiunea ca ea poate fi completata pe parcurs) vizeaza aspectele pe care toti salariatii au asteptari :
- Indexarea salariilor cu inflatia, modificare cuantumuri adaosuri si tichete de masa, cota de energie electrica
- Modificarea art. privind asigurarea transportului la locul de munca respectiv acordarea ajutoarelor materiale pentru tratamente/interventii costisitoare/boli grave
- Partea sociala (asigurari voluntare de sanatate, contributia angajatorului la fonduri de pensii facultative)
- Refacerea capacitatii de munca a salariatilor (zile de concediu in plus la TESA, zile de concediu suplimentar la exploatare, zile libere in plus, bilete de odihna si tratament, norma de salariati pe post operativ).
Cu alte cuvinte, suntem pe pozitii total antagoniste, pana in momentul de fata.
Cadrul legal al negocierilor este cel pe care il stiti, codul muncii si legea dialogului social, la care se adauga:
1. Legea bugetului de stat pentru 2021 (inca nu a aparut) care va contine, ca si pana acum, conditii/restrictii privind salarizarea la nivelul companiilor/societatilor cu capital integral/majoritar de stat.
2. Legea 55/2020,
Art. 20 (1)Valabilitatea contractelor colective de muncă şi a acordurilor colective de muncă se prelungeşte pe durata stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.
(2)În cazul contractelor şi acordurilor colective de muncă prevăzute la alin. (1), părţile au obligaţia iniţierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă, în condiţiile legii.
Art. 29 Pe durata stării de alertă se interzice declararea, declanşarea sau desfăşurarea conflictelor colective de muncă în unităţile sistemului energetic naţional, în unităţile operative de la sectoarele nucleare, în unităţile cu foc continuu, în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unităţile care asigură transportul în comun şi salubrizarea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă.
Este evident ce se intampla daca partile nu se inteleg asupra modificarii CCM printr-un act aditional, prin urmare orice speculatii pe care le emana unii si altii nu isi au sensul si nu merita comentate.
Cu privire la aspectele de baza ale negocierilor, va voi tine la curent pe aceasta cale, in limita timpului disponibil.
Pentru detalii, apelati la liderii liderii de departamente.
Daca va fi cazul, vom recuge la mijloacele de protest prevazute/permise de legislatie.