Sunt de acord cu cei care considera ca actualul statut Hidrosind nu mai ofera protectia necesara la incercarile repetate ale adm.de a plafona drepturile castigate anterior.
Insa aceasta plafonare este vizibila,in mod viclean,doar la partea de jos a grilei de salarizare.A introdus sistemul de salarizare Mercer,care prin filozofia sa de baza adanceste incet dar ferm diferentele dintre salariile celor cu functii de conducere fata de personalul operativ.
Tendinta a fost recunoscuta chiar si de domnul Aurariu intr-o postare trecuta.
Cum majoritatea,daca nu toti liderii de sindicat,au si functii de conducere acestia au ajuns la o stare de multumire fata de oferta de salarizare ce le-o impune adm. la fiecare doi ani. Se tot bate moneda cu majorari procentuale dar acestea pana la urma avantajeaza doar pe cei cu retributii consistente.Una e 10 la suta la un salariu de 4 mii.iar alta inseamna 10 la suta la 10-15 mii.
Majoritatea membrilor de sindicat sunt dezavantajati de aceasta stare de lucruri.Situatia aceasta nu mai poate continua,cum nici conducerea sindicala,care este minoritara,nu poate sa stea la infinit in sahul malefic al adm.
De aceea propun ca statutul Hidrosind sa fie modificat astfel incat ponderea liderilor cu functii de conducere sa scada gradual asfel incat sa nu mai existe suspiciuni de presiuni si influente externe in deciziile si strategia de activitate sindicala.
Nu am nimic cu cei care prin meritele proprii au obtinut un post de conducere si performeaza in domeniul lui,dar nu e corect fata de cele cateva mii de colegi[caci pana la urma asta suntem cu totii] care incearca in zadar de ani buni sa asigure bunastare familiilor lor,pe masura eforturilor depuse.
In acelasi timp He raporteaza neobosita recorduri de profit care se regaseste doar in dividentele incasate de AGA si primele celor din Consiliul de supraveghere.
Prin santaj,manipulare si corupere adm.a reusit sa ne dezbine colectivele,sa intretina o stare de anxietate si de frustrare,construindu-si in exterior o imagine de firma de top cu oamenii multumiti.
Or fi si multumiti,dar aceia sunt foarte putini.
In acest context ii adresez domnului Aurariu urmatoarele intrebari:
1.Puteti face publica agenda de lucru a Conferintei de la Oradea?
2.Ve-ti permite accesul in sala a membrilor de sindicat,altii decat liderii zonali?
3.Ve-ti permite exprimarea de pareri a tuturor participantilor?
4.Ve-ti introduce pe ordinea de zi si dezbate propunerea de modificare a statutului?
5.Sunteti de acord cu un vot secret pe aceasta tema?
Multumesc.
V-am rugat, atat in mesajul precedent cat si cu alte ocazii, sa nu mai denaturati faptele.
Vad ca nu aveti nicio intentie sa respectati niste lucruri simple.
Invocati si clamati corectitudinea, dar o cereti doar altora, nu si propriei persoane, domnule "robu".
Aruncati in acest spatiu niste jumatati de adevar sau chiar falsuri, spuse in asa fel incat par adevarul absolut ...
1) Primul neadevar aruncat nonsalant :
… majoritatea liderilor, daca nu chiar toti, au si functii de conducere Situatia functiilor/meseriilor liderilor de departamente este urmatoarea : 1.Bistrita, dispecer; 2.Curtea de Arges 1, sef serviciu; 3.Curtea de Arges 2, inginer; 4. Buzau, sef CHE; 5. Valcea, inginer; 6. Slatina 1, technician; 7. Slatina 2, inginer; 8. Sebes, sef CHE; 9. Sibiu, inginer; 10. Cluj, inginer; 11. Oradea, sef CHE, numit cu delegatie sef sectie; 12. Hateg, sef sectie; 13. Caransebes, sef CHE; 14. Porti, sef sectie; 15. Tg.jiu, economist; 16. Executiv, presedinte suspendat, vicepresedinte - inginer
Rezumat : Lideri cu functii de executie, 9.
Lideri cu functii de conducere, 6 + subsemnatul.
Din cei 6 “sefi”, 4 aveau deja functii de conducere cand au fost alesi lideri, ceilalti 2 au promovat pe parcurs.
Alti 2 au promovat prin concurs din muncitor in inginer, la un moment dat, la terminarea studiilor.
Istoria mea am mai spus-o, nu o repet.
Asta este realitatea, nicidecum cea prezentata de dvs.
Nu sufar de scenarita, dar nu pot sa nu ma gandesc la ce incearca sa impuna administratia de o vreme : niciun manager nu mai are voie sa fie membru de sindicat, un sef de che trebuie sa renunte la functia din sindicat daca vrea sa vina la concurs la sef de sectie, s.a.m.d.
2) Al doilea : presupusa mea afirmatia referitoare la adancirea diferentelor dintre salariile celor cu functii de conducere fata de personalul operativ, in contextual ideii exprimate de dvs. privind plafonarea salariilor muncitorilor in sistemul actual de salarizare.
Mi-am recitit atent ultimele postari si am regasit ce am scris : sindicatul si administratia au pareri/sustineri diferite pe acest subiect si ca adevarul este, ca de obicei, la mijloc.
Ati denaturat, din nou.
Chiar daca (posibil) nu cunoasteti toate datele problemei, nu este corect sa afirmati fara sa cunoasteti si, ceea ce este total incorect, nu aveti dreptul sa-mi schimbati vorbele.
Realitatea este urmatoarea (vorbim de salarii de baza in cele ce urmeaza) :
- Raportul intre salariu baza minim banda A si salariu maxim banda L din grila salarizare este de 1 : 9.95
- Personal operativ avem incepand cu banda B, astfel ca raportul minim B fata de maxim L este de 1 : 9.05
- Pe grila din 2017, raportul dintre clasa 1 baza si clasa 60 (maxim din grila) era de 1 : 24.66
- Pe aceeasi grila, raportul intre clasa 11T0 (minim pt operator MHC) si clasa 54 (maximul din grila pentru director directie) era de 1 : 11.09 respectiv de 1 : 10.57, daca luam in considerare 11 cu T3.
- Nu discutam despre faptul ca, grila avand 60 de clase, unii manageri au ajuns chiar la clasa 57, prin bunavointa lui Borza
Prin urmare, grila din 2018 a venit cu o scadere a raportului min : max si nu invers.
In acelasi timp, rapoartele intre benzi (de la A la L) nu s-au modificat, asa ca nu poate fi vorba de o tendinta de plafonare a salariilor muncitorilor si/sau o crestere a salariilor celorlalte categorii.
Este adevarat ca majorarile salariale bazate pe indexare avantajeaza pe cei cu salarii mari, dar asta s-a intamplat si in vechiul sistem, nu doar acum.
Diferenta pe care nu vreti sa o vedeti este pe dos fata de ce sustineti dvs. : incepad cu 2018, au fost mai multe indexari ale salariilor de baza individuale si o singura indexare a grilei de salarizare, implicit o singura majorare a limitelor acesteia. Prin urmare, respectand CCM, cei care au ajuns la maximul din grila, acolo au ramas, ceea ce nu s-a intamplat pana in 2017 inclusiv.
Ajungem si la a treia falsa problema : faptul ca liderii (care sunt si “sefi”) ar fi prea multumiti de salariilor lor si de aceea nu se mai zbat pentru oameni.
Chiar cunoasteti salariile lor individuale ?
Sunt sigur ca nu le stiti, dar ati gasit o “explicatie” beton de convenabila...
Nu inseamna ca, daca grila permite, toti sau majoritatea ar avea salariile la maxim, asa cum nici dvs. nu-l aveti, desi ati putea.
Concluzie : in spiritual democratiei, am tolerat destule rautati gratuite scrise pe acest forum (ma exprim bland).
Atentie pe mai departe, va rog.