Cateva raspunsuri/observatii/constatari :
Discutia a plecat de la afirmatia colegului/colegei "robu" conform careia :
"Administratia si-a facut cunoscute deja in presa intentiile sale fata de posibile cresteri salariale pentru urmatorul CCM.
Pare ca nu are nici o grija ca cineva ar contesta sau pune semnul intrebarii pe valoarea de 9 la suta."Au urmat o serie de aprecieri pe care nu le comentez, fiindca n-are rost.
O anumita chestiune, totusi, trebuie sa o subliniez : desi unii dintre dvs. sunteti foarte nemultumiti ca nu sunteti informati sau nu vi se explica anumite lucruri, constat ca nu va prea obositi sa cititi ceea ce va scriu (daramite sa mai si luati in seama), la fel de superficial fiind tratat uneori si continutul articolelor din presa. E doar o constatare pentru care nu caut explicatii.
Revenind la concret, raspunsurile punctulae si fara comentarii sunt urmatoarele :
1. Interpretarea data de "robu" privind cresterea salariala preconizata de administratie pentru urmatorul CCM si luata de buna de unii dintre dvs. este total gresita.
Articolul din Ziarul Financiar care mentioneza cifra de 9% (aparut la sfarsit de luna mai) se refera la cresterea pe anul 2021 si nu pe 2022, in titlul articolului fiind scris clar :
"salariile medii nete vor creşte anul acesta cu 9%" Mai mult, cifra respectiva este eronata, asa cum deja am scris intr-un raspuns adresat tot lui "robu", in care am explicat ca ziaristii au interpretat gresit cifrele din buget, cresterea salariala pe 2021 fiind cea cunoscuta, de 2%
Legat cu alt raspuns, adresat lui "LEGEAluiOHM", in care precizasem ca nu am negociat cresteri salariale dupa 01.07.2021 si cu documentele referitoare la BVC 2021 aprobat, disponibile pe site-ul societatii, rezulta clar ca nu este vorba despre intentiile Hidroelectrica pentru anul 2022 ci doar referiri la BVC 2021 comparativ cu BVC 2020, si acelea transpuse partial gresit in presa.
Chiar daca poate parea retorica, va pun si eu o intrebare : cand ati vazut domniile voastre ca o societate sa-si manifeste intentiile pentru anul urmator (sau chiar pentru CCM-ul urmator, cum afirmati) cand abia a aprobat bugetul pe anul in curs
(articolul respectiv a aparut in 29 mai, dupa AGA din 13 mai care a aprobat situatiile financiare 2020, BVC fiind aprobat prin HG in aprilie).
Subiectele considerate de dvs. ca fiind importante sunt intr-adevar importante, dar denaturarea realitatii nu produce nimic bun.
Prin urmare, va rog ca atunci cand solicitati precizari, sa le cititi cu atentie, chiar daca raspunsurile nu va plac si, inainte de a trage concluzii gresite si a vi le expune laolalta cu diverse scenarii, judecati de macar doua ori. Nu pot sa revin de "n" ori cu raspunsuri pe acelasi subiect, nu am nici timpul necesar si nici nu e corect, pentru nici unii dintre noi.
2. Negocieri pentru viitorul CCM : Conform legii, negocierile trebuie initiate cu cel putin 45 zile inainte expirarii CCM.
Pot fi initiate si mai devreme dar nu au inceput, nu am avut (deocamdata) discutii pe aceasta tema.
3. Daca cifrele pe care vi le expun nu vi se par corecte iar explicatiile sunt penibile, aduceti voi argumentele legale care sa sustina ceea ce dorim cu totii.
Le vreau pe cele legale, nu pe cele considerate corecte si morale, chiar daca asa sunt.
Nu exista o abordare de acest gen din partea societatii si nici nu va exista prea curand, ne putem baza doar pe legislatie si pe ce putem face noi ... tot in cadru legal.
Cititi legea bugetului de stat, cititi prevederile OG 26/2013 actualizata si discutam.
Cifre de 50-75% ... sunt demne de populistii din parlament, de la putere si din opozitie deopotriva.
4. Solicitarile expuse de "jorj" in data de 29 august sunt, in cea mai mare parte, corecte si sustinute de sindicat.
De precizat, totusi, ca :
a) Modernizarea/retehnologizarea echipamentelor poate avea efect de bumerang, la un moment dat.
Nu spun ca trebuie sa functionam in continuare cu instalatii de 50 de ani, dimpotriva.
Atrag atentia, insa, asupra reversului medaliei, pentru ca inevitabilul se va produce la un moment dat : aducerea unei centrale la standardele tehnice actuale inseamna inlocuirea muncii omului (partial sau total) de catre masini/automate/roboti (in final)
b) Incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite si speciale nu este impiedicata de (ne)intocmirea documentatiilor necesare ci de prevederile legislatiei actuale sau, mai bine zis, de lipsa prevederilor respective pentru unitatea noastra.
5. Conferinta Hidrosind a fost organizata conform statut in fiecare an, cel putin o data pe an, cu exceptia anului 2020, din motive de pandemie.
In 2021, va fi organizata in prima saptamana din luna octombrie, am stabilit-o deja la ultima discutie cu presedintii de departamente, la finalul saptamanii trecute.
Cine doreste modificari la statut, le poate propune.
Nu Statutul Hidrosind este problema ci, asa cum ati subliniat si unii dintre dvs., interesul real al oamenilor pentru activitatea sindicala.
Suntem buni la sindicat ca si la fotbal : asteptam aproape totul de la altii.
Cand veti avea alta atitudine, vom avea si alte modalitati de rezolvare a problemelor.
Ma opresc aici, pe acest subiect, fiindca as face mai mult rau sindicatului decat bine, daca as continua.
6. Doar o chestie personala, pentru stimabilul "Centralist", care chiar a reusit sa ma lase masca cu dublul discurs practicat : aveti tupeu maxim cand imi spuneti de sfidare si de obraznicie...
Arhiva mesajelor personale spune altceva.
La fel si colegii dvs., in corpore.
Seara buna.
Hai Romania, totusi.