Conditiile de munca in He sunt considerate normale .
Nu exista nici o diferenta intre munca la birou sau cea in camp magnetic ridicat,sau tensiuni inalte.
In schimb,daca au incaput pe lista potrivita multi cu vechime,din cei cu mapa,au in cartea de munca pana la15 ani de grupa I-a ce le garanteaza un punct de pensie multumitor.
Sindicatul ar fi trebuit sa sesizeze incalcarea grosolana a drepturilor celor indreptatiti si sa se implice in corectarea erorilor vadit intentionate,nu sa constate neputincios situatia.
Pentru a demonstra implicare si preocupare reala pentru problemele oamenilor sindicatul ar fi trebuit sa ceara la fiecare ITM judetean constituirea de comisi de control a conditiilor concrete de munca,la fiecare punct de lucru.
Daca concluzile constate ar fi fost favorabile schimbarii grrupei si firma s-ar fi opus era un argument suficient pentru declansare a unui conflict de munca.
Sidicatul a optat pentru neimplicare si expectativa,totul pe fondul unei crancene lipse de comunicare in interior si o frica de popularizare in media.
Dupa lege, conditiile de munca sunt normale.
Realitatea spune altceva.
Dupa lege, nu sunt incalcari ale limitelor pentru camp electromagnetic, de ex.
Masuratorile recente au scos in evidenta acest lucru.
Normele/limitele respective sunt internationale si nu interne.
Nu vor fi modificate niciodata in favoarea noastra, pentru ca nicio tara nu doreste acest lucru, din motive lesne de inteles.
Sunt depasiri ale nivelului de zgomot, in unele locuri de munca, in general la expunere punctuala (in anumite zone ale centralei) si mai putin la expunerea zilnica.
La modificarile legislative din 2001 pe acest subiect, directiva (derivata din cea europeana) a fost simpla : pe cat posibil, sa nu mai existe locuri de munca altfel decat normale.
A fost o directiva gandita in favoarea salariatilor.
Statul roman a procedat in stilul caracteristic : a modificat legislatia astfel incat cotidianul a fost transformat in "normal", prin modificarea conditiilor aferente conditiilor deosebite/speciale din lege.
Lucram in subteran atunci, ca si acum.
La sesizarea retroactiva pe care a facut-o atunci sindicatul (eram un simplu membru, dar am sesizat ca mi-a disparut mentiunea de gr.II din cartea de munca) ITM-ul de care va legati dvs. sperantele a dat o masura simpla : dotare personal cu casti cu antifoane, pe care sa le poarte permanent, respectiv dotare centrala cu cabine fonoabsorbante la nivel sala masinilor si nivel turbina, in termen de 6 luni.
Am castigat un an si 4 luni de gr.II, cabine si casti imposibil de purtat.
Am castigat in instanta grupa I pt perioada de pana in aprilie 2001, n-am reusit sa castigam "conditii speciale" echivalente cu gr.I macar pentru acele 16 luni de dupa aprilie 2001, cu toate ca era evident ca nimic nu se schimbase, era certificat acest lucru chiar de ITM, care daduse o masura.
La nivel general, nu ITM este solutia fezabila, ci schimbarea legislativa.
Nu comentez acum cum se obtine asta.
La nivelul Hidro, pe termen mediu-lung, preocuparea comuna a angajatorului/sindicatului/salariatilor trebuie sa fie imbunatatirea conditiilor concrete de munca/starea de sanatate buna a salariatilor si nu iesitul cat mai devreme la pensie, fiindca nu stiu cine ne va mai sustine noua pensiile...