... continuare :
Dosare grupe de munca :
Actiunile in instanta au inceput in 2011, la Tribunalul Valcea (cea mai favorabila instanta pe acest subiect) doua dosare mari, unul pt Hidroelectrica, altul pentru Hidroserv. Fiindca a intervenit o modificare a procedurii judiciare privind competenta, dosarele au fot declinate pe sucursale.
Am castigat pentru : SH/UHE Buzau, Caransebes, Executiv, Oradea, Porti, Sebes, Sibiu, Slatina, Tg. Jiu, Valcea respectiv Hidroserv Bistrita, Sebes, Valcea.
Am castigat si pierdut la apel pentru : SH Arges, Bistrita, Cluj, Hateg respectiv Hidroserv Arges.
Aceste dosare au fost gestionate de SCA Cincan&Constantin.
Ulterior, au fost deschise alte actiuni (pentru cei care au pierdut), gestionate de alti avocati, care au fost respinse in mare parte, mai putine admise, functie de completele de judecata.
Fiindca legislatia in vigoare pentru perioada de pana in 2001 nu cuprindea acordarea grupei I de munca pentru locurile de munca/profesiile din Hidroelectrica, actiunile s-au bazat pe asimilarea cu alte meserii/locuri de munca, prin intocmirea unor expertize tehnice.
Unele instante nu au admis aceasta "metoda" si au judecat exclusiv pe legislatie, prin urmare au rwspins actiunile din start sau au acordat cel mult grupa II de munca.
Practica instantelor a fost neunitara, nu doar in cazul Hidroelectrica, ci pentru multe alte societati, nu doar din sistemul energetic.
La un moment dat, a fost sesizata ICCJ de catre unele Curti de Apel si au aparut doua decizii ale acesteia care, practic, au "ingropat" toate actiunile privind grupa I.
Nu faptul ca s-au strecurat in liste si unii care n-aveau ce sa caute acolo a dus la pierderea unor dosare si nici faptul ca au fost intomite la comun.
Pur si simplu, in unele dosare ne-am lungit prea mult si am pierdut trenul favorabil, din varii motive (de ex., listele cu reclamanti si perioade pentru care s-a cerut grupa nu au fost intocmite la timp si corect, imputernicirile pt sindicat la fel, etc. - chestiuni de organizare la nivel local).
Exceptia a fost pentru cei de la Aregs, unde a fost o decizie aberanta a Curtii de Apel, dupa ce castigasem la Tribunal (apelul a fost facut doar de Electrica, pentru salariatii nostri care au fost preluati de la Electrica la un moment dat si pentru care am cerut recunoasterea grupei inclusiv pentru acele perioade, iar Curtea de apel a intors sentinta pentru toti reclamantii).
In alte sucursale, unde am castigat, sunt unii care au ramas pe dinafara fiindca asa au crezut ei ca e bine ... sa stea la cotitura si sa vada ce rezolva altii, crezand ca decizia favorabila se va aplica pentru toti.
Asta se mai intampla si in prezent, unii oameni chiar nu se invata minte, ce pot sa zic ?
In plus, costurile ar fi fost mai mari in cazul unor dosare individuale sau pe grupe restranse, atat cu avocatii cat si cu expertizele.
Asa ca, dincolo de rezultatele nefavorabile pentru unii dintre noi, cel putin o parte din reprosurile adresate sindicatului sunt nefondate.