Raspunsuri si informatii :
Suntem in faza in care este consemnat la locul de munca personalul aferent centralelor critice, 16 la numar.
Perioada de consemn de 14 zile pentru cate 2 ture, cu rotatia turelor astfel incat distributia timpului de lucru sa fie echilibrata.
Exceptie - Portile de Fier I, unde este consemnat intreg personalul, timp de 3 luni.
In pofida comentariilor, pot sa sustin ca au fost puse la dispozitia oamenilor conditii de cazare cel putin decente. Toti liderii de sindicat locali s-au implicat in acest subiect, dupa priceperea fiecaruia. Fiecare sucursala a facut o lista de dotari, am cerut sa fie vizata si de sindicat si asa s-a intamplat. Acolo unde nu s-au gasit solutii corecte in spatiile proprii, s-au gasit pensiuni. Initial, Directoratul nu a agreat aceasta solutie, in final a acceptat-o, in toate sucursalele care au propus-o. Acolo unde am avut nereguli sesizate, lucrurile au fost indreptate. Cine nu are curajul sa trimita un mail cu probleme concrete, nici macar de pe o adresa incognito, sa taca si sa ma lase, nu mai este timp de vaicareala.
Urmeaza etapa a doua, poate si a treia. Vor intra in izolare cel putin inca 23 de centrale, considerate critice in caz de viitura, posibil si celelalte, functie de evolutia pandemiei. Nu o sa le numesc aici pe cele 23 din lista a doua, ar trebui sa le stiti deja; daca nu le stiti - intrebati-va liderii/sefii de centrala/sefii de sectie.
Si pentru aceste centrale se fac estimari de costuri de cazare si masa, in ambele variante - dotari pentru spatiile proprii respectiv inchiriere de pensiuni. Daca va implicati, impreuna cu liderii si sefii vostri, veti avea conditii bune. Daca nu, suportati. Nu am de unde sa stiu conditiile din fiecare loc de munca.
Scenariile de consemn sunt doua : varianta actuala (consemnare 2 ture si rotatie la 14 zile) respectiv izolarea intregului personal pentru 60-90 zile, aceasta fiind solutia de avarie.
In continuare se cauta solutii pentru testarea personalului inainte de izolare, toti suntem constienti ca este necesara, toti stim ca rezolvarea depinde de noi doar in mica masura.
Nu este luata, inca, o decizie de ansamblu privind personalul Hidroserv. Mentenanta a fost redusa la minim in centralele critice, asta a depins si de conducerile locale. Este luata in calcul si varianta izolarii unor echipe Hidroserv, impreuna cu PO, cel putin in unele centrale. Vom avea o decizie saptamana viitoare, probabil.
Suspendarea concediilor de odihna la exploatare, chiar daca pe o perioada limitata, este o decizie gresita, am spus-o, o sustin in continuare, dar Directoratul a hotarat altceva.
Documentele semnate de sindicat, pana in prezent, legate de situatia speciala in care ne aflam, sunt :
1) instructiunea privind prevenirea/limitarea efectelor epidemiei (...), care va fi actualizata in zilele urmatoare, fiindca s-a actualizat si legislatia
2) act aditional la CCM si PV de comisie mixta prin care s-au stabilit urmatoarele :
- posibilitatea de a lucra de la domiciliu si forma actului aditional la CIM, pentru personalul TESA
- aplicarea sporului de consemn in centrala pentru tot personalul de exploatare (pana acum, se aplica doar pt MHC/CHEMP)
- norma de hrana acordata salariatilor consemnati la centrala
- posibilitatea de alegere a duratei schimbului (8 sau 12 ore) in interiorul celor 14 zile de consemn, functie de specificul centralei, si secventa de rotatie a celor 5 ture intr-o perioada de 70 zile (5 serii de 14 zile).
Prin urmare, va rog sa cititi mai atent documentele care va sunt transmise/prelucrate si sa verificati de cine sunt semnate, inainte de a face afirmatii cel putin eronate. Dupa aceea, sa-mi spuneti si care sunt in defavoarea salariatilor.
Trecand peste toate astea, pregatiti-va de vremuri grele, atat la locul de munca cat si acasa.
Intelegeti ca a trecut vremea boemiei.
Prima regula pe care trebuie sa o invatam, cu totii, este aceea ca trebuie sa respectam regulile.
Nu suntem de capul nostru, depindem unii de altii, ne influentam unii pe altii.
Nu suntem in filmele americane de genul "first rule : no rules".
Sa fim sanatosi.