Autor Subiect: Negocieri CCM 2020  (Citit de 25567 ori)

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Negocieri CCM 2020
« : Octombrie 10, 2019, 09:55:27 p.m. »
Discutiile au inceput.
Sindicatul a prezentat propunerea in data de 07 oct., conform celor stabilite anterior.
Administratia a amanat prezentarea prpunerii proprii cu o saptamana.
Prima sedinta de negociere propriu-zisa va fi in perioada 16-17 oct.

Administratia doreste un CCM pe 2 ani, probabil cu foarte putine modificari la capitolul salarizare.
Propunerea sindicatului este de prelungire a actualului CCM cu un an, cat permite legea, cu modificari.

Principalele modificari solicitate de sindicat :
- majorarea salariilor de baza cu sume fixe pe fiecare banda de salarizare, care reprezinta aprox.15% din media salariilor din prezent pe banda respectiva (de ex., daca media salariilor de baza a tuturor salariatilor din banda B, indiferent de functie/meserie/grupa de centrala, este de 3310 lei, atunci 15% din 3310 inseamna 497 lei si cresterea solicitata este de 500 lei, pentru toti salariatii respectivi);
- majorarea cuantumului celor 3 adaosuri si a cotei pt energia electrica
- majorarea valorii tichetelor de masa la 20 lei/zi
- majorarea primelor la pensionare
- majorarea fondului de avansare respectiv a fondului de premiere
- suportarea de catre angajator a contributiei la fondul de pensii facultativ respectiv asigurari voluntare de sanatate
- vouchere de vacanta/decontare bilete de odihna/tratament
- zile libere de Craciun si Paste (a treia zi) respectiv 19 Noiembrie (Ziua Barbatului)
- plus la zile de concediu
- norma de personal de exploatare de 5.5om/post operativ
Nu am inaintat, deocamdata, modificari la regulamentul de sporuri si celelalte anexe la CCM, fiind prematur (decurg din CCM).

Negocierile vor fi dificile, avand in vedere contextul politic si economic actual.
Un impediment major il constituie OUG 114, cea cu reglementarea pretului la energia vanduta de Hidroelectrica marilor furnizori.
Nu stim, inca, ce cantitate si la ce pret reglementat vom fi obligati sa furnizam in 2020.

Hidrosind si subsemnatul, in nume propriu, am atacat in instanta ordinul ANRE care stabileste modul de reglementare pentru Hidroelectrica.
De asemenea, am facut cereri de interventie in dosarele deschise de Hidroelectrica si Fondul Proprietatea pe acelasi subiect.
Ce va iesi din aceste actiuni, vom vedea.


Presupusa indexare de 5% din octombrie : sunt persoane care nu stiu sa faca diferenta intre o solicitare, o negociere si finalizarea acesteia.
La finalul negocierilor din luna mai, in urma carora am obtinut o indexare de 10%, am solicitat ca, in prima jumatate a lunii octombrie, sa analizam executia BVC in scopul identificarii rezervelor la fondul de salarii care pot fi concretizate intr-o crestere salariala pana la finalul anului 2019.
A fost si ramane o solicitare, este evident ca voi face tot ce pot sa obtin ce mi-am propus, asta nu inseamna ca se va si concretiza.
« Ultima Modificare: Octombrie 11, 2019, 07:38:23 a.m. de Administrator »

Irinel221

  • Vizitator
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #1 : Octombrie 18, 2019, 11:20:27 a.m. »
Primim si noi un rezumat al primei intalniri cu administrația....???

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #2 : Octombrie 19, 2019, 06:56:36 p.m. »
Prima sedinta, perioada 16-17 octombrie.
Nimic important.
Administratia nu a prezentat o propunere de CCM.
De asemenea, nu am primit raspuns la propunerea noastra.
Am analizat salarizarea (executia BVC pe primele 9 luni respectiv incadrarea principalelor functii/meserii in grila de salarizare).
Nu stim sigur cand va fi urmatoarea sedinta, perioadele propuse fiind 28-30 oct. (sindicat) respectiv 11-15 nov. (administratia).
Pana atunci, gheata la mal ...

Offline Un TESA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #3 : Octombrie 21, 2019, 08:17:25 a.m. »
     Poate ar fi oportun de solicitat şi indexarea limitelor benzilor de salarizare din grila Mercer cu rata inflaţiei, sau cu un anumit procent care să acopere măcar parţial inflaţia.
     Au trecut nişte ani de când s-au stabilit acele limite.

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #4 : Octombrie 21, 2019, 08:54:34 p.m. »
Asa cum am spus, este prematur sa discutam despre anexe.
Grila de salarizare este anexa la CCM.


Offline jorj

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 120
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #6 : Octombrie 25, 2019, 11:44:03 a.m. »
Buna ziua. Atunci cand reprezentantii nostri sindicali nu ies in față să declare importanța resursei umane a Hidroelectrica si rolul acesteia in economia natională, orice cetatean neavizat, ia de bună, orice dezinformare aparută in presa noastră dragă. In lupta sindicat-administratie, se folosesc si mijloace de genul acestui articol denigrator.
« Ultima Modificare: Octombrie 25, 2019, 11:48:32 a.m. de jorj »

Offline robu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 153
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #7 : Octombrie 25, 2019, 08:47:33 p.m. »
Că reprezentanții sindicali nu comunică cu presa este un fapt dovedit de mulți ani. Pare o incompatibilitate. În perioada insolvenței ați auzit pe cineva informând despre abuzurile lui Borza? Mai apoi, în anii de recorduri și profituri istorice a ieșit cineva în presa care să dezvăluie că un rol determinant în realizarile societății îl au totuși palmasii care își desfășoară activitatea cu seriozitate și profesionalism? Acum 2 ani majoritatea salariaților au semnat tabele împotriva implementării Mercer, și, contrar așteptărilor, părerea lor majoritară a fost ignorată, atât de conducerea sindicală cât și de cea administrativă. Cu ani în urmă mai țineți minte publicarea acelui fluturaș în timpul negocierilor la CCM care au trecut și în celălalt an? Cât de nesimțit părea în acel context al salariilor mici din sănătate. Nu a contat că omul fusese în concediu(atunci se primea prima de vacanță întreagă +prima de craciun) și suma totală încasată era una neobișnuită. Propaganda și manipularea a funcționat, iar drepturile au avut de suferit. Cât de rău da sau nu solicitarea de ziua bărbatului și a treia zi de Craciun nu știu. Acum când He are limitate mișcările pe piața de energie aceste cerințe par și mai greu realizabile. Conducerea sindicală nu comunica suficient (conform statutului) nici cu proprii membri.Comunicarea presupune dialog nu doar informare. De mediatizare și prezentare a realităților concrete care ne macină nici nu poate fi vorba.

Offline Un TESA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #8 : Octombrie 25, 2019, 11:27:44 p.m. »
Asa cum am spus, este prematur sa discutam despre anexe.
Grila de salarizare este anexa la CCM.
Şi norma de personal de exploatare este anexa (nr.7) la CCM, şi totuşi aţi înaintat solicitarea cu norma de personal de exploatare de 5.5om/post operativ.
Dar mă rog, ce consideraţi dvs că e important, se poate excepta de la termenul "prematur".

Un lucru important, după părerea mea, este şi modificarea benzilor Mercer, în sensul introducerii termenului de "senior" la anumite meserii - personal de execuţie, în special a celor cuprinse în banda E (ingineri de toate tipurile, economişti, programatori, etc).
Acest lucru ar permite diferenţierea în benzi de salarizare diferite a personalului cu mulţi ani de experienţă în domeniul lui de activitate, aşa cum se procedează la toate marile corporaţii şi companii private.
Este complet anormal ca un subinginer sau un inginer debutant proaspăt ieşit de pe băncile şcolii să fie în aceeaşi bandă de salarizare cu un inginer cu peste 30 de ani de experienţă în Hidroelectrica, care cunoaşte fiecare şurub din instalaţii şi îndeplineşte informal şi rolul de transfer "know how" către noile generaţii.
Spre deosebire de personalul de tură exploatare, care execută "teoretic" activităţi similare pe acelaşi post, fie ei tineri sau cu mai multă experienţă (deşi după părerea mea nu e chiar aşa, mai ales când sunt ceva incidente de rezolvat), personalul TESA de execuţie "prestează" foarte diferit, cei cu experienţă fiind supraîncărcaţi cu sarcini complexe, pentru că doar ei pot să le rezolve.

Ca să nu mai vorbim de meseriile de "experţi" şi "proiectanţi", încadrate în aceeaşi bandă cu şefii de serviciu, posturi care există doar la Executiv, deşi pentru aceste meserii sunt mult mai calificaţi (şi le practică de facto) destule persoane "din teritoriu". Cu toţii ştim că aceste meserii sunt doar supapa pentru a aranja posturi călduţe şi bine plătite la Bucureşti.
Iar sporul pentru lucru sistematic peste program este permis prin CCM doar la Executiv, pentru personalul de execuţie din diverse compartimente, ceea ce este o discriminare evidentă, fără nici o justificare realistă.

Dar toate astea fiind chestiuni care nu interesează sfera personalului de exploatare, bănuiesc că nu se află printre priorităţile dvs.
 

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #9 : Octombrie 27, 2019, 01:38:07 p.m. »
Că reprezentanții sindicali nu comunică cu presa este un fapt dovedit de mulți ani. Pare o incompatibilitate. În perioada insolvenței ați auzit pe cineva informând despre abuzurile lui Borza? Mai apoi, în anii de recorduri și profituri istorice a ieșit cineva în presa care să dezvăluie că un rol determinant în realizarile societății îl au totuși palmasii care își desfășoară activitatea cu seriozitate și profesionalism? Acum 2 ani majoritatea salariaților au semnat tabele împotriva implementării Mercer, și, contrar așteptărilor, părerea lor majoritară a fost ignorată, atât de conducerea sindicală cât și de cea administrativă. Cu ani în urmă mai țineți minte publicarea acelui fluturaș în timpul negocierilor la CCM care au trecut și în celălalt an? Cât de nesimțit părea în acel context al salariilor mici din sănătate. Nu a contat că omul fusese în concediu(atunci se primea prima de vacanță întreagă +prima de craciun) și suma totală încasată era una neobișnuită. Propaganda și manipularea a funcționat, iar drepturile au avut de suferit. Cât de rău da sau nu solicitarea de ziua bărbatului și a treia zi de Craciun nu știu. Acum când He are limitate mișcările pe piața de energie aceste cerințe par și mai greu realizabile. Conducerea sindicală nu comunica suficient (conform statutului) nici cu proprii membri.Comunicarea presupune dialog nu doar informare. De mediatizare și prezentare a realităților concrete care ne macină nici nu poate fi vorba.

Reactii ...
Cred ca nu ar strica o analiza mai atenta, eventual niste intrebari puse inainte de a trage concluzii sau de a face afirmatii cel putin eronate.

Articolul denigrator :
Unde este denigrarea ?
Nu am vazut decat o insiruire a solicitarilor noastre.
Lista revendicarilor este incompleta, dar nu are lucruri in plus.
Informatia nu este exacta la capitolul crestere salariala (ziaristul a scris ce a inteles, de la cine i-o fi spus), dar nu "umfla" ce am solicitat.
Nu sunt comentarii, nici negative si nici pozitive, ci doar o precizare legata de OUG 114 si o alta privind filosofia organzationala ...

Despre asa-zisa "lipsa a informarii" privind abuzurile lui Borza in perioada insolventei nu are rost sa comentez.
Au fost pline ziarele/site-urile de stiri.
Condamnarea lui Borza (cu suspendare) i se trage de la Hidrosind.
Amenda de la CNCD, idem.
O alta decizie de incepere a urmarii penale, care inca nu este solutionata, tot de la sindicat vine.
S.a.m.d.
Dar, tineti seama de faptul ca presa nu comunica doar ce-i livrezi.
Interesul isi spune cuvantul si nu spun mai mult in public.

Fac doar un comentariu : unii deja va ganditi ca da rau "la public" solicitarea de zile libere in plus, inclusiv a treia de Craciun si Paste.
Pai, cum vreti sa facem ?
Sa le obtinem fara sa le cerem ?
Imi spuneti si cum sa fac asta ?
Ca de vrut, le vrem, cu totii.

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #10 : Octombrie 27, 2019, 02:01:39 p.m. »
Domnule TESA, daca aveti doar banuieli, dati un telefon, stam de vorba si vi le confirm sau risipesc.

Pe scurt :
Norma de personal este parte din anexa numita "normativ de personal de exploatare".
In acelasi timp, este precizata si la unul din ultimele articole din CCM.
O norma eventual marita influenteaza bugetul in mod direct, fiindca implica angajari de personal.
Am pus-o in discutie de la inceput pentru a analiza ce insemana cheltuiala cu orele suplimentare in situatiia actuala (norma de 5 salariati/post operativ) fata de cheltuiala necesara pentru aprox. 200 salariati in plus, aferenti normei de 5.5 salariati/post operativ, situatie in care orele suplimentare tind spre zero.

Reevaluarea unor posturi urmata de trecerea in alta banda (din cele actuale sau eventual nou create) nu implica obligatoriu si modificarea salarizarii ocupantilor acestora, decat in cazul in care salariul actual ar fi mai mic decat limita inferioara a noii benzi.
Pentru cazurile supuse atentiei de dvs., este imposibil sa avem aceasta situatie.

In alta ordine de idei, nu avem, inca, o propunere a adminisitratiei si nici raspuns la propunerea noastra.
Si-atunci, de ce atata graba ???

Offline Un TESA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
    • Vezi Profilul
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #11 : Octombrie 31, 2019, 11:11:33 p.m. »
     Nu e nevoie să justificaţi solicitarea modificării normei de personal. Este evident că e importantă, şi foarte necesară. În condiţiile în care o bună parte din personalul de exploatare a refuzat în scris să mai presteze ore suplimentare (e dreptul lor), şi o altă mare parte din cei rămaşi sunt persoane de peste 50 de ani, care au început să aibă tot mai multe probleme de sănătate şi să intre în concedii medicale, probleme fireşti având în vedere condiţiile în care lucrează de peste 30 de ani, s-a ajuns în multe cazuri în situaţii absolut imposibile, în care nu mai poţi găsi variante viabile şi legale de acoperire a tuturor posturilor de tură în fiecare zi. Chiar şi o simplă ieşire la pensie poate produce probleme insurmontabile în completarea turei, pentru că angajarea unei persoane pe postul rămas liber poate dura mai multe săptămâni sau chiar luni, iar după angajare există o perioadă de formare de minimum 3 luni, perioadă în care persoana respectivă nu poate fi programată legal în postul de tură respectiv.
     Dar sunt destule probleme importante şi în zona personalului TESA, pe care le-am enumerat anterior. Rezolvarea lor nu implică cheltuieli suplimentare majore pentru administraţie, dar tocmai din acest motiv ar exista şanse să poată fi acceptate. Cunosc persoane foarte calificate, cu experienţă de peste 35 de ani în Hidroelectrica, care se află către limita inferioară a benzii lor de salarizare (una din ele, adjunct şef serviciu, are de exemplu penultimul salariu din întreaga sucursală unde lucrează, din banda E). În plus mai există şi acele inechităţi şi discriminări evidente între personalul de la Executiv şi cel din teritoriu.
     După părerea mea, toate solicitările care e posibil (şi probabil) să producă opoziţie din partea administraţiei trebuie puse pe masă de la început, altfel riscul ca ele să nu mai poată fi discutate şi acceptate ulterior este foarte mare. Nu prea poţi să negociezi preţul de vânzare al unei maşini, şi după ce ai ajuns la o înţelegere, la final să spui că mai vrei şi un rând de anvelope noi, comenzi audio pe volan şi tracţiune integrală, în acelaşi preţ. Pentru administraţie chiar şi creşterea salariului a 3 persoane poate fi un motiv de refuz.
     În altă ordine de idei, am auzit şi varianta în care administraţia doreşte să includă o pauză de masă în programul de lucru, pentru a rezolva în acest fel problema "sfertului de oră" pentru schimbul de tură. Adică pauza de masă acoperă integral şi chiar depăşeşte perioada schimbului de tură. Aşa cum s-a întâmplat  cu zilele de concediu suplimentar, care s-au redus pentru asigurarea normei 5.0 şi pentru "echitate" s-au redus şi zilele de concediu suplimentar la TESA care lucrează în centrale, deşi acestea din urmă nu afectau costurile în nici un fel, mă aştept ca dacă se va impune pauză de masă la tură (pentru rezolvarea sfertului de oră) să fie inclusă "pentru echitate" şi o pauză de masă la personalul TESA, şi să fie prelungit astfel programul de lucru la toată lumea. Sper că nu se va ajunge la asta.
     În rest, "bănuielile" se vor risipi (sper) atunci când vom primi de la liderii locali de sindicat o copie a proceselor verbale ale negocierilor, din care să rezulte ce a solicitat sindicatul în fiecare etapă a negocierilor şi care a fost rezultatul final. Sper că conţinutul acestor documente nu va fi considerat strict confidenţial şi accesibil numai "celor aleşi" să-l vadă.
     De avansarea cu teste grilă nu mai spun nimic, că n-are rost, că s-a vorbit destul fără nici un rezultat. Vreau doar să subliniez că procedura aplicată în acest an a fost un dezastru, care a avut ca efect umilirea şi demotivarea personalului, care nu doar că n-a primit avansare, ci în plus i s-a demonstrat cât este de incompetent pe postul unde lucrează. E o minune faptul că centralele mai funcţionează şi produc energie conform programului, de atâţia ani, cu un personal care s-a dovedit, cu câteva excepţii, "lemn" la toate capitolele, la examenul de avansare. Cazurile destul de rare unde s-a obţinut notă de trecere s-a datorat în cele mai multe cazuri tot "şefilor răi, incompetenţi şi subiectivi", care i-au ajutat cum s-a putut, mai ales când ei au făcut întrebările. Dar nu toţi au avut noroc să aibă astfel de şefi şi manageri "răi".
    Ca să nu mai vorbim de fondurile de avansare, "împărţite" în culise, pe sub masă, fără nici o transparenţă. Nici după ce s-a terminat examenul, cei (puţini) care au luat notă de trecere nu ştiau care e fondul şi pentru câte persoane ajunge. Nici măcar managerii nu ştiau nimic. La TESA trebuia să te înscrii la examen înainte să ştii care e tematica şi bibliografia (?!?) şi fără să ştii pentru ce concurezi (pentru câte persoane există bani la nivel de departament).
     Ne-am bătut joc de oameni, i-am umilit şi i-am lăsat tot cu buzunarele goale.

     

Offline jorj

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 120
    • Vezi Profilul
E jale!
« Răspuns #12 : Noiembrie 01, 2019, 12:36:04 p.m. »
Bravo d-le Tesa.
Va felicit pentru analiza pertinenta a unei parti din realitatea actuala din HE. E jale.

Irinel221

  • Vizitator
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #13 : Noiembrie 14, 2019, 12:49:09 p.m. »
Parca era vorba de o noua runda de negocieri saptamana asta...se mai aude ceva...?..sau ne trezim iar in decembrie sa semnam pe fuga ..,,pentru ca altfel nu se poate,,....

Irinel221

  • Vizitator
Re: Negocieri CCM 2020
« Răspuns #14 : Noiembrie 16, 2019, 04:21:35 p.m. »
Domnule Aurariu, s-a discutat ceva saptamana aceasta? Primim si noi ceva raspunsuri...?