Examenul a decurs cu destule sincope.
Unele sunt explicabile si de inteles, fiind prima data cand se "intampla" asa ceva intr-o societate cu mentalitati invechite.
Au fost si piedice intentionate.
Scopul unora e simplu - sa renuntam, ca tot mai bine stie (doar) seful ...
Nu se va intampla, cat am un cuvant de spus.
"Mentalităţile învechite" se referă la avansarea pe bază de test grilă?
N-am auzit la nici o firmă privată sau la marile corporaţii care au filiale în România despre aşa o metodă de avansare. Nu există aşa ceva nici la firmele din occident, de stat sau private.
Şi nu există pentru că e o aberaţie, pentru că nu poţi evalua performanţa unui om pe baza unui test grilă, nici la muncitori dar mai ales la personalul TESA, unde oamenii se specializează pe domenii înguste, diferite de la un post la altul şi de la o sucursală la alta. Asta în afară de faptul că activitatea unui om nu înseamnă doar cunoştinţe profesionale teoretice, ci (mai ales) experienţă, abilităţi practice în instalaţiile Hidroelectrica, capacitatea de muncă efectivă, disponibilitatea la efort suplimentar atunci când e nevoie, executarea unor sarcini peste fişa postului, disciplina la locul de muncă, în general gradul în care firma se poate baza pe acel om în rezolvarea problemelor de zi cu zi sau în rezolvarea unor incidente, atunci când e cazul.
Nu există nici pentru că o asemenea metodă subminează practic autoritatea şefilor mai mari sau mai mici, pentru că oamenii ştiu că nimic nu mai depinde de şeful lor, care nu poate nici să-i recompenseze în vreun fel, nici să-i pedepsească atunci când e cazul (procedurile disciplinare putând fi aplicate doar în cazuri extreme, printr-o procedură extrem de greoaie şi încâlcită, care presupune mormane de documente, nervi şi timp pierdut).
Insistenţa sindicatului în păstrarea acestei metode, presupunând că e bine intenţionată, seamănă foarte mult cu ideile comuniste care au dus la dezastrul binecunoscut din trecut. Şi atunci erau destui comunişti bine intenţionaţi, care chiar credeau că metodele alea populiste, în care şefii nu contează, îi schimbă "oamenii muncii" când doresc, vor funcţiona şi va fi mai bine. Şi a ieşit un haos general şi "bunăstarea" pe care am simţit-o cu toţii (sau cei mai bătrâni dintre noi).
Drumul spre iad e pavat cu intenţii bune.
Acuma personalul TESA (nu cunosc nici o persoana din această categorie care să fie de acord cu metoda asta de avansare) cere ajutorul administraţiei (managerilor de departamente) să ne scape de regulile absurde de avansare. Am ajuns la situaţia aberantă în care angajaţii se luptă cu sindicatul, cu ajutorul administraţiei.
Aşa că sper să nu mai aveţi un cuvând de spus, având în vedere încrâncenarea cu care suţineţi aceste idei până în pânzele albe, indiferent de ce doresc salariaţii.