Culegem ce am semănat... Abia acum simţim şi noi, direct în buzunar, efectele luptei împotriva justiţiei şi a "statului paralel", şi suntem indignaţi. Câţi dintre noi ne-am indignat în toţi aceşti ani când am văzut cum politicul încearcă pe toate căile, prin paşi mai mari sau mai mici, să subordoneze justiţia? Şi mai ales câţi dintre noi au încercat să facă ceva concret? Câţi dintre noi s-au lăsat păcăliţi de propaganda posturilor de televiziune subordonate puterii?
În acest caz, este atât de evidentă nedreptatea hotărârii guvernului de a anula primele de vacanţă la mijlocul anului, când o parte din personal a beneficiat deja de aceste prime, încât este clar că sentinţa din apel se datorează fie timorării completului de judecată, căruia i-a fost teamă să confirme o soluţie împotriva unui act normativ emis de guvern, fie unor simpatii politice, fie unor presiuni din exterior. Oricare ar fi explicaţia, cel mai probabil ea se datorează influenţei politicului în justiţie, care începe să-şi facă efectele treptat, pe nesimţite.
Problema este de fapt mult mai largă, şi constă în nerespectarea dreptului constituţional de a declanşa greva. Mai precis a numeroaselor limitări ale dreptului la grevă, impuse de legislaţia în vigoare. Nu putem declanşa grevă legal dacă avem un contract colectiv în vigoare, chiar dacă acest contract nu este respectat. Nu putem face grevă revendicând anularea unui act normativ emis în mod "legal" de guvern, chiar dacă acesta anulează drepturi stabilite prin CCM în vigoare sau introduce discriminări. Şi chiar dacă ajungem la grevă, în cazul producătorilor de energie se introduc o mulţime de limitări prin lege, care anulează de facto efectele grevei (o presiune reală asupra administraţiei).
Suntem prea mici ca să putem încerca în mod eficient să rezolvăm cumva toate aceste probleme. Teoretic ele ar putea fi soluţionate la CEDO, printr-o procedură complicată şi îndelungată, dar şansele de succes depind de colaborarea între diferitele federaţii sindicale, care ar putea solicita împreună modificarea legislaţiei în sensul respectării reale a dreptului la grevă şi penalizarea statului român pentru limitarea acestor drepturi. La CEDO se poate reclama doar nerespectarea unor drepturi fundamentale, nu chestiuni punctuale cum este prima noastră de vacanţă.
Oricum, în cazul în care printr-o minune vom câştiga în primă instanţă procesul cel mare (cel cu corelarea grilei de salarizare cu salariul minim pe economie), vă recomand să nu cheltuiţi banii, să-i puneţi la bancă până se termină apelul. Returnarea unor sume foarte mari de bani va fi o mare problemă dacă câştigăm procesul şi pierdem la apel. Dar după cum merge treaba, şansele să câştigăm acolo sunt din ce în ce mai mici, pe măsură ce avansează lupta cu "statul paralel".
Legat de obţinerea în acest an a voucherelor de vacanţă, văd că forate mulţi dintre noi dorec acest lucru. Părerea mea este că nu ne avantajează în nici un fel. Voucherele presupun nişte costuri suplimentare, pentru administraţie nu contează dacă cheltuieşte bani pentru vouchere sau pentru indexări sau alte creşteri salariale. Cred că ar fi mult mai avantajos pentru noi să obţinem o indexare suplimentară (procentuală sau în sumă fixă egală pentru fiecare salariat), decât să obţinem vouchere, costurile pentru administraţie fiind aceleaşi. Din cauza inundării pieţei de turism cu vouchere, preţurile au crescut semnificativ, iar voucherele nu vor acoperi în nici un caz cheltuielile unei vacanţe cu familia, cu alte cuvinte voucherele ne vor "obliga" la cheltuieli suplimentare (cel puţin încă o dată valoarea voucherelor) ca să putem pleca în vacanţă, altfel pierdem voucherele, care nu pot fi vândute, conform legii. În plus, te obligă să petreci concediul în România, şi poate unii doreau să meargă în Bulgaria, Turcia sau Grecia, la preţ mai mic şi condiţii mai bune, iar alţii poate doreau să meargă la ţară şi să-şi repare gardul sau acoperişul casei. De fapt acesta era şi scopul voucherelor, să avantajeze firmele de turism din România, şi nu salariaţii, şi să te oblige la cheltuieli suplimentare, în afară de valoarea voucherelor.