Autor Subiect: Prime si cresteri salariale  (Citit de 5685 ori)

Offline Ng

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 3
    • Vezi Profilul
Re: Prime si cresteri salariale
« Răspuns #15 : Decembrie 30, 2018, 01:23:16 p.m. »
Referitor la povestea recenta a negocierilor privind examinarea pentru avansare:
Regulamentul de avansare prevede la art.4 cronologia evenimentelor examinarii, iar la pct.d) prevede ca diseminarea bibliografiei in teritoriu se face DUPA centralizarea cererilor de avansare, candidatii avand la dispozitie 20 de zile de pregatire. Probleme: 1) Administratia are posibilitatea sa schimbe regulile in timpul jocului stabilind complexitatea bibliografiei functie de numarul inscrisilor. 2) Timpul de 20 de zile alocat pentru parcurgerea bibliografiei, chiar respectat, este total insuficient si in viitor. Descrierea domnului Aurariu „Nebunia a inceput odata cu inscrierile, cand toata lumea a dat buluc : peste 1000 la exploatare, peste 500 la TESA. (si in continuare)” ar putea sa confirme cele 2 probleme. Aplicarea regulamentului in forma actuala creaza o situatie care nu difera in principiu de cea in care salariatul este la cheremul sefului direct, adica scapam cumva de moralitatea sefului direct care are impact izolat si depindem de cea a administratiei cu impact general. Da, sunt semnalate abuzuri pe alocuri sau chiar pe zone. Suntem nemultumiti pe buna dreptate si apelam la interventia administratiei. Aceasta ne pune la dispozitie examenul, ca metoda mai obiectiva. OK, doar ca din felul cum o face intrevedem un abuz si mai mare din care s-ar putea sa iesim mult mai sifonati.

Offline jorj

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 120
    • Vezi Profilul
Re: Prime si cresteri salariale
« Răspuns #16 : Decembrie 30, 2018, 07:47:01 p.m. »
Felicitări!
O analiză foarte lucidă a realității în care ne zbatem! Ne momesc cu zăhărelul și pe la spate ne ard cu biciul! Hidroelectrica obține an după an profituri astronomice! Măcar de-ar face investiții în sisteme energetice, dar nu! Dă profitul cu mare plăcere la guvern, alimentându-i incompetența. Ba chiar roagă acționarii să mai primească suplimentar niște bani din dividende! La fiecare ,,negociere" CCM, cu cât facem profitul mai mare, noi muncitorii, ieșim tot mai șifonați și ni se tot împuținează drepturile! Oare de ce?

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Prime si cresteri salariale
« Răspuns #17 : Decembrie 30, 2018, 11:54:26 p.m. »
Dragi colegi, La multi ani!
O parte dintre colegii muncitori din exploatare considera ca este cam mare diferenta de salarizare dintre ei si sefii de centrale care se afla pe nivelul imediat superior.  Nemultumirea este accentuata de faptul ca acesti sefi au primit salarizarea din pix, prin aplicarea mercer, fiind situati pe banda lor peste mediana, in timp ce muncitorii, tot din pix, sunt plasati pe banda lor, sub mediana, desi dupa acelasi mercer trebuiau si ei plasati peste mediana. Astfel, desi regulamentul de avansare suna bine, sansele de a ajunge sus pe banda, chiar a celor merituosi, sunt practic anulate de pasii marunti propusi prin examenele anuale de avansare, iar pensia multora bate la usa.
In mod firesc, pentru aceeasi munca, salariatii vor salarii mai mari iar administratia vrea profit mai mare.  (...)

Nu comentez acum nemultumirea privnd diferenta de salarizare sesizata de dvs., ci doar partea cu "pix"-ul, fiindca sunteti intr-o mica-mare eroare.
Niciun salariat nu a primit salariul din pix in urma aplicarii Mercer, in afara celor care au fost sub minimul benzii respective la introducerea acestui sistem. Nici o categorie de salariati nu a fost dusa peste mediana benzii si nici sub mediana, fiecare salariat a intrat in "sistem" cu salariul avut inainte (repet, cu exceptia celor aflati sub minim). Corectiile de clase din 2017 au fost facute fata de mediile existente la data respectiva (clasa medie pe functie/meserie respectiv treapta aferenta grupei de centrale), pe sistemul vechi, inainte de aplicare Mercer. Diferenta dintre sefi CHE-muncitori vine din 2007, cand a fost prima actiune de aducere la medie pe functii/meserii.

Evident, esenta oricarui sistem de salarizare este ca majoritatea ocupantilor unei meserii/functii sa se plaseze in jurul medianei intervalului de salarizare stabilit pentru functia/meseria respectiva (daca merita, firesc), debutantii sa plece de la minim (si sa raman acolo, daca nu performeaza) iar "profesorii" (cei mai buni, nu neaparat cei mai vechi) sa tinda spre maxim.
Fiindca nivelul de salarizare pentru muncitori a fost destul de scazut, in primele benzi salariatii sunt (majoritar) mult sub mediana. In urmatoarele benzi, salariatii respectivi sunt aproape de mediana. Asta inseamna ca primii au posiblitatea teoretica sa creasca mai mult iar ceilalti, mai putin, de acum inainte.

De aici incolo ... intr-adevar, totul este supus criticilor si perfectionarii.
Oricare metoda de avansare are parti bune si parti proaste, asa cum am spus si eu si ati sesizat si dvs.

Offline carcotasul

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 149
    • Vezi Profilul
Re: Prime si cresteri salariale
« Răspuns #18 : Decembrie 31, 2018, 07:05:50 a.m. »
    Scopul Mercer a fost bine definit in sensul largirii benzilor superioare, ale celor aflati cu clasele la maxim din pix si nicidecum pentru muncitori care mai puteau primi lejer 5-6 clase. Sa ne bucuram ca avem posibilitatea teoretica de a ne creste nivelul de salarizare. Tare m-as bucura sa-i vad pe cei din benzile superioare ce note ar lua daca ar primi aceleasi subiecte din stufoasa tematica intocmita pentru muncitori. Deocamdata s-a aplicat metoda sacosa prin care depinzi de un sef numit cu delegatie in peste 60% din cazuri si care sta asa de ani de zile contrar codului muncii care spune ca imputernicirea se poate face pe o perioada de maximum 6 luni.

Offline carcotasul

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 149
    • Vezi Profilul
Re: Prime si cresteri salariale
« Răspuns #19 : Ianuarie 04, 2019, 11:31:50 p.m. »
                                      Art.4.45 C.C.M. 2018-2019
  (1) Prin exceptie,pentru functiile de conducere,pana la ocuparea pe baza de concurs a posturilor vacante,dar nu mai mult de 4 luni,cei in drept pot numi in aceste posturi,cu salariu corespunzator,un inlocuitor cu delegatie. Daca urmare a concursului persoana delegata pe post este titularizata,perioada delegatiei se considera ca facand parte din perioada de proba.

  Nu este o ineptie procentul de peste 60% al sefilor numiti cu delegatie din postarea anterioara. Cunosc o uzina in care procentul este fix 75% (din 8 sefi CHE 6 sunt numiti cu delegatie) si la unii cele 4 luni au devenit deceniu sau se apropie. Cum s-au putut prelungi atat de mult aceste delegatii ? Ce parere aveti despre aceste ilegalitati d-le presedinte ?


« Ultima Modificare: Ianuarie 04, 2019, 11:36:02 p.m. de carcotasul »

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Prime si cresteri salariale
« Răspuns #20 : Ianuarie 06, 2019, 09:59:06 p.m. »
Fiindca discutia pe subiect "sefi CHE numiti cu delegatie" duce nicaieri, am mutat aceste ultime mesaje in "carantina", la pastrare.
Domnule "carcotas", daca aveti de gand sa spuneti ceva concret, folositi adresa mea de e-mail.
Daca nu, lasati-ma/ne.