As putea fi acuzat de lipsa de patriotism,de respect pentru actul unirii,fata de cei care l-au infaptuit acum o suta de ani sau chiar de atitudine antiromaneasca.Sunt convins ca lista de acuzatii ce mi s-ar putea aduce ar fi mai extinsa sau redusa in functie de subiectivismul sau obiectivismul fiecaruia.Ar fi o eroare insa caci eu vreau doar sa fac unele observatii obiective.Am urmarit transmisiunea televizata a sarbatoririi Unirii de la Alba Iulia unde pe un frig strasnic parinti si copii fluturau stegulete tricolore cu mainile inghetate catre militarii intepeniti in salut spre oficialitati.Ma incearca un regret ca sarbatorirea zilei nationale a fost fixata intr-o perioada a anului preponderent friguroasa,de parca nu am fi avut in istorie si alte evenimente importante,dar petrecute pe o vreme ceva mai blanda.Curios sa vad ce tari pereche avem pe glob am gasit doar Republica Centrafricana sarbatorindu-si aniversarea republicii.La ei e bine:in slapi si tricou te poti bucura de soarele care e la fel de sus tot timpul anului.Tarile cu traditie statala indelungata si-au fixat date ale zilelor nationale pe timp de vara,cel mult de toamna(ex.Italia-2.06,Anglia-10.06,Rusia-12.06,Canada-1.07,SUA-4.07,Franta-14.07,China-1.10,Germania-3.10,Spania-12.10,ș.a.),sau mijloc de primavara.Ca eveniment important care sa merite titulatura de zi nationala,in perioada interbelica a fost aleasa data de 10 mai,din anul 1877,cand Romania si-a declarat independenta fata de Imperiul Otoman,devenind stat suveran.Trecuta fu Revolutia si cei alesi pe spranceana sa studieze istoria plina in evenimente si pusi sa indentifice o zi cu insemnatate istorica demna de o zi nationala nu au vrut sa continue traditia monarhista.Vorba aceea:la oameni noi trebuie obiceiuri noi.De aproape treizeci de ani statul roman ramane indiferent la tot acest chin la care isi supune an de an propriul popor mult prea supus.