Subiect 1 : Neparticipare la profit a salariatilor aflati in incapacitate de munca.
Incapacitatea de munca este incapacitate, indiferent de caracterul voit sau ne-voit.
Pe perioada respectiva, persoana in cauza nu isi aduce aportul in societate.
Perioada respectiva nu este vechime in munca, nu se platesc contributii, CIM-ul este suspendat.
Sarcinile sunt preluate de alte persoane, care muncesc suplimentar.
In conditii stabilite prin CCM, salariatul in incapacitate de munca beneficiaza de unele compensatii banesti, suplimentare indemnizatiei stabilite de lege.
Subiect 2 : Neparticipare la profit a fostilor salariati pensionati incepand cu decembrie 2017.
Care este diferenta intre cei pensionati incepand cu decembrie si cei pensionati pana in decembrie 2017 ?!
Care este diferenta intre cei pensionati si cei plecati din unitate prin concediere, acordul partilor sau deces ?!
Sa zicem ca noi nu am procedat corect, dar dvs. ce motiv aveti sa-i excludeti pe unii ?
OG 64 se refera la salariati, nu la fosti salariati.
Am analizat, am interpretat si am ales, in comisie mixta, sa ne referim la salariatii activi la 01.06.2018, care au muncit efectiv cel putin 6 luni in 2017.
Poate nu e judecata cea mai buna, poate o revizuim la anul, vom vedea.
Alte societati, de ex. Nuclearelectrica, acorda particpatia la profit salariatilor activi la data platii efective.
Asa au judecat ei.
Subiect 3 : Repartizarea nu se face dupa salariile sefilor.
Se face dupa sume medii calculate pe categorii de salariati.
Pentru comparatie, exemple de la alte societati :
Romgaz - repartizare direct proportionala cu salariul de baza al fiecarui salariat (diferente intre salariati de pe acelasi post, in avantaj cei cu salarii mari)
Transelectrica - sindicatul intervine doar in repartizarea fondului pe filiale; in teritoriu, repartizare efectiva se face dupa reguli locale, in general functie de salariul fiecaruia (metoda mai mult sau mai putin subiectiva, functie de regulile locului)
Nuclearelectrica - sistemul lor de salarizare stabileste o marja de puncte pentru fiecare functie/meserie din nomenclator iar suma aferenta punctului de salarizare este negociata de sindicat-administratie; repartizarea profitului s-a facut, pana acum, pe "puncte" de salarizare : practic, tot proportional cu salariul, dar se apropie de metoda noastra, fiindca punctele se stabilesc pe categorii de salariati.
Din pacate, nu am gasit un precedent in sensul dorit, adica vreo societate de profil care sa repartizeze suma egala la toti salariatii.