Greva Romatsa, daca tot vorbim de altii :
- CCM incetat incepand cu 01.09.2016
- negocieri incepute anterior
- semnaturi pentru greva stranse in noiembrie 2016
- negocieri continue
- lista de 50 revendicari, legate nu de salarizare, ci de iminenta falimentului (conform declaratii lideri)
- fara plan de managemment si fara buget, la ora actuala
- declansare conflict colectiv de munca, la inceputul lunii mai (?), conform legii, deoarece nu exista CCM in vigoare si revendicarile nu au fost solutionate favorabil
- greva de avertisment pe 12 mai
- greva generala pe 30 mai, suspendata dupa cateva ore
- greva contestata in instanta, contestatie respinsa de prima instanta, cu drept de apel
- negocierile continua
Observatii :
- Desi au semnat ca participa la greva peste 50% din salariati, conform legii, peste 70% nu au intrerupt lucrul niciodata
- Pe durata grevei de azi, o terta entitate (EUROCONTROL) a hotarat care zboruri "zboara" si care nu; treimea NU a fost dirijata nici de administratie, nici de sindicat
Intrebari :
- Au parcurs pasii legali ?
- Au facut tot ce se putea pentru a nu declansa greva generala si pentru a o mentine cat mai putin timp ?
Raspundeti cu da sau nu, ca la sondaj.
Nu comentam in cat timp au facut acesti pasi si ce drepturi salariale au avut fara CCM, raportat la total drepturi.
Hidroserv 2015 :
- CCM-uri expirate la nivelul fostelor filiale, fara CCM incheiat la nivel de unitate (Hidroserv unic, dupa fuziunea filialelor)
- negocieri in curs, de multa vreme, contradictii majore intre revendicarii si oferta administratiei
- peste o suta de salariati de la sucursala Valcea au intrerupt spontan lucrul si au ramas in curtea unitatii, intr-o dupa amiaza
- fara declarare conflict colectiv de munca, far inregistrare conflict la ITM, fara greva de avertisment
- protest reluat mai multe zile la rand
Rezultat : aprox 40 salariatii concediati disciplinar.
Hidroelectrica :
- aprox 6450 MW putere instalata
- aprox 2250 MW pe hidro din aprox 6400 MW total, la ora prezentei, calculati cat inseamna
- o eventuala treime ar stabili-o (probabil) Dispecerul National
- spre deosebire de zboruri aeriene programate, consumul de energie poate fi doar estimat
Intrebari :
- ce face dispecerul de sucursala cand suna DET si spune "notificare : + 70 MW la CHE x " ?
- ce face electricianul sef tura cand suna dispecerul de sucursala si spune "conecteaza si incarca la x MW ?"
Eu stiu raspunsul si imi asum si actiunea.
Discutam cand aveti si dvs. raspunsuri la aceste intrebari si vi le asumati.
Intrebari suplimentare :
- cati din cei care doriti o greva, ACUM (indiferent de conditii, dar protejati de anonimatulu acestui forum) ati participat la pichetarea din 20 mai 2013, inainte de valul 2 de disponibilizari, cand eram cu sabia deasupra capului ?
- ce reactie ati avut cand liderul Hidrosind a expus public unele din problemele majore cu care se confrunta Hidroelectrica (investitii, mentenanta, listare la bursa, eternul provizorat al conducerii, restructurare haotica, etc.) ?
- cat de vandut sau de las este liderul de sindicat care formuleaza plangere penala impotriva conducerii unitatii pentru abuz in serviciu, gestiune frauduloasa, desurnare de fonduri, s.a. ?
- cat de vandut sau de las este liderul de sindicat care da in judecata conducerea si solicita inapoierea sumelor incasate prin depasirea nelegala a limitelor de salarizare si acordarea nelegala de prime ?
- cat de vandut sau de las este liderul de sindicat care nu accepta o crestere medie de salarii de 12-13%, conditionata stiti bine cum, oferita dupa ce in urma cu 2 luni oferta era zero barat, pentru ca o considera bataie de joc ?
Cati dintre voi aveti curajul sa dati un telefon, macar de pe nr. ascuns, sa stam de vorba omeneste ?
Despre asumarea identitatii, nu am eu curajul sa deschid gura ...
0730009163.