Cateva raspunsuri :
Buget - nicio societate din subordinea Ministerului Energiei nu are buget aprobat la caeasta ora. Problema inechitatilor salariale este cunoscuta la minister, si de actualul si de fostul ministru. Este cunoscuta si actiunea in instanta privind grila de salarizare. Este cunoscuta si varianta administratiei de sistem de salarizare. Sunt cunoscute si primele/depasirile de clase ale managerilor ...
Inechitati salariale - au trecut 7 ani de la ultima reglare de clase, nu jumatate de an (Jack).
A venit forta majora si apoi insolventa si am ramas care cu ce am avut.
A venit administratia si a fortat alt sistem de salarizare, inca din 2013.
De vina sunt eu, fiindca m-am opus si fiindca am scos pe masa toate derapajele.
Daca nu o faceam, nu le stiati.
Daca nu aveati unde sa le comentati, stateati cu jugul pe gat ca si pana acum un an jumate.
Da, subordonatii mei si ceilalti muncitori din Caransebes au (majoritatea) salarii mai bune decat altii de teapa lor fiindca in 2007 si 2010 m-am zbatut pentru ei, atunci cand reglarile de clase s-au facut cu liderii la masa, fiecare la el acasa. Cei care au venit dupa 2012 au, ca si in restul tarii, salarii mai mici decat colegii lor, fiindca s-au semnat direct la Bucuresti. Totusi, sunt mai mari decat in alte sucursale, fiindca nu au semnat ca primarii. Oare de ce ?!
Etape eliminare inechitati, asa cum am scris in CCM :
etapa 1 - identificare inechitati, realizata
etapa 2 - prevederea sumelor necesare in BVC, realizata
etapa 3 - aprobare BVC, realizata la nivel Hidroelectrica, in curs de aprobare la ministere (Energie, Munca, Finante)
etapa 4 - intocmire liste si aprobare de catre Directorat, dupa aprobare BVC - in asteptare.
Vom avea ce discuta dupa ce vine bugetul, fiindca aplicarea corectiilor si indexarii va fi conditionata de acceptare sistem salarizare Mercer.
Atunci veti da cu semnatura daca doriti sau nu clase (doar unii) si 6%(toti) + Mercer sau nu. Repet, cu semnatura si nume, nu cu pseudonime.
Conflictul de munca si greva - degeaba vorbim daca nu gandim, fara suparare.
Vorbiti de greve si conflicte la alte societati dar fara sa luati in seama amanuntele si sa realizati care este diferenta dintre situatii.
V-am explicat pasii care trebuie parcursi pana la greva, nu o fac din nou.
V-am explicat si pasii de parcurs pana la declansarea conflictului colectiv de munca, dar nu vreti sa luati in seama ce va spun, unii dintre dvs.
Daca nu vreti sau nu puteti sa credeti ce spun eu, macar cititi care sunt conditiile respective, aveti legile la dispozitie.
Daca nu aveti rabdare sa le cititi pe de-a'ntregul, mergeti la avocatii pe care ii ridicati atat de mult in slavi si cereti-le punct de vedere, scris.
Eu am consultat avocati si indraznesc sa spun ca stiu despre ce vorbesc.
Risc si strategie - o parte dintre dvs. afirma ca era mai bine fara CCM decat cu asemenea CCM.
Daca aveti un loc de munca sigur, pot sa va cred.
Cei care sunteti intr-o centrala care ramane fara 1-2 posturi in secunda unu dupa disparitia din CCM a Normativului de personal de exploatare, spuneti altfel.
Intre riscul de a fi injurat (pe nedrept) de o parte mai mica sau mai mare a salariatilor pentru un CCM prost si riscul de a fi injurat pe bune de cateva sute de salariati care ar fi ramas fara loc de munca in ianuarie 2017 si alte cateva sute pana la sfarsitul anului, am ales prima varianta.
Pentru mine personal, declansarea unui conflict in ianuarie 2017, cu sanse de 95% sa fie respins de ITM si apoi anulat in instanta, ar fi fost cea mai buna lovitura de imagine : as fi fost un "erou" care a intors SEN-ul cu sinusoida-n sus si nu as fi avut nimic de suferit in plan profesional personal, fiindca postul meu de sef de centrala cu 3 locuri de munca si 25 de oameni in subordine nu ar fi disparut.
Dar altele, multe ?!
Stiu foarte bine ce mi-am asumat.
Ar fi trebuit sa intelegeti asta pana acum.
Cei care (se) intreaba daca mi-e frica de administratie sau daca fac doar miscari de fatada sunt din alt film.
Nemultumirile fata de lideri, vicelideri, lideri de grupa - au ajuns la nivelul si stilul de nemultumire tipic romaneasca, cand treaba nu merge bine, toti sunt corupti, toti sunt lasi, toti sunt incapabili, nu ai pe cine sa te bazezi fiindca sunt toti la fel. Aceeasi idee, la alta scara, pe care o avem fata de parlamentari, de ex.
Dar, ca si la Parlament, comportamentul si lipsa de implicare este acelasi si este relevat cel mai bine de prezenta la vot.
Ca sa rupem odata pisica pe acest subiect, va spun doar atat : aceia dintre dvs. care sunteti nemultumiti de activitatea liderilor vostri, implicati-va.
Majoritatea statutelor departamentelor sunt suficient de permisive in ceea ce priveste alegerea liderilor de grupa.
Daca aveti ceva de spus in sindicat, daca aveti o influenta asupra colegilor din colectiv, daca sunteti oameni seriosi, buni profesionisti si bine intentionati, asa cum rezulta sau doriti dvs. sa rezulte din afirmatiile dvs., intrati in structurile de conducere sindicala locale. Implicati-va, strangeti oamenii pe langa voi, mobilizati-i mai bine decat in prezent, suportati la randul vostru injuraturi (fiindca vor veni), sacrificati-va timpul liber si familia, luati-va in clont cu administratia, etc. Obtineti rezultate si dupa aceea veniti la mine sau la cine o mai fi lider sa cereti mai mult.
Nimic nu se rezolva de la sine.
Niciun sindicat nu sta intr-un lider, nici in 15 lideri locali.
De asemenea, munca sindicala nu se face pe forum, sub pseudonim.
Pe forum se informeaza, se discuta si se schimba opinii, de preferat fiind ca fiecare participant sa mai asculte si ce spun ceilalti.