Am sa te rog sa ma ajuti sa fac un calcul, de fapt am sa solicit si ajutorul domnului Sindicalist, domnului Oracol, domnului Danyell722, domnului Jorj, domnului Mircea, domnului Un TESA, cipcip, fanfannn, el suparat, unclean, Rami, Legea lui Ohm,dar si a celorlalti colegi care au o opinie!
Este vorba de cele 15 min. nenesare predarii-preluarii seviciului de tura, care sunt trecute in fisa postului ca obligatie. Luam in considerare ca suntem 2000 de salariati care efectuam serviciul de tura. Fiecare salariat acumuleaza in decursul unui an un nr. de 5 zile pe care, in conformitate cu legislatia in vigoare, ar trebui sa le poata recupera sau, daca acest lucru nu este posibil, ar trebui platite.
Calculul este relativ simplu: pentru o tură de 8 ore, schimbul de tură adaugă 15/(8x60)=3% la timpul de lucru, iar pentru o tură de 12 ore, schimbul de tură adaugă 15/(12x60)=2% la timpul de lucru.
Deci, suma totală cuvenită pentru plata schimbului de tură ar fi echivalentă cu 3% din fondul de salarii al personalului care lucrează în ture de 8 ore şi respectiv de 2% din fondul de salarii al presonalului care lucrează în ture de 12 ore.
Din câte ştiu (poate greşesc), în opinia administraţiei aceste 15 minute dedicate schimbului de tură sunt prevăzute în durata normală a timpului de lucru pentru personalul de tură, aşa încât salariul prevăzut în CIM + sporurile prevăzute în CCM includ şi plata timpului aferent acestui schimb. Din acest motiv administraţia nu consideră că aceste 15 minute reprezintă timp de lucru suplimentar, care ar trebui retribuit separat. Asta cu atât mai mult cu cât personalul de tură avea până anul trecut un număr de trepte de salarizare mai mare decât personalul TESA sau cel care lucrează la program de zi, o treaptă şi jumătate în plus fiind suficientă pentru a acoperi acest 3% timp suplimentar de lucru.
Acest timp alocat schimbului de tură era prevăzut şi pe vremea lui Ceauşescu, şi din câte ştiu nu era plătit suplimentar nici atunci.
Va fi foarte greu de obţinut un spor de 3% la salariu pentru personalul de tură la 8 ore (şi respectiv un spor de 2% pentru cei care fac tură la 12 ore) dedicat timpului de schimb tură, din motivele expuse mai sus. Suplimentar pot apare şi următoarele întrebări, dacă acest timp de 15 minute ar fi trecut separat în pontaj:
- ce facem cu personalul TESA din centrale care aşteaptă şi el 15 minute în staţia de autobuz (acolo unde există transport în comun), având în vedere că programul autobuzului a fost negociat cu firma de transport aşa încât să aştepte schimbarea turei?
- ce facem cu personalul TESA din sediul sucursalei/uzinei care nu pleacă acasă fix la ora 16:00, fiind foarte multe zile în care mai întârzie la lucru 15-30 minute sau chiar mai mult (dacă sunt şedinţe care se prelungesc peste program)?
- pentru personalul TESA, cine are tupeul să facă o Notă de chemare la ore suplimentare pentru 15-30 minute petrecute suplimentar la servici în unele zile, având în vedere că Notele de chemare se trimit la semnat la directorat, la Bucureşti?
- cum s-ar putea trece în pontaj sferturi de oră (sau minute lucrate) în condiţiile în care pontajul conţine numai ore lucrate, iar calculul final în bazele de date SAP se face numai după un număr întreg de ore, nu se poate lucra cu fracţiuni de oră?
După cum vedeţi, ar fi destul de complicat să fie retribuit separat şi suplimentar acest timp de lucru. În cazul celor din tură s-ar putea aplica teoretic un spor de 3% sau 2%, funcţie de durata turei, dar cu personalul de zi, care lucrează şi el frecvent (deşi nu sistematic) un anumit timp, mai mare sau mai mic, peste program, ce facem? Sau ei nu merită?
Cine verifică în detaliu exact câte minute a stat fiecare peste program, iar în cazul turei ce facem în cazurile în care acest schimb de tură nu se respectă (situaţii care nu sunt foarte rare), şi schimbul de tură se face pe coridor, în 10 secunde, cu geanta în mână?
Părerea mea este că aceste perioade foarte scurte de lucru peste program ar fi extrem de greu de plătit, ar ridica probleme logistice serioase şi nu ar fi fezabilă.
S-ar putea cel mult negocia un mic spor de 2-3% pentru personalul de tură (neglijând personalul de zi sau TESA) la următorul CCM, cel actual fiind deja semnat, dar nu cred că efortul ar fi justificat, e mai simplu să se aplice o indexare uşor mărită.
Nu uitaţi că la bugetari guvernul a decis că suma tuturor sporurilor nu poate depăşi 30%, ce facem dacă mâine decide guvernul că şi companiile de stat se supun acestei reguli? De asta era bine să introducem în salariu cât mai multe sporuri, dar din păcate CS nu a fost de acord.
Citat din art.25 din Legea 153/2017 (legea salarizării unitare):„Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”.Noi putem avea sporuri cumulate care depăşesc cu mult această valoare de 30%:
25% vechime + 10% fidelitate + aprox. 35% tură (noapte+zile libere şi sărbători) + 30% izolare = 100%, la care se adaugă adaosurile de Paşte, sf.Ilie, Crăciun şi bonurile de masă.
Deci putem avea probleme infinit mai mari decât plata celor 15 minute schimb de tură.
Mai bine ne concentrăm pe probleme mai importante, să nu ajungem să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor.