Inechitati salariale :
- Comisia mixta s-a intrunit in data de 18 august
- A fost finalizata analiza inechitatilor salariale pentru personalul de exploatare
- A fost intocmita si semnata lista finala cu avansarile propuse, la clasa medie si treapta stabilita conform ierarhizarii centralelor/barajelor/statiilor, pentru fiecare functie/meserie, cu incadrarea in BVC prevazut pentru acest capitol
- Comisia a inaintat propunerile catre Directorat, spre aprobare, conform prevederi CCM in vigoare
- Pentru personalul TESA, analiza NU a fost finalizata, deoarece managerii de departamente/directorii de directie nu au avut o abordare comuna referitor la ceea ce inseamna “inechitate” salariala la nivelul personalului TESA
- Comisia mixta se va intruni in data de 25 august, speram ca pana atunci sa se clarifice lucrurile pe partea administratiei si sa inchidem si acest subiect.
Negocierea CCM 2018 :
Comisia de negociere s-a intrunit in data de 17 august. In urma propunerii de CCM inaintata de Hidroelectrica, pe care ati vazut-o cu totii, Hidrosind a formulat cateva intrebari, pentru a stabili cadrul general al negocierilor :
1. Care este planul de management al resurselor umane propus de Hidroelectrica, inclusiv masurile de atragere si mentinere a fortei de munca in societate ?
2. Care sunt masurile de protectie sociala propuse de administratie prin noul CCM, suplimentar celor garantate de legislatia in vigoare ?
3. Care sunt masurile de imbunatatire a conditiilor de munca si cele de mentinere/refacere a capacitatii de munca pentru angajatii Hidroelectrica, propuse de administratie prin noul CCM ?
4. Care este politica salariala a Hidroelectrica, pe termen mediu, raportata la angajatii din sistemul de producere, transport si distributie a energiei electrice din Sistemul Energetic National si, eventual, sectorul energetic European ?
5. Care este politica salariala a Hidroelectrica, pe termen mediu, raportata la angajatii din economia Romaniei si, in special, fata de angajatii din sectorul bugetar ?
6. Care este cresterea salariala propusa si garantata de noul CCM, incluzand noul sistem de salarizare propus de adminsitratie ?
7. In viziunea Hidroelectrica, in conditiile aplicarii CCM-ului propus, care este rolul Sindicatului ca partener de dialog social ?
Intrebarile nu sunt retorice si nici goale de continut, dorim ca administratia sa-si clarifice pozitia.
Cateva raspunsuri concrete ar oferi un climat normal de negociere, macar pentru inceput.
In partea a doua a sedintei, au fost discutate cateva din principiile generale ale sistemului de salarizare Mercer propus de administratie :
1. Studiul de piata, care cuprinde aprox. 200 de firme, din care doar 8% sunt din sectorul asa-zis energetic, fapt care genereaza o baza de comparatie nerelevanta, in dezavantajul salariatilor.
Subiectul ramane deschis, administratia va cere precizari echipei Mercer, suntem curiosi daca, dupa 4 ani de discutii, se va imbunatati ceva.
2. Metodologia de calcul a punctajului pentru fecare functie/meserie (PC = Position Class) : in sistemul Mercer, evaluarea posturilor se face functie de 5 factori (impact, comunicare, inovatie, cunostinte, risc), din care factorul RISC nu este punctat daca la locurile de munca sunt indeplinite standardele internationale referitoare la conditiile de munca.
Plecand de la ipoteza adminsitratiei potrivit careia in Hidroelectrica sunt conditii normale de munca, toate functile/meseriile de exploatare sunt evaluate fara acest factor. Hidrosind a precizat ca, prin CCM in vigoare, in Hidroelectrica sunt recunoscute conditiile de munca altfel decat normale, chiar grila de salarizare fiind construita astfel incat sa fie recunoscute (prin treptele de salarizare) fostele sporuri acordate pentru conditii grele, nocive, vatamatoare, periculoase si subteran. Si pentru acest subiect (evaluarea riscului) vor fi purtate discutii cu reprezentantii Mercer.
3. Echitatea interna, referitor la modul de incadrare in grila Mercer a noilor salarii : pentru fiecare banda salariala, s-a simulat incadrarea in noua grila (Mercer) a unui/unor salariati aflati in momentul de fata la limita maxima a grilei de salarizare actuale. Pe propunerea administratiei (cu prima de vacanta eliminata si cu indexare de 6% respectiv cu introducerea in salariul de baza a sporurilor/adaosurilor mentionate in propunerea Hidroelectrica), s-a calculat noul salariu de baza astfel incat venitul total actual sa se pastreze. Concluziile au fost conform celor precizate de la bun inceput de Hidrosind :
- pentru meseriile/functiile de executie, salariatii care se regasesc in prezent la maxim vor fi si in noua grila de salarizare tot la maxim sau chiar peste, adica cu posibilitatea evolutiei ulterioare doar in cazul promovarii pe un post superior
- pentru functiile de conducere, salariatii aflati la maxim in prezent vor fi incadrati intre minim si mediu pe noua grila, ceea ce le ofera posibilitatea cresterii substantiale a salariilor (pentru ultimele benzi aproape dublu) fara promovare.
Administratia va trebui sa raspunda si la aceasta dilema : pentru cine bat clopotele, Mitica ?!
Urmatoarea sedinta a comisiei de negociere va fi pe data de 24 august.
Voi reveni cu noutati, atunci cand vor fi.