Dragi colegi, La multi ani!
O parte dintre colegii muncitori din exploatare considera ca este cam mare diferenta de salarizare dintre ei si sefii de centrale care se afla pe nivelul imediat superior. Nemultumirea este accentuata de faptul ca acesti sefi au primit salarizarea din pix, prin aplicarea mercer, fiind situati pe banda lor peste mediana, in timp ce muncitorii, tot din pix, sunt plasati pe banda lor, sub mediana, desi dupa acelasi mercer trebuiau si ei plasati peste mediana. Astfel, desi regulamentul de avansare suna bine, sansele de a ajunge sus pe banda, chiar a celor merituosi, sunt practic anulate de pasii marunti propusi prin examenele anuale de avansare, iar pensia multora bate la usa.
In mod firesc, pentru aceeasi munca, salariatii vor salarii mai mari iar administratia vrea profit mai mare. (...)
Nu comentez acum nemultumirea privnd diferenta de salarizare sesizata de dvs., ci doar partea cu "pix"-ul, fiindca sunteti intr-o mica-mare eroare.
Niciun salariat nu a primit salariul din pix in urma aplicarii Mercer, in afara celor care au fost sub minimul benzii respective la introducerea acestui sistem. Nici o categorie de salariati nu a fost dusa peste mediana benzii si nici sub mediana, fiecare salariat a intrat in "sistem" cu salariul avut inainte (repet, cu exceptia celor aflati sub minim). Corectiile de clase din 2017 au fost facute fata de mediile existente la data respectiva (clasa medie pe functie/meserie respectiv treapta aferenta grupei de centrale), pe sistemul vechi, inainte de aplicare Mercer. Diferenta dintre sefi CHE-muncitori vine din 2007, cand a fost prima actiune de aducere la medie pe functii/meserii.
Evident, esenta oricarui sistem de salarizare este ca majoritatea ocupantilor unei meserii/functii sa se plaseze in jurul medianei intervalului de salarizare stabilit pentru functia/meseria respectiva (daca merita, firesc), debutantii sa plece de la minim (si sa raman acolo, daca nu performeaza) iar "profesorii" (cei mai buni, nu neaparat cei mai vechi) sa tinda spre maxim.
Fiindca nivelul de salarizare pentru muncitori a fost destul de scazut, in primele benzi salariatii sunt (majoritar) mult sub mediana. In urmatoarele benzi, salariatii respectivi sunt aproape de mediana. Asta inseamna ca primii au posiblitatea teoretica sa creasca mai mult iar ceilalti, mai putin, de acum inainte.
De aici incolo ... intr-adevar, totul este supus criticilor si perfectionarii.
Oricare metoda de avansare are parti bune si parti proaste, asa cum am spus si eu si ati sesizat si dvs.