Autor Subiect: Record după record, iar noi......  (Citit de 2777 ori)

Offline Ardelean

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 40
    • Vezi Profilul
Record după record, iar noi......
« : Martie 22, 2017, 06:27:26 a.m. »
    Compania de stat Hidroelectrica a avut un început de an excepţional, realizând, în primele două luni, un profit brut de 370 de milioane de lei (81,3 milioane de euro), la afaceri de 614 milioane de lei (131 de milioane de euro), adică a lucrat la o marjă de 60%. Profitul net în această perioadă este de 57 de milioane de euro.
Rezultatul din primele două luni 2017 este cel mai bun din istoria companiei, de la înfiinţare şi până în prezent. Pentru a fi mai clar, trebuie precizat că profitul brut din ianuarie şi februarie este mai mare decât cel realizat în primul trimestru al anului trecut (350 de milioane de lei) şi aproape la fel de mare ca precedentul record al Hidroelectrica, 405 milioane lei brut la primul trimestru 2015. De altfel, predicţiile conducerii societăţii pentru ianuarie – martie 2017 arată că profitul brut va depăşi 450 de milioane de lei, apropiindu-se de 500 de milioane de lei, adică circa 110 milioane de euro (peste 80 de milioane de euro net), la o producţie de aproximativ 3,5 TWh.
Datele ne-au fost furnizate de directorul Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, care ni le-a şi detaliat. “În ianuarie, producţie de 1,11 TWh, cifră de afaceri de 363 de milioane de lei şi profit brut 243 milioane de lei. În februarie, producţie 1,065 TWh, cifră de afaceri de 251 de milioane de lei şi profit brut de 127 de milioane de lei. Pentru martie, previzionăm o producţie de 1,5 TWh, dar cifra de afaceri şi profitul este încă timpuriu de estimat precis. În mod clar, vom realiza peste 80 de milioane de lei, poate chiar 100 de milioane”, a arătat Agliceru.
Potrivit acestuia, rezultatele Hidroelectrica se datorează şi unei conjuncturi favorabile de piaţă, pentru că producţia nu este deloc mare pentru prima parte a anului, dar şi “prudenţei”. “În septembrie 2016, am achiziţionat 0,3 TWh din piaţă , pentru servicii de sistem. Sigur, i-am vândut în ianuarie şi februarie, la alte preţuri de piaţă, pentru că obligaţia noastră este să ne maximizăm profitul”, spune directorul Hidroelectrica.
În primele două luni ale anului, preţul energiei de pe bursă a “explodat”. Faţă de anii anteriori, preţurile de tranzacţionare au urcat şi de patru ori, înregistrându-se şi un record istoric de preţ de 680 de lei/MWh. În decembrie, cu o lună înainte, preţurile de pe PZU (Piaţa Zilei Următoare) erau, în medie, de circa 180 - 200 de lei/MWh. Motivul acestei “explozii” de preţ au fost temperaturile extrem de scăzute din România şi o penurie de energie în piaţa regională, bursa din România fiind conectată cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia. Acest factor s-a coroborat cu alţi doi, anumite declaraţii alarmiste ale oficialilor, în frunte cu ministrul Energiei Toma Petcu, care declarau alarmist că suntem în criză energetică iminentă, şi speculaţii nereuşite ale traderilor, totul ducând la o situaţie în care multe firme au fost în imposibilitatea de a-şi mai onora contractele. De altfel, din acest motiv, companii importante precum Transenergo sau Arelco şi-au pierdut licenţa de furnizare energie şi au intrat în insolvenţă.
Marii câştigători ai crizei de început de an au fost producătorii de energie, în frunte cu Hidroelectrica, care au speculat preţurile uriaşe de piaţă, maximizându-şi profiturile.
Record după record, doborâte
Hidroelectrica a încheiat anul 2016 cu un profit net de aproximativ 1 miliard de lei (brut – 1,5 miliarde de lei), la afaceri de 3,2 miliarde lei. La aceste rezultate, cele mai bune din istoria sa, Hidroelectrica a devenit cea mai valoroasă companie a statului român, peste Romgaz, fostul deţinător al poziţiei fruntaşe, care a avut un 2016 slab. Producţia de energie realizată de Hidroelectrica, anul trecut, a fost de 17,2 TWh, de asemenea unul dintre cele mai bune rezultate de după Revoluţie.
În 2015 şi 2014, de asemenea ani buni pentru companie, profitul brut nu a depăşit 1,2 miliarde de lei“Hidroelectrica este cel mai important activ al statului român. Ea are acum o valoare de piaţă de peste 3 miliarde de euro. După ce se va lista la bursă, valoarea ei va urca la 5 miliarde de euro. Are cash de 500 de milioane de euro, din care 400 de milioane de euro sunt depozite la bănci, care produc anual, din dobânzi, alţi 8 milioane de euro, cât profitul CEC”, preciza Remus Borza, administrator judiciar, până în iunie 2016, al companiei.
În 2012, din cauza poverii contractelor cu “băieţii deştepţi” din energie, când compania era nevoită să vândă current sub costurile de producţie, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, cu datorii de peste 1 miliard de euro. Administratorul judiciar Euro Insol a denunţat toate contractele păguboase şi a restructurat compania, astfel că, incepând chiar cu anul următor, Hidroelectrica a intrat pe profit. Ieşirea din insolvenţă a fost în iunie 2016. De la momentul 2012 şi până în prezent, Hidroelectrica a contabilizat profituri de circa 1 miliard de euro.
Hidroelectrica deţine o putere instalată de circa 6.000 de MW în hidrocentrale şi acoperă, în mod uzual, circa o treime din producţia naţională de energie. În acest an, compania ar urma să se listeze la bursă, atât la Londra cât şi la Bucureşti, aşteptările fiind ca această listare să fie cea mai de succes din istoria României, chiar peste cea a Romgaz.

rami

  • Vizitator
Re: Record după record, iar noi......
« Răspuns #1 : Martie 22, 2017, 07:10:08 a.m. »
Nu sunt de acord cu sistemul Mercer.