Constatari :
- pareri pro si contra, este firesc
- exprimari de toate felurile
- unele mesaje nu-si au locul aici, am mutat in carantina (ca tot e la moda) un mesaj al lui Theophilus
- noul venit printre membri, "Jhon" Doe (l-am scris pe John asa cum s-a botezat singur) incearca sa se inregistreze si cu un alt nickname, asa ca va ramane spectator
- un centralist care apeleaza la sindicat in particular, atunci cand are nevoi personale, combate frumos impotriva sindicatului sub anonimat
- un alt domn indeamna la unitate, dar nu spune clar in ce mod sa fim uniti, acasa sau izolati preventiv la locul de munca ?
- discutia despre izolare a ajuns, dirijata intr-un mod anume, la acelasi final : sindicatul e de vina
Oare de ce combateti (unii) doar de dragul verbului ?
Izolarea preventiva la locul de munca este necesara, in cazul unitatilor sistemului energetic.
Izolarea la domiciliu este nerealizabila, mai degraba o utopie, pentru cei mai multi dintre noi.
Majoritatea nu suntem singuri pe lume, avem membri de familie care inca lucreaza, unii pe la banci, altii in sistemul medical, politie, jandarmerie, sistemul public, adica locuri din care pot veni acasa infectati, purtatori cu sau fara simptome. O centrala cu un om contaminat, care vine la munca in program normal, este foarte posibil sa fie contaminata integral in 5 zile, in care omul respectiv nu are simptome si da virusul mai departe, din tura in tura, direct si prin intermediari.
La Nuclearelectrica, au intrat in izolare total, pe o perioada mai lunga, 3 ture de operare, pe diversele sectiuni pe care opereaza ei.
Lucreaza 12 cu 24 a-la-long. Celelalte 2 ture stau acasa, cu 85% din salariul de baza.
V-ar conveni mai mult un asemenea program ?
La Hidroelectrica, izolarea a doua ture pe o perioada de 14 zile este o masura de compromis (exceptie Porti de Fier I, unde intreg personalul este consemnat). Decizia este a administratiei, conform drepturilor pe care le are pe perioada starii de urgenta. A inceput cu o lista de 16 centrale, urmeaza inca aprox. 20, cu incepere de maine, dupa acelasi program (2 ture consemnate 14 zile, apoi rotatie).
Aceste lucruri vi le-am comunicat deja, in mesajul precedent.
Cel putin deocamdata, nu se aplica o alta varianta de program, adica nu aplicam izolare pentru 30-60-90 de zile.
Putem ajunge si acolo, daca un focar de genul Suceava apare intr-un judet sau localitate unde avem mai multe centrale si, implicit, multi salariati.
Sunt curios cum ati concepe si aplica voi, cei care sunteti impotriva izolarii la locul de munca, un plan de asigurare a continuitatii functionarii centralelor, ca sa nu se ajunga intr-o asemenea situatie.
Rolul sindicatului a fost si este de a asigura conditiile necesare salariatilor : cazare, hrana, program decent de lucru in intervalul de 14 zile si orice alte lucruri pe care le semnalati. Liderii departamentelor au semnat pe listele de dotari intocmite pentru amenajarea spatiilor proprii folosite pentru cazare si s-au implicat direct in gasirea unor locatii, in sucursalele unde spatiile administartive sunt improprii pentru locuit sau nu sunt deloc. Acolo unde mi s-au semnalat probleme nerezolvate, am intervenit direct. In felul acesta, nu am ajuns in situatia ca oamenii sa doarma pe saltele, in salile de instruire. Sumele cheltuite pentru dotari nu au fost deloc mici. Totusi, unora nu le place nici la pensiune...
Am facut, in ultimul mesaj, un apel la respectarea regulilor. Am facut si o remarca referitoare la boemia unora dintre noi, neacceptata de unii colegi, drept pentru care am primit reprosuri. Unii nici macar nu au inteles ce inseamna cuvantul "boem" in contextul respectiv ... s-au gandit la boier si s-au revoltat instantaneu.
Ma asteptam ca, macar dupa intrarea in carantina a unor localitati (Suceava, Tandarei) si posibila carantinare la Deva si Hunedoara, sa constientizam, cu totii, ce inseamna nerespectarea regulilor, sa inteleaga ca fiecare dintre noi ar trebui sa se gandeasca si la cel/cei de langa el, nu doar la propria familie si propria persoana, pentru ca nu putem trece singuri prin aceasta provocare. Totusi, vad ca sunt colegi care se gandesc doar la cum ne-ar fi mai bine noua insine, dar fara sa schimbam nimic din modul de viata actual. Adica, sa facem bine ca sa nu facem rau, dar tot ca pana acum, fiecare pe barba lui. In acelasi timp, fac apel la unitatea salariatilor ...
Ma asteptam ca, dupa "povestea" despre "berbecutul" (expresia ii apartine lui Jhon) de pe Bistrita care gaseste ca e mai convenabil sa se imunizeze luand virusul, fiindca e tanar si se vindeca fara sechele, sa fie macar 2-3 reactii de impotrivire fata de un individ care sfideaza colectivul, din partea celor care combat atat de frumos pe-aici. N-a fost sa fie, pentru ca, pentru acestia, orice opinie e buna daca e impotriva sindicatului.
Nu am facut, niciodata, vreun pact cu administratia impotriva salariatilor.
In mod evident, ca in cazul oricarui sindicat, nu am reusit sa obtin tot ce vor salariatii.
Voi merge inainte, atat cat pot si cat ma pricep, in stilul meu, mai putin comercial.
Cei care vor sa puna umarul, o vor face ca si pana acum.
Cu interventii concrete si la momentul potrivit, fara tam-tam.
Ceilalti, vor comenta in continuare.
Fiindca a fost o zi lunga si am obosit, inchei aici.
Maine, va voi cere un feedback referitor la niste chestiuni legate de cei deja izolati.
Sa fim sanatosi.