Autor Subiect: "perla coroanei"  (Citit de 1406 ori)

Offline Felix

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
    • Vezi Profilul
"perla coroanei"
« : Martie 20, 2019, 10:54:05 a.m. »
https://www.cotidianul.ro/ce-a-descoperit-curtea-de-conturi-la-perla-energiei-romanesti/


Curtea de Conturi a constatat faptul că modul de administrare a patrimoniului Hidroelectrica, companie deținută de statul român, nu este în concordanță, sub toate aspectele semnificative, cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele normative prin care a fost înființată entitatea și că nu se respectă, sub toate aspectele semnificative, principiile legalității, regularității și economicității, gradul de răspândire în activitatea entității verificate a cazurilor de neconformitate a obiectivelor specifice fiind ridicat, se arată în Raportul public al Curții de Conturi pe anul 2017, elaborat de Curtea de Conturi. În perioada 2017-2018, societatea a procedat la achitarea și înregistrarea pe cheltuieli de exploatare a sumei de 105 mii lei, reprezentând onorarii pentru servicii de asistență juridică și reprezentare, fără a avea la bază documente care să certifice prestarea serviciului. În timpul misiunii de audit, entitatea verificată a procedat la corectarea înregistrărilor efectuate prin notă contabilă, sumele fiind transferate și evidențiate în contul contabil „Cheltuieli în avans”. Sistemul de control intern managerial nu a fost implementat în totalitate, fiind implementate numai șase standarde din totalul celor 16 standarde existente în Ordinul SGG pentru aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice. Totodată, nu au fost elaborate proceduri formalizate pentru toate activitățile procedurabile.

Societatea nu a înregistrat în patrimoniu contravaloarea bunurilor puse la dispoziție de locator, achiziționate în baza contribuției stabilite prin contractul de închiriere având ca obiect efectuarea de lucrări de amenajare a spațiului închiriat, în sumă de 1.116 mii euro și, totodată, nu a procedat la recepția acestor bunuri în termen de un an de la data finalizării lucrărilor.

Au fost imobilizate fonduri bănești în sumă de 1.781.431 mii lei pentru realizarea unor obiective de investiții care nu au fost finalizate, generând cheltuieli cu utilitățile (pază, iluminat, încălzire, ventilație etc.), nefiind îndeplinit scopul pentru care au fost proiectate. Obiectivele de investiții începute în perioada 1972-1990, direcționate spre amenajarea hidroenergetică a unor râuri pentru valorificarea energetică a acestora, aveau ca scop producerea energiei electrice, dar nu au fost finalizate. Unele dintre acestea sunt supuse degradării în timp, iar altele sunt abandonate. SPEEH Hidroelectrica SA a constituit ajustări în sumă totală de 1.772.003 mii lei pentru deprecierea imobilizărilor în curs de execuție.

Pentru investițiile nefinalizate aferente a 10 obiective (nouă obiective aprobate înainte de 1990), în perioada 2016-2018, au fost alocate fonduri în sumă totală de 10.839 mii lei pentru cheltuieli cu paza, iluminat, încălzire, epuizmente și personal de inspecție periodică la fronturile de lucru deschise. În programele de
investiții aprobate pentru anii 2016, 2017 și 2018 nu au fost incluse, cu prioritate, obiectivele de investiții în curs, sumele aprobate pentru investiții în curs scăzând de la un an la altul (41,3% în anul 2016, 40,75% în 2017 și 31,36% în anul 2018), ponderea fiind alocată pe alte obiective de investiții ca urmare a includerii unor obiective noi de investiții. Totodată, s-a constatat neutilizarea integrală a sumelor alocate prin buget pentru investiții în curs, gradul de realizare fiind de 42,85% în anul 2016, de 68,21% în anul 2017 și de 11,18% în anul 2018 (până la 30.06.2018).

Au fost analizate 11 obiective de investiții aflate în curs de execuție, iar comisia numită a efectuat recomandări de abandonare a lucrărilor realizate doar în cazul a trei obiective, pentru restul obiectivelor analizate, recomandările se referă la efectuarea de studii de optimizare și actualizare a indicatorilor tehnico-economici, finalizarea lucrărilor într-o valoare optimizată etc.

În baza recomandărilor efectuate de comisie, în cazul a trei obiective de investiții în curs de execuție, conducerea SPEEH Hidroelectrica SA a aprobat efectuarea demersurilor pentru obținerea unei hotărâri de guvern de optimizare a schemei de amenajare a obiectivului de investiții. Societatea a efectuat plăți necuvenite, în sumă de 44 mii lei, reprezentând indemnizații fixe brute lunare achitate membrilor Consiliului de Supraveghere pentru alte perioade decât cele contractuale, respectiv în afara perioadei de mandat a acestora. Au mai fost constatate plăți reprezentând remunerații necuvenite acordate Directoratului Hidroelectrica SA, în sumă de 118 mii lei, aferente componentei variabile a indemnizației brute lunare stabilite prin contractele de mandat. Prin aceste plăți, la care se adaugă obligațiile entității la Bugetul general consolidat al statului, au fost majorate cheltuielile de exploatare, diminuând profitul impozabil și,
implicit, impozitul pe profit. Hidroelectrica nu a procedat la recuperarea sumei de 82 mii lei, reprezentând onorariul de succes stabilit în contractul de asistență juridică cuvenit societății pentru pronunțarea de către instanță a unei hotărâri judecătorești definitive favorabile. În timpul misiunii de audit, Hidroelectrica SA a formulat acțiune pentru recuperarea sumei în temeiul prevederilor Codului civil, însă, până la data finalizării misiunii de audit, nu a fost stabilit un termen de judecată.

Societatea nu a respectat clauzele contractuale într-un contract de prestări servicii, respectiv nu a efectuat recepția serviciilor acceptate la plată, în sumă de 1.843 mii lei, în condițiile în care contractul în baza căruia au fost achiziționate are durata expirată. Prin urmare, s-a procedat la restituirea garanției de bună execuție fără a avea la bază documentul constatator de îndeplinire/neîndeplinire a obligațiilor contractuale de către contractant. Au mai fost constatate aspecte referitoare la nerespectarea prevederilor legale privind remunerarea orelor suplimentare prestate peste programul normal de lucru, respectiv pentru activități (de birou) desfășurate peste programul normal de lucru, fără a fi de natura celor ce implică lucrul sistematic peste program. Salariații au beneficiat atât de sporul pentru lucru sistematic peste program (între 10 și 25% acordat la salariul de bază, conform CCM), cât și de plata orelor suplimentare prestate peste programul normal de lucru, fără ca prin notele de fundamentare să fie justificată natura muncii sau remunerarea orelor suplimentare prestate peste programul normal de lucru, în alte condiții decât cele legale.

Hidroelectrica nu a procedat la preluarea și predarea bunurilor în cazul cărora s-a emis decizie de expropriere pentru lucrări de utilitate publică și de interes național, pentru care a primit sume ca despăgubiri de la bugetul de stat. Valoarea bunurilor ce nu au fost preluate și predate este în sumă de 187 mii lei, această situație având consecințe asupra neactualizării Inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Prin HG nr. 900/2017 s-a aprobat amplasamentul și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată în suprafață de 120.548 mp, care fac parte din coridorul de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes național „Amenajare Hidroenergetică Răstolnița” și despăgubirile aferente în sumă totală de 187 mii lei, asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei. SPEEH Hidroelectrica SA a emis decizia de expropriere și decizii de constituire a comisiilor de verificare a dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale și acordarea despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată supuse exproprierii.

La nivelul sucursalelor societății s-au constatat următoarele abateri și nereguli: nu au fost constituite garanții de bună execuție în sumă de 116 mii lei pentru contracte ce au ca obiect lucrări de mentenanță și reparații (Sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea, Bistrița); au fost decontate cote sociale, cheltuieli indirecte și profit în sumă de 2.486 mii lei, aplicate orelor de consemn la domiciliu, în baza unui acord-cadru și a contractelor subsecvente, în condițiile în care clauzele cuprinse în acestea nu stipulează modul de decontare a acestor cheltuieli; au fost efectuate cheltuieli pentru proiecte și studii de fezabilitate aferente unor investiții viitoare, menținute în soldul contului „Imobilizări corporale în curs de execuție”, în sumă de 2.276 mii lei, fără a exista posibilitatea unei utilizări viitoare a acestora (Sucursala Hidrocentrale Bistrița și Sucursala Hidrocentrale Cluj); au fost menținute stocuri fără mișcare sau cu mișcare lentă (3.226 mii lei), provenite din perioadele anterioare, ceea ce a determinat imobilizări de fonduri bănești pentru achiziția acestor bunuri, care nu au fost date în consum
și pentru care nu există certitudinea că se vor folosi în viitor (Sucursala Hidrocentrale Cluj). De asemenea, au mai fost menținute nejustificat în contul „Imobilizări corporale în curs de execuție” sume reprezentând lucrări de mentenanță cu capitalizare finalizate/puse în funcțiune/recepționate, în sumă de 314 mii lei (Sucursala Hidrocentrale Porțile de Fier). În timpul misiunii au fost întocmite documentațiile economico-juridice pentru toate obiectivele finalizate și recepționate și note contabile de evidențiere corectă a acestora în contabilitate. Pentru 11 obiective de investiții, în condițiile în care pentru unele dintre acestea au fost întocmite procese-verbale de recepție la terminarea lucrărilor, iar, în cazul altor obiective, lucrările au fost finalizate, dar nu au fost întocmite
procesele-verbale de recepție, la terminarea lucrărilor fiind menținute sume (3.265 mii lei) în contul „Imobilizări în curs” (Sucursala Hidrocentralei Râmnicu Vâlcea). În timpul misiunii au fost luate măsuri pentru remedierea abaterii.

De asemenea, s-au menținut stocuri de materiale consumabile, materiale de natura obiectelor de inventar, materiale aflate la terți, în valoare de 6.389 mii lei, fără mișcare, în cazul cărora nu au fost formulate propuneri de casare pentru toate stocurile fără mișcare, iar pentru propunerile formulate nu a fost emisă decizie. Totodată, s-a constatat faptul că nu au fost calculate și înregistrate ajustări pentru deprecierea acestor stocuri la nivelul necesar (Sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea). Pentru activitățile derulate în domeniul hotelier (cazare, restaurant) la Baza de Tratament și Recuperare Tierna a fost efectuată plata nejustificată a sporului de 100% pentru zilele de sâmbătă și duminică, respectiv de 200% pentru zilele de sărbători legale, în sumă de 90 mii lei, în condițiile în care în perioada respectivă nu au existat grupuri programate, precum și cheltuieli cu combustibilul și energia electrică în sumă de 56 mii lei, fără respectarea principiilor economicității, eficacității și eficienței în utilizarea fondurilor (Sucursala Hidrocentrale Hațeg.