Discutam principial si nu pe articole de lege.In practica juridica se foloseste termenul de ,,contestare in anulare",cerere bazata pe demonstrarea faptei de incalcarea a intelegerii si anuleaza in drept conventia si obligatiile ce decurgeau din ea.Am tot mai vadit impresia ca legea ce reglementeaza conflictele de munca nu inlesneste dreptul de a demara promt un conflict de munca ci mai mult il ingreuneaza.Daca angajatorul se poate agata de orice act normativ aparut in urma vreunui capriciu politic si sisteaza unilateral unele din obligatiile ce ii revin,salariatii au doua variante de atac:actiune in instanta sau greva spontana.Oricare dintre ele e greoaie si nu garanteaza recuperarea integrala a prejudiciului.Denuntarea,la timpul potrivit a CCM-ului,ne-ar fi dezlegat de orice obligatie stabilita de lege.Lege care e mai mult decit partinitoare atunci cind stabileste obligatiile pt. un CCM:nu instituie cu drepturi egale si partenerii semnatari,unii trebuie sa respecte,iar altii daca vor,nu.
Contestatia in anulare (obisnuita sau speciala) este o cale de atac impotriva unei hotarari a instantei, nu impotriva unui contract sau conventii colective. Principial, dvs. aveti dreptate, in sensul ca (pe legile actuale) sindicatele pot face conflict urmat de greva doar daca nu au CCM, ceea ce este o ingradire a drepturilor de baza si ceea ce incearca, abia acum, sa schimbe - va spuneam de negocieri la nivel de confederatii.
Denuntarea CCM - iti da dreptul sa faci conflict si greva, ulterior denuntarii.
Ajungi sa pui in balanta : pentru un drept neprimit sau suspendat renunti de bunavoie la toate celelalte pe care le ai in CCM si nu le ai in CIM, si ma refer nu doar la cele salariale, ci si la loc de munca sau il recuperezi prin instanta.
Pe perioada grevei, CIM este suspendat, adica nu beneficiezi de niciun leu la salariu.
Negocierile le iei de la zero.
Pe parcurs, se vede cine este dispus si la sacrificii si cat rezista fiecare.
Tragi linie la final si vezi daca ai obtinut mai mult.
Greva este o solutie extrema.
Sa-i fereasca D-zeu daca ajungem acolo ...
https://www.juridice.ro/320518/despre-reglementarea-contestatiei-in-anulare.html